Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C6] 2.0 TDI - chip tuning

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
jantar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: jantar » 06 maja 2009, 10:51

Wszystko prawie sie zgadza - ale niektórych uproszczeń nie jestem w stanie przemilczeć.
Primo jeśli Hans - chce podejść do EDC16 w 2.0 TDI z jakimś kabelkiem za 200 zł ( podróbka np. Galletto ) to proponuje od razu walić w r..ja !
Prawdopodobnie juz z tego miejsca nie odjedziesz inaczej niż na lawecie. Raczej tylko serwis i jakieś 4-5 tysiaków.
Do EDC 16 radzę mieć coś firmowego - co przeliczy dobrze sumy i nie zawiesi się podczas wgrywania - minimum MagPro za 6- 8 tys zł.
Cos takiego http://allegro.pl/item611698396_zestaw_ ... 6_med.html
to 2 może 3 liga ale można zaczynać .

Po drugie jeśli kolega myśli ze modyfikacja tego oprogramowania polega na wpisaniu kilku cyfr w jednej mapie - to gratuluję !!
ÂŚrednio obrabia się około 11 map na jeden codierung - jeśli masz 3 kodowania to wszystko x3 .
Najwięcej trafiłem jak dotąd w A6 2.5 TDI 163 KM z 2003 roku miła ponad 1000 map ! z czego do obrobienia było chyba 100 map.
Więc kolego nie pitol że to takie proste.
** WWW.DIESEL-TUNING.PL ** chiptuning / hamownia BRODNICA
Passat AVF 160 KM / 370 Nm

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2007
Moje auto: S6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: tmr » 06 maja 2009, 17:04

:lol: o, przepraszam, że uraziłem - nie miałem broń Boże zamiaru urażać ludzi zajmujących się tuningiem....
Ale skoro tak się poczułeś personalnie (nie za bardzo wiem czemu), to postaram się dać Ci kilka powodów (w końcu):
- pitolenie to mówienie o sumach kontrolnych i o tysiącach złotych potrzebnych na cudowne kable i programy potrzebne "koniecznie" do ich wyliczenia. Wierz, albo nie - są ludzie, którzy owe sumy kontrolne wyliczają z użyciem własnej mózgownicy i kompa za sto złotych. Nie tylko do flashów edc16. Mowa tu właśnie o jednym zarośniętym ciulu z garażu Zenka.
- nie twierdzę kolego że to "takie proste". Proste to jest wtedy jak kupisze se kabelek za 6k pln (z kilkoma scalakami w środku za 10 dolców) i do tego zassasz gdzieś od znajomków za friko winolsa.

Co do jednego masz rację: bez wątpienie "zamiana paru cyferek w kompie" to stanowczo zbyt duże uproszczenie. Jednak i zarośnięty ciul w garażu Zenka (modelowy Hans), jak i pracownik (właściciel Coca-Cola?) - dokładnie wie o co mi chodziło... :lol: - tym bardziej typowy użytkownik końcowy i odbiorca "tuningu" ... :lol:

pozdr
_TMr

Greg 1981
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Greg 1981 » 06 sie 2009, 11:23

Hej!Niedawno sam nabylem A6C6 2.0 TDI i myslalem o chipie.Kolega robi to za 180 funtow,chcialbym jakies 20-30% mocy wiecej ale ciagle sie gryze,nie mam zamiaru udawac S6-tki ale fajnie by miala wiekszego buta,jak zrobie to opisze! :roll:

Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi A6 Jacek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: alukard » 07 sie 2009, 13:31

Greg 1981 pisze:Hej!Niedawno sam nabylem A6C6 2.0 TDI i myslalem o chipie.Kolega robi to za 180 funtow,chcialbym jakies 20-30% mocy wiecej ale ciagle sie gryze,nie mam zamiaru udawac S6-tki ale fajnie by miala wiekszego buta,jak zrobie to opisze! :roll:
zastanawiaj sie tylko nad wyborem tunera i odrazu chipuj <ok>

TuneFORCE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: TuneFORCE » 12 sie 2009, 10:14

tmr pisze:Gdyby wyzysk mocy nie wpływał negatywnie .....................
_TMr
Kolego jedna najważniejsza rzecz kabel to chip tuningu nie kosztuje 200zł :lol: u Hansa może i tak ale profesjonalna firma używa oryginalnego sprzętu i oprogramowania które kosztuje kilkanaście tys euro...ale co ja tam wiem;-)
Po drugie w edc15 korekta map nie jest bardzo skomplikowana ale usiądź przy edc 16 czy 17 zrób najnowsze benzyny TFSI itd....

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2007
Moje auto: S6 C6
Silnik: 4.2 326KM
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: tmr » 13 sie 2009, 03:21

TuneFORCE pisze:Kolego jedna najważniejsza rzecz kabel to chip tuningu nie kosztuje 200zł u Hansa może i tak ale profesjonalna firma używa oryginalnego sprzętu i oprogramowania które kosztuje kilkanaście tys euro...ale co ja tam wiem;-)
:mrgreen: Kolego z w-ch ... zapewne znasz dokładnie różnice sprzętowe wzmiankowanych kabli "za 200 złotych i tych za 20k Euro", oraz wynikające z nich różnice użytych protokołów, zdolności adresowania i odczytu ... :-P ...

No i oczywiście z całego serca życzę Ci żeby poniesione nakłady zwróciły się jak najszybciej :mrgreen:
Wykonane mody :) :
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS

C7:
- ori kamerka, ori hak

TuneFORCE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: TuneFORCE » 13 sie 2009, 10:17

1. Kabel ,,za 200zł'' działa TYLKO na pirackim oprogramowaniu - kto tak pracuje jest ZÂŁODZIEJEM

2. Na szczęście protokoły do nowszych sterowników czy sumy kontrolne sa poza zasięgiem ZÂŁODZIEI i chinole tego nie skopiują bo zabezpieczenia chociażby na firmowych serwerach są na baaardzo wyskoim poziomie...

3. To tylko kwestia czasu żeby tacy ZÂŁODZIEJE mieli racje bytu...zobaczymy co zrobisz jak za jeden skrakowany program będziesz bulił 10tyś pln-ów....

Nie pisz mi tylko że wszyscy na piratach jadą - ja nie ma ani jednego skrakowanego programu którego używam czy do pracy czy na codzień....

Ja wiem Ty reprezentujesz taką polska mentalność kombinatora i złodzieja, który kradnie i psuje rynek uczciwym firmą sprzedając usługi 2razy taniej - ale pamiętaj wszystko do czasu!
Chiptuning, serwis DPF, Hamownia 4x4 MAHA - Poznań/Trójmiasto/Wałbrzych
tuneforce.pl
serwisdpf.pl

Zablokowany

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja