Jest to chyba pierwszy projekt w Europie - wsadzenie oryginalnego kompresora z 3.0 TFSI do silnika 2.8 30V w moim przypadku AQD.
Projekt zacząłem od zbierania wszystkich potrzebnych rzeczy, nie obejdzie sią również bez elementów obrabianych cnc.
Do puki nie będę miał wszystkiego na stole silnika nie będę rozbebeszał a własciwie dolotu. Mam potrzebna częsci do pasowania poszczególnych detali.
Softa również mam już nagranego z poważnym tuningowcem od którego dostałem aprobatę i zielone światło.
Wyniki zarejestrowanej mocy są w okolicy 298PS wiec 300koników jest osiągalne.
Inne projekty wsadzenia kompresora były wyłącznie na kompresorach eaton gołych tz. bez chłodzenia intercoolerem w kompresorze.
Oryginał kompresor od 3.0 TFSI jest dlatego taki szeroki/duży gdyż są tam właśnie po bokach chłodnice wody/intercoolery - jeden na stronę na trzy gary.
Powietrze przepływające przez inter.. jest chłodzone osobnym układem wodnym aby sprawność kompresora była wyższa. Ten przypadek wymaga oczywiście dodatkowej chłodniczki wody i pompki do przetłaczania wody.
Aby życia sobie bardziej nie komplikować założona będzie pompka wody - elektryczna z merca.
Listwa paliwowa również jest inna. Ja przerobiłem listwę z FSI 2.8 która nie posiada regulatora ciśnienia paliwa. W związku z tym potrzebny jest również zewnętrzny regulator ciśnienia paliwa. Prawde mówiąc - przyda się on do podniesienia ciśnienia na wtryskach - powiedzmy do 4barów co powinno zaskutkować brakiem zmiany wtrysków na większe a problem jest spory ponieważ nie ma miejsca na inne - wyższe wtryski. Te z 2.8 30v są szczególnie niskie/krótkie dlatego dobre.
Innym problemem jest brak napędu pompy wspomagania ponieważ kompresor jest tak dopasowany i ustawiony, że będzie chodził na dłuższym pasku który napędza pompe wody, alternator i właśnie wspomaganie. Teraz zamiast zawijać się na kółko wspomagania będzie na kółku napędzającym kompresor.
Do napędzania wspomagania potrzebny jest osobny pasek który będzie na osobnym kółku wału silnika i dodatkowym kółku wspomagania. Do tego naciąg paska.
Aby jednak zacząć całą przeróbkę i próbę wsadzenia kompresora potrzebne są nowe kolektory dolotowe które połączą głowice silnika w układzie ssącym z kompresorem. Ja takie rozrysowałem i zleciłem zrobienie na obrabiarkach cnc.
Gdy już mam kolektory ssące w ręku mogę zacząć prace założenia kompresora od 3.0 TFSI do swojego AQD 2.8 30v.
Daję kilka zdjęć i sukcesywnie w postępach prac będę dodawał nowe.
Przykręcone kolektory ssące na początek.
Oczywiście do projektu również należy przerobić układ WN na osobne cewki co
również wpłynie pozytywnie na pracę silnika. Do przerobienia również przepustnica
kompresora tz. bypass.
Jarek-LT