Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

wymiana sterownika absu

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
milakjakub
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

wymiana sterownika absu

Post autor: milakjakub » 03 lip 2013, 23:16

Witam, jako ze ciagle przy zapalaniu "pika" mi 3x spiker i swieci caly czas kontrolka ABS plus na FISie (!) postanowilem wymienic sterownik abs. Dodam od razu ze po podlaczeniu kabla nie mozna sie bylo polaczyc ze starym, ktory byl w aucie. Zamowilem z USA z takimi samymi numerami. Dzisiaj odebralem, a ze mialem chwilke wolna podczas pracy to wlaczylem go szybko tylko pod kable. wszystko zgaslo i na FISie po raz pierwszy od kupna zobaczylem temperature. cieszylem sie jak dziecko <radocha> Wylaczylem silnik i postanowilem zmontowac wszystko do kupy. po skreceniu wszystkiego wsiadam do auta a tu niespodzianka, ponowna dyskoteka. No to znowu odkrecanie i sprawdanie, moze brud czy cos. niestety sterownik juz nie zadzialal drugi raz. Zatem moje pytanie: wft? czego moze buc przyczyna ze dzialal a juz nie dziala? kablem tez nie moge sie polaczyc z modulem. czy macie jakies rady??

Awatar użytkownika
kovalnet
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.3 133KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kovalnet » 04 lip 2013, 07:07

Może coś z resztą instalacji. SprawdÂź jak możesz czy zasilanie i masy masz na wtyczce. Dobrze też sprawdzić bezpieczniki i przekaÂźniki (są w podstawowej wtyczce ale też w skrzynce pod nogami).
Może też wiązka gdzieś nie stykać, jak podłączałeś na szybko to pewnie była sporo odgięta i dla tego działało.
Rozbierz wtyczkę i zobacz czy wszystko jest solidnie podłączone.
Jeszcze jeden eksperyment mi przyszedł do głowy: Podłącz ten stary tak "na szybko" (jak tamten poprzednio) i sprawdÂź, jak to wina wtyczki to może zaskoczy.

milakjakub
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: milakjakub » 04 lip 2013, 22:17

wlasnie wrocilem z pracy. dzieki za rady sprawdze je jutro. dzisiaj rano zauwazylem ze po odpaleniu auta znowu bylo ok. posiadam automat wiec zeby ruszyc galka biegow trzeba wcisnac hamulec. no i po wcisnieciu hamulca znowu sie rozwylo i rozswietlilo. mam jeszcze do wymiany (brak czasu) czujnik hamulca. czy moze miec to jakies powiazanie??

[ Dodano: 2013-07-09, 06:35 ]
witam, znalazlem ostatnio troche czasu zeby pogrzebac w tym wszystkim. sprawdzilem zasilanie i mase i jest ok. sprawdzilem wszystkie bezpieczniki z boku oraz przekazniki plus bezpieczniki pod kierownica. wszystko sprawne. po rozebraniu wtyczki wszystko jest ok. po zmianie na stary sterownik jest jak byl, czyli nie dziala. zauwazylem natomiast na tym nowym sterowniku pewna zaleznosc. codziennie rano kiedy silnik jest zimny wszystko jest ok. dopiero podczas jazdy zapalaja sie ABS i (!) na fisie. tak jakby pompa wraz z sterownikiem grzaly sie. tak samo jest z kablem. gdy auto zimne podlaczam pod diagnostyke i laczy sie ze sterownikiem. pokazuje zero bledow. natomiast po jezdzie jak silnik jest cieply juz ze sterownikiem nie mozna sie polaczyc. osobiscie mysle (nie jestem mechanikiem) ze faktycznie silnik za bardzo sie grzeje. po dotknieciu pompy jest ona goraca. czy moz miec to jakis wplyw? to samo jest gdy stoi caly dzien na pelnym sloncu. pozdrawiam

mateuszsta20
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: mateuszsta20 » 20 lip 2013, 14:36

Ja mam ten sam problem, rano jak jest silnik zimny wszystko ok, ale jak tylko temperatura na zewnatrz trzyma sie powyzej 25 stopni to odrazu jak przekrecam zaplon zaswiecaja sie kontrolki.

Koledzy please help.

Dowiedzialem sie ze jest mozliwosc przekodowania sterownika ABS, po ktorym wszystko dziala jak nalezy. W przyszlym tygodniu mam umowiona wizyte u ogarnietego elektronika, takze jak uda sie przeprogramowac moj sterownik to napewno dam wam znac...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja