Hak.
sterownik - ja kupiłem w zestawie taki
(BRAK ZDJĘĆ - NIE DZIAŁAJĄ)
instalacja z 4 wtyczkami o numerach: 4B0 971 976 - do pokrętła, 6Q0 937 713 - do sterownika czarna, 6Q0 972 883C - niebieska; 6Q0 972 883B - czerwona. Jest jeszcze złącze przy samej kuli.
Pokrętło
Uchwyt pokrętła
Prace rozpoczynamy od demontażu zderzaka (opisu demontażu nie zamieszczam ponieważ był wielokrotnie podawany na forum). W bagażniku demontujemy wykładzinę oraz tapicerki boczne - można je przygiąć do siebie.
Po zdemontowaniu zderzaka demontujemy aluminiową belkę odkręcając w bagażniku 4 śruby i w jej miejsce wkładamy hak. Przykręcamy go 4-ma tymi samymi śrubami z tym że dwie w te same otwory co belkę a dwie w otwory położone dalej w kierunku kabiny. Do tych właśnie dwóch śrub będziemy potrzebować 2 nakrętek z podkładkami. Aby nakrętki te przykręcić musimy opuścić nieco tłumiki zdejmując je z zaczepów.
Po przykręceniu haka przekładamy wiązkę przewodów i linkę zwalniania haka do komory bagażnika.
Pokrętło umieszczamy z lewej strony w bagażniku za schowkiem - ja takiego schowka nie miałem więc umieściłem go na zewnątrz.
Sterownik umieszczamy nad sterownikiem parktronica po prawej stronie w bagażniku - w wyznaczonym miejscu
Teraz podłączenie elektryczne.
Po podpięciu elektryki pozostaje jeszcze kodowanie sterowników:
-rozpoznawania przyczepy;
-ABS/ESP
-Parktronica
Teraz nie pamiętam już dokładnego kodowania ale jakby co to mogę sprawdzić dokładnie.
Po uruchomieniu elektrycznym pozostaje poskładanie zderzaka, tapicerek i docięcie hokeja zderzaka
Zrobiłem to po liniach od wewnątrz ostrym nożykiem ale po złożeniu musiałem nieco jeszcze podciąć prawą stronę.
Hak działa poprawnie, po wpięciu wiązki elektrycznej rozpoznaje podpięcie przyczepy, kontroluje czy żarówki są sprawne, wyłącza parktronic
Gdy kula nie jest ani rozłożona ani schowana na FISie wyświetla symbol nie zabezpieczonego haka.
Finalnie wygląda to tak
To taki opis na szybkiego