Biturbo_power pisze: ↑03 cze 2025, 11:48
bgroni pisze: ↑03 cze 2025, 10:53
Biturbo_power pisze: ↑03 cze 2025, 01:03
Witam, mam problem z 2.7 biturbo kod silnika: AZA
Problem polega na stukaniu raczej z okolic napinaczów, łańcuchów na głowicy. Auto od kilku lat więcej stoi jak jeździ, ale ma wszystko robione na czas.. do łańcuchów nigdy nikt nie zaglądał a rozrząd (paskowy) wymieniałem 2 lata temu, za pierwszym ustawieniem rozrządu wszystko złożyłem silnik chodził, ale szybko się zorientowałem, że był źle ustawiony o około pół ząbka, a więc rozebrałem ustawiłem znów na blokady i wartości jakie uzyskałem w grupie 90 oraz 93 wskazywały na zimnym silniku -1, 0 a na ciepłym 0.0 a więc perfekcyjnie(tak myślałem...) lecz niepokoił mnie dziwny dzwięk tarcia, szurania z okolic właśnie łańcuchów. Nie przejmowałem się tym i z samochodem było wszystko w porządku, w pewnym momencie przestało trzeć... myślałem, że to koniec problemów, ale za to niedługo po tym zaczęły się te stuki. Nie wiem od czego zacząć, czy zrzucać pokrywy zaworów i sprawdzić stan napięcia łańcucha bądź wyciągnąć napinacz i sprawdzić górny oraz dolny sliźg? Mam również w głowie panewkę.. lecz zbyt głośno chodzi góra silnika, od spodu raczej cisza... prosiłbym o pomoc w tym temacie a poniżej zamieszczam link do filmików jak to u mnie wygląda. Z góry dziękuję.
https://mega.nz/folder/vYc2ma6S#HE8zYjIxje4-aR_8g8ClCA
Przy zimnym odpalaniu rano, zrób logi bloku 090, zobaczymy jak pracują oba nastawniki. Również zrób logi na jałowym po rozgrzaniu 80° C, wyprzedzenie zapłonu. Ile km ma ten samochód? Jaki olej masz obecne?
Teraz słyszę, że masz terkotanie przy odpaleniu na zimnym. To masz 80% zmęczony napinacz, ale te stuki cały czas może być złamany szlizg albo szklanka, bo widzę, że kuleje jak jest zimny.
Zaworki zwrotne oleju kiedy byli wymienione?
Oj przebieg spory 500k,ale jest inny silnik tzn słupek był kupiony używany kilka lat wstecz gdyż w poprzednim zawory się wypaliły, olej obecnie to Castrol 5W40 (do zmiany bo ma rok już). Zaworkow nigdy nie ruszałem, pokrywy muszę i tak ściągnąć, bo leci olej typowo na wydech z głowicy od strony pasażera. A co do logów to tylko grupa 90? Rozumiem, że logi dynamiczne?
U mnie też prawie 500kkm, napinacze już byli do wymiany. Ale ja miałem tylko terkotka rano.
Zrób tak: logi na postoju i zimnym silniku zaraz po uruchomieniu, blok 090. Chcę zobaczyć jak się zachowują napinacze zaraz po rozruchu.
Na rozgrzanym silniku, logi na postoju tam gdzie masz wyprzedzenie zapłonu. Jeżeli napinacze nie trzymają zapłon będzie skakać z dużą amplitude.
Również na rozgrzanym możesz zrobić logi dynamiczne na 090 na drugim biegu, powyżej 1800rpm wciskasz mocno gaz aby zmienił fazy rozrządu. Wtedy musisz mieć w bloku 090, blok1= 22°, blok2 =22 będzie książkowo, ale uważaj na drogi i zawsze używaj 2 osoba do logi na drodze.
Co do silnika, wycieki powstają od zapchaniej odmy i eżektor(jeżeli takowy występuje u Ciebie). Najpierw postaraj się tego zdiagnozować i dopiero wymień uszczelki i pokrywa/i wałka rozrządu z tyłu bloku2, gdzie leci na wydech.