Witam.
FenixKS DPF Scan F331
https://allegro.pl/oferta/fenixks-dpf-s ... 8386543299
Urządzenie diagnostyczne
DPF Scan F331 firmy Fenix K. Skowroński
Do samochodów grupy VAG- Volkswagen, Audi, Skoda, Seat z filtrem DPF.
Sprawdzone i działa:
Audi Q7 50TDI
Audi Q8 3.0 TDI DPXA 2024
Audi a4b8 3.0tdi z 2009r kod silnika CCWA
Audi A6C7 3.0tdi 204km CLAA 2012r
Nie działa z VW T5 1.9 TDI/ 2.5 TDI
Poczytajcie opinie kupców, bo wszystkie są pozytywne (oprócz ceny)
Pozdrawiam.
[ A6 C6] Wypalanie DPF
-
anders
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Piotr
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: [ A6 C6] Wypalanie DPF
Zrobiłem taki myk: oszukałem sterownik i w vcds zrobiłem niby wymianę DPFa. Wszystko się z zerowało i po krótkiej jeździe ilość sadzy wzorsła do około 6 chociaż ciśnienie na wolnych 7 ale na postoju przy 2500obr było około 50mbar (szału nie ma). Błąd już nie powracał. Dzisiaj wybrałem się na przejażdżkę podłączyłem kompa i obserwuję. Po rozgrzaniu auta temperatura wydechy wzrosła do 580st. czyli chyba było wypalanie. Pojeździłem trochę utrzymując ponad 2000obr i trwało to z 15min później temperatura spadła do 250st. Dojechałem do domu i na postoju ciśnienie skakało z 0-7mbar a przy 2500obr było niecałe 30mbar. Więc wydaje mi się że wszystko ładnie się wypaliło. ALE licznik kilometrów od ostatniego wypalania się nie zresetował. I co o tym sądzicie?
- tomnik
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: [ A6 C6] Wypalanie DPF
Poniżej kilka istotnych/głównych informacji, dużą cześć nabytej wiedzy pominąłem-tekst byłby b.obszerny :
Proces regeneracji odbywa się/startuje na podstawie osiągnięcia pewnej, zależnej od stanu zapełnienia popiołem, wartości zapełnienia sadzą obliczonej 104.2 lub rzeczywistej 104.3 i prawdopodobnie "profilaktycznie" po osiągnięciu pewnej wartości przejechanych km.
Wartość, przy której rozpoczynany jest proces regen. zmienia się wraz ze wzrostem wartości popiołu 104.1. Im więcej popiołu w filtrze, tym mniej w nim miejsca na sadzę, i to jest przewidziane w algorytmie, zarządzającym pracą filtra DPF. W przypadku 2.7/3.0 w nowym filtrze (popiół 0) próg startu regeneracji to 32g - proces startuje od wartości 104.2 lub 104.3 w zależności, która z nich "dobiegnie do mety" pierwsza. W filtrze po około 200-250 tys. km proces startuje od około 16g (104.2 lub 104.3). Przy sprawnym filtrze proces "wywoływany" jest po przekroczeniu (dojściu do) progu przez wartość sadzy obliczonej 104.2. Jeśli sadza rzeczywista (104.3) - obliczana jest na podstawie danych z czujnika różnicy ciśnienia DPF - narasta szybciej niż ta obliczona, można z dużym prawdopodobieństwem założyć niepełnosprawny już, sam filtr DPF. Jeśli algorytm odpowiedzialny za sterowanie pracą DPF "uzna", że warunki, w których porusza się pojazd są odpowiednie, może wystartować proces regen. na kilka (2\3) jednostek przed osiągnięciem progu zapełnienia sadzą.
Po osiągnięciu 7.5g sadzy obliczonej 104.2 proces zostaje zakończony i zeruje licznik 104.4. Jeśli proces zostanie przerwany(np. hamowanie, zwolnienie, przekroczony limit czasu, itp.) przed osiągnięciem 7.5 algorytm nie wyzeruje 104.4.
Odpowiedź znajduje się w tekście powyżej - proces został zakłócony, przerwany. Przy następnej lub następującej po niej, algorytm spróbuje podtrzymać proces pomimo użycia hamulca lub zwolnienia auta, nie będzie go kończył, aż do osiągnięcia 7.5 g 104.2 i nastąpi reset licznika 104.4. Z jednym zastrzeżeniem - proces nie może być dłuższy, niż przewidziany na to w algorytmie (bodajże, maksymalnie 40 minut).
Dedykowane Moduły LED oświetlenia wnętrza-niezawodne/bezawaryjne Kontakt : PW/Mail prolumo@yahoo.com