Witajcie.
Kilka dni temu pojechałem na coroczny serwis klimy. Wjeżdżając na serwis auto chodziło normalnie, a klima chłodziła tylko było czuć, że ciut niedomaga.
Po serwisie w trakcie pierwszego odpalenia silnik miał problem zakręcić, a sprężarka stanęła dęba.
Pytanie: czy to może być zatarta sprężarka jeżeli już w trakcie odpalania stała dęba, a wcześniej działała czy raczej szukać winy gdzieś indziej?
Dodatkowo sprawdzałem VCDS układ klimatyzacji i zawór G65 pokazuje totalne głupoty bo on widzi 51 bar w układzie.
Proszę o pomoc
A6 C6 - Dziwna sytuacja z klimą.
-
slawek19926
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Sławek
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Re: A6 C6 - Dziwna sytuacja z klimą.
slawek19926, tak, to może być zatarta sprężarka, a najbardziej prawdopodobną przyczyną nagłego zablokowania układu bezpośrednio po (bez komentarza) serwisie jest uderzenie hydrauliczne czyli zalanie kompresora płynem albo drastyczne przepełnienie układu.
Odnośnie VCDS wskazanie 51 bar na czujniku wysokiego ciśnienia G65 widac że coś jest tak. Nominalne ciśnienie w sprawnym, wyłączonym układzie to około 4 - 7 bar oczywiście zależnie od temperatury otoczenia, a maksymalne ciśnienie robocze rzadko przekracza 20 - 25 bar.
Odnośnie VCDS wskazanie 51 bar na czujniku wysokiego ciśnienia G65 widac że coś jest tak. Nominalne ciśnienie w sprawnym, wyłączonym układzie to około 4 - 7 bar oczywiście zależnie od temperatury otoczenia, a maksymalne ciśnienie robocze rzadko przekracza 20 - 25 bar.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
-
slawek19926
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Sławek
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Re: A6 C6 - Dziwna sytuacja z klimą.
Dzięki za odpowiedź.
Nasuwa się teraz pytanie czy da się taką zablokowaną sprężarkę rozblokować?
Nasuwa się teraz pytanie czy da się taką zablokowaną sprężarkę rozblokować?