Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All C5]Problem z klimą w czasie dłuzszej jazdy

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
rafio83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Szymon
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

[All C5]Problem z klimą w czasie dłuzszej jazdy

Post autor: rafio83 » 23 cze 2015, 09:32

()Cześć

Wczoraj wracałem z wakacji i w czasie dłuższej jazdy po około 300km przestaje działać klima. Objawy:

1. bardzo słaby nadmuch nawet przy włączeniu na maksa (wszystkie, bądź pojedyncze nadmuchy)
2. powietrze nawet zimne ale bardzo go mało.
3. słyszę, że wentylator w schowku pracuje wydajnie jednak z kratek wylatuje mało co

Po wyłączeniu klimatyzacji na około 100km wszystko wraca do normy. Taka sytuacja miała miejsce w obydwie strony podróży. I mam wrażenie, że zawsze związana była z czasem kiedy przejeżdżałem autem przez kraje o wysokich temp. Czy mój problem może być spowodowany brakiem czynnika? <mysli>

wlmi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wlmi » 23 cze 2015, 19:41

Nie wiem , czy siła nadmuchu może mieć coś wspólnego z wydajnością klimatyzacji -może ma ,nie wiem o tym , ale jeśli słabo chłodzi w wysokich temperaturach , a w niższych jest Ok , to raczej stawiam ,że rozłącza układ chłodniczy presostat - czujnik wysokiego ciśnienia -oznacza to ,że jest nie wydajny skraplacz-chłodnica , który-a ma za zadanie ochłodzić i skroplić czynnik lub jest , go właśnie za dużo ! . Zacząłbym od sprawdzenia ciśnień pracującego układu lub chociaż wizualne sprawdzenie stanu zabrudzenia skraplacza -chłodnicy, jeśli brudny-a , umyć pod ciśnieniem , pozdrawiam

Awatar użytkownika
yaszczur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: yaszczur » 23 cze 2015, 20:23

wlmi pisze:Nie wiem , czy siła nadmuchu może mieć coś wspólnego z wydajnością klimatyzacji -może ma ,nie wiem o tym
Siła nadmuchu to jedno a praca układu drugie. Jedyne powiązanie jakie występuje, to takie, że w trybie auto klimatronik sam dopasowuje obroty dmuchawy, ale w tym przypadku dmuchawa pracuje intensywnie a siła nadmuchu jest mała.
wlmi pisze:ale jeśli słabo chłodzi w wysokich temperaturach , a w niższych jest Ok , to raczej stawiam ,że rozłącza układ chłodniczy presostat - czujnik wysokiego ciśnienia -oznacza to ,że jest nie wydajny skraplacz-chłodnica , który-a ma za zadanie ochłodzić i skroplić czynnik lub jest , go właśnie za dużo ! . Zacząłbym od sprawdzenia ciśnień pracującego układu lub chociaż wizualne sprawdzenie stanu zabrudzenia skraplacza -chłodnicy, jeśli brudny-a , umyć pod ciśnieniem
W pierwszej kolejności, sprawdziłbym działanie wentylatora klimatyzacji, jeśli jest sprawny to nawet przy wysokich temp zewnętrznych nie powinno dochodzić do rozłączania układu.
Pozdrawiam...

rafio83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafio83 » 23 cze 2015, 20:48

yaszczur pisze:
wlmi pisze: W pierwszej kolejności, sprawdziłbym działanie wentylatora klimatyzacji.
Jak go sprawdzić? Trzeba czekać aż przestanie działać czy można jakoś VCDS-em lub inaczej?

wlmi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wlmi » 23 cze 2015, 20:52

yaszczur pisze:W pierwszej kolejności, sprawdziłbym działanie wentylatora klimatyzacji, jeśli jest sprawny to nawet przy wysokich temp zewnętrznych nie powinno dochodzić do rozłączania układu.
Przepraszam zapomniałem napisać o wentylatorze , bo wydawało mi się to oczywiste <lol>

[ Dodano: 2015-06-23, 20:52 ]
rafio83 pisze:
yaszczur pisze:
wlmi pisze: W pierwszej kolejności, sprawdziłbym działanie wentylatora klimatyzacji.
Jak go sprawdzić? Trzeba czekać aż przestanie działać czy można jakoś VCDS-em lub inaczej?
Chodziło o pracę wentylatora skraplacza-chlodnicy , który jest w komorze silnika i po załączeniu klimatyzacji powinien się załączyć , gdy ciśnienie wzrośnie w układzie chlodniczym

rafio83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rafio83 » 23 cze 2015, 22:31

wlmi pisze:
yaszczur pisze: Chodziło o pracę wentylatora skraplacza-chlodnicy , który jest w komorze silnika i po załączeniu klimatyzacji powinien się załączyć , gdy ciśnienie wzrośnie w układzie chlodniczym
OK to wiem ale skoro klima działa normalnie a czasem przerywa (w trasie po dłuższej jeździe), to żeby to sprawdzić musiałbym poczekać na objaw i wtedy zerknąć czy wentylator działa, tak?

Myślałem, że jest może jakiś inny sposób...

Awatar użytkownika
Multifonika
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.2 230KM
Kontakt:

Post autor: Multifonika » 24 cze 2015, 18:10

rafio83 pisze:Myślałem, że jest może jakiś inny sposób...
Włączasz klimę, i włącza się wentylator. Jeśli chodzi jest ok, jeśli nie to stuknij po silniczku czymś długim metalowym. Jeśli się nie włączy po stuknięciu po nim to możesz spróbować wymienić w nim szczotki, trochę gimnastyki i zręczności ale da się. Vagiem też można sprawdzić czy jest sprawny, wchodzisz w 08 i robisz test komponentów. <okok>
Lektor.

wojciech007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 TDI 136KM
Paliwo: Diesel

Post autor: wojciech007 » 25 cze 2015, 01:56

Panowie. Piszecie o wentylatorze skraplacza, a kolega pisze, że to z kratek mu nie dmucha mimo tego, że wentylator w kabinie mocno chodzi. Co ma jedno do drugiego? Moim zdaniem nic.
Jeżeli wentylator mocno kręci, a powietrze nie leci może być problem z klapką recyrkulacji powietrza. Przy załączonej klimie powietrze ciągnie ze środka samochodu. Jak klapka będzie zamknięta to nie ma skąd pociągnąć, więc i nie leci z kratek. Jak wyłączasz klimę to powietrze ciągnie z zewnątrz samochodu.

mafialoso
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [All C5]Problem z klimą w czasie dłuzszej jazdy

Post autor: mafialoso » 12 lip 2024, 20:43

Czy problem się rozwiązał? U mnie to samo. Klima nowo zrobiona i po dłuższej jezdzie zamyka klapy i nie wieje nic na nawiewniki i wentylator w schowku buczy. Podobno to któryś czujnik przeklamuje z nawiewników? Pomoże ktos?

kamil23264
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: [All C5]Problem z klimą w czasie dłuzszej jazdy

Post autor: kamil23264 » 09 sty 2025, 17:30

Problem spowodowany jest błędnie działającym silniczkiem klapy centralnej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl