[ AYM 2.5 155 KM] Nie odpala-brak błędów
-
- Forum Audi A6 / A7
[ AYM 2.5 155 KM] Nie odpala-brak błędów
Witam już kolejny dzień męczę się z moim autkiem A mianowicie co już zrobiłem odpowietrzałem go na wszystkie opisane sposoby plus jeszcze swoje kombinacje bo cały czas miał powietrze. Dopiero ostatni patent:
-podciągnięcie paliwa przez dopływ do pompy.
-zablokowanie żeby się nie cofnęło.
-odpowietrzenie standardowym sposobem na te silniki.
Mam w tym momencie idealnie wypełniony wężyk (brak jakiegokolwiek bąbelka). A autko nadal nie pali i nie podaje paliwa na przewody wysokiego ciśnienia. kręciłem tylko trzy razy i nie dłużej niż 10 sek a paliwo pojawiało się sporadycznie i nie odpalił.
Nie wiem co jeszcze mogę zrobić, nie chciałbym wymieniać pompy bez pewności a bez błędu takiej nie mam, nadal wygląda mi to na zapowietrzenie, ale co mnie dziwi to to ze silnik kręci lżej niż normalnie.
Proszę o sugestię.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2013-12-20, 00:25 ]
heh już mam nową informacje. Po dłuższym kręceniu (nie powyżej 10sek) na fis-ie pojawia się kontrolka oleju.
To normalne??
-podciągnięcie paliwa przez dopływ do pompy.
-zablokowanie żeby się nie cofnęło.
-odpowietrzenie standardowym sposobem na te silniki.
Mam w tym momencie idealnie wypełniony wężyk (brak jakiegokolwiek bąbelka). A autko nadal nie pali i nie podaje paliwa na przewody wysokiego ciśnienia. kręciłem tylko trzy razy i nie dłużej niż 10 sek a paliwo pojawiało się sporadycznie i nie odpalił.
Nie wiem co jeszcze mogę zrobić, nie chciałbym wymieniać pompy bez pewności a bez błędu takiej nie mam, nadal wygląda mi to na zapowietrzenie, ale co mnie dziwi to to ze silnik kręci lżej niż normalnie.
Proszę o sugestię.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2013-12-20, 00:25 ]
heh już mam nową informacje. Po dłuższym kręceniu (nie powyżej 10sek) na fis-ie pojawia się kontrolka oleju.
To normalne??
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Jeżeli masz poprawnie odpowietrzony układ paliwowy, a z tego co piszesz to masz, obawiam się ze Twoja pompa zakończyła karierę. Przy sprawnej pompie podającej paliwo ze zbiornika (zakładam, że przy odpowietrzaniu słyszałeś ją jak pracuje) podczas kręcenia silnikiem z odkręconych przewodów wtryskowych powinno tak lecieć paliwo, ze cała komora silnika byłaby mokra.. a u Ciebie tylko się sączy...
Oczywiście wszystko również przy sprawnym filtrze paliwa
Oczywiście wszystko również przy sprawnym filtrze paliwa

-
- Forum Audi A6 / A7
Osobiście też bym zaczął od filtra (only MANN, KNECHT). Przy okazji mozesz zakupić zaworek zwrotny (nie jest drogi 20-30zl) ten przy filtrze i odrazu wyeliminujeszcz ewentualny problem cofania paliwa
pytanie czy odpowietrzałeś układ paliwowy przy pomocy sposobu z bezpiecznikiem od pompy paliwa? (jest gdzies na forum opisany)

-
- Forum Audi A6 / A7
No to git. Pamietaj o zalaniu paliwa do filtra zanim zapniesz przewody
zabyś pompy nie zapowietrzał
proponuje odpowietrzenie układu tym sposobem http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=&t=56013 . daj znać jak założysz 

-
- Forum Audi A6 / A7
Już mam filterek Bosch innych nie mieli mam nadzieje ze jest ok odpowietrzam dokładnie tym sposobem tylko przy użyciu urządzenia do odpowietrzania hamulców
zastanawiam się jeszcze nad założeniem fragmentu przezroczystego wężyka przed filtr żeby sprawdzić czy wcześniej nie dostaje powietrza. co o tym myślicie?? Niestety nie dostałem tego zaworka wiec musi się obyć bez jak się nie uda to jutro będę szukał ASO.

zastanawiam się jeszcze nad założeniem fragmentu przezroczystego wężyka przed filtr żeby sprawdzić czy wcześniej nie dostaje powietrza. co o tym myślicie?? Niestety nie dostałem tego zaworka wiec musi się obyć bez jak się nie uda to jutro będę szukał ASO.
-
- Forum Audi A6 / A7
Wszystko poskladane i juz leci odpowietrzanie. Zobaczymy jaki bedzie efekt
[ Dodano: 2013-12-20, 17:46 ]
Po dwóch dniach zabawy okazało się ze był to filtr paliwa. Autko dostalo nowe weżyki przelewowe bo z nich też sikalo dlatego one poszły jako pierwsze.
Autko teraz pali jest całkowity brak pęcheżyków powietrza.
Zaraz pojadę na jazdę próbną bo znalazłem tez obluzowany przewód turbo a że autko było ostatnio bardzo ospałe mam nadzieję że to rozwiąże problem.
[ Dodano: 2013-12-20, 22:56 ]
Jest ok brak powietrza w przewodach zostało mi tylko wymiana podkładek na przelewach bo dalej niektóre sączą a nie powinny bo wtryski były wymieniane 5 m-cy temu.
Pytanko czy po ich wymianie też powinienem odpowietrzać??

[ Dodano: 2013-12-20, 17:46 ]

Autko teraz pali jest całkowity brak pęcheżyków powietrza.
Zaraz pojadę na jazdę próbną bo znalazłem tez obluzowany przewód turbo a że autko było ostatnio bardzo ospałe mam nadzieję że to rozwiąże problem.
[ Dodano: 2013-12-20, 22:56 ]
Jest ok brak powietrza w przewodach zostało mi tylko wymiana podkładek na przelewach bo dalej niektóre sączą a nie powinny bo wtryski były wymieniane 5 m-cy temu.
Pytanko czy po ich wymianie też powinienem odpowietrzać??