od dłuższego czasu już walczę z dużym spalaniem... silnik żłopie, 18-20l/100km, podejrzewam że ma to powiązanie z innymi czynnikami, jak np, delikatnie nierówna praca silnika na biegu jałowym,
zaobserwowałem również że silnik dziwnie reaguje na gaz, po szybkim dodaniu i puszczeniu gazu (oczywiście zaparkowany na postoju bieg P), silnik nie wkręca się na obroty, słychać otwarcie przepustnicy i zasys powietrza a silnik się zatelepie i podkręci co najwyżej do 1000obr/min, czasami obroty zafalują nawet w dół i w górę nie wiecej jak 850-900obr/min
gdy przetrzymam gaz dłużej żeby się wkręcił powiedzmy do 3-4tys obr/min dzieje się tak: otwarcie przepustnicy momentalnie, równo ze wciśnięciem pedału gazu (jak na tradycyjnej lince), słychać odrazu cug, zasys powietrza w kolektor, silnik jak by przez chwile nie wie co ma zrobić i dopiero po ułamku sekundy dopiero zaczyna nabierać obrotów...
u kolegi również z ASN taka sama czynność to otwarcie przepustnicy wraz ze wzrostem obrotów silnika, żadnej spowolnionej reakcji, pedał jeszcze nie wpadnie do koĂąca a silnik juz reaguje i się wkręca, takie szybkie dodanie i puszczenie gazu powoduje u niego skok obrotów pod 3tys.
dodam taką ciekawostkę, awaryjnie poruszam się starym złomem, 23-letnim passatem 1.8 z LPG, w tym starym rzęchu silnik też od razu reaguje na gaz, nie sposób mu dodać i puścić gaz tak szybko żeby obroty nie wzrosły chociaż do 2tys, natomiast w audi to nie jest problemem, reakcja jest mulasta...
-silnik po wymianie na nowy,
-nowy rozrząd,
-nowe świece
-nowy olej i filtry
zastanawia mnie czy przyczyną może być filtr paliwa bądź pompa paliwa? podejrzewam że auto mogłoby w ogóle nie mieć mocy a jednak przyśpiesza normalnie (chyba) ok 9s do setki
Znajomy elektryk diagnozował mi silnik pod komputerem, mówi że wszystkie wartości wskazywane są prawidłowo, tak jak masa powietrza, napięcie cewek, wartości sond w normach, czujniki stukowe itp itd, sprawdzał kanał po kanale co mógł i powiedział ze nie ma się do czego przyczepić. poza tym zero błędów na silniku...
Dodaję link do filmiku na którym jest widoczne jak reaguje silnik
http://www.youtube.com/watch?v=QLdGEtpgfS4
Proszę o pomoc, niech ktoś się przyłoży i mnie poratuje co może być przyczyną tej spowolnionej reakcji na gaz i tego ogromnego spalania?

JEÂŻDÂŻę JAK EMERYT!