dziękuję bardzo
jaki Akumulator do A6 C6 2.4 BDW avant
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Norbert
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: jaki Akumulator do A6 C6 2.4 BDW avant
Panowie może ktoś wytłumaczyć po co kodować akumulator ? Bo po przeczytaniu postów moje auto które posiadam od 3 tygodni powinno nieodpalac dlatego że włożyłem nowy akumulator .
- tomnik
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2010
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
- Paliwo: Diesel
To jest dobre pytanie...Norberto115 pisze: ↑03 lut 2023, 09:18Panowie może ktoś wytłumaczyć po co kodować akumulator ? Bo po przeczytaniu postów moje auto które posiadam od 3 tygodni powinno nieodpalac dlatego że włożyłem nowy akumulator .
Odpowiem Ci na podstawie własnych obserwacji/doświadczeń. Zaznaczyć tu muszę, że opartych tylko na modelu auta, które posiadam.
Narosło wiele mitów odnośnie tzw. kodowania akumulatora w A6 C6, większość wypowiadających się tylko je powiela, nie mając najmniejszej choćby wiedzy w temacie.
1." Kodowanie" akumulatora, to poinformowanie sterownika auta o zainstalowaniu/wymianie tego podzespołu na nowy/świeży.
2. Po tej czynności sterownik zeruje/resetuje bilans energetyczny i startuje go od nowa.
3. W przypadku zainstalowania akumulatora innej konstrukcji aniżeli popularny kwasowo-ołowiowy, czyli AGM i żel (i tu nie mam wiedzy, czy takie były stosowane w A6 C6 2005-2011)i poinformowaniu * sterownika o takim aku, powinna nastąpić zmiana maksymalnego napięcia ładowania. Przypominam, że takiej konstrukcji baterie wymagają innego podejścia, co do napięcia, jakim powinny być ładowane.
* W pamięci sterownika auta znajduje się lista akumulatorów przypisana do numerów OEM, które wpisujemy podczas "kodowania". Lista ta zawiera baterie różnej pojemności i załóżmy różnej konstrukcji (kwasowo-ołowiowy, AGM, żel). Z tego, co widzę w ETCE na liście akumulatorów A6 C6 nie ma tych w technologii AGM, czy żel. I jeśli ta informacja jest pewna, należy przyjąć, że sterownik nie ma na swojej liście akumulatorów w tych technologiach.
Te trzy powyższe punty są pewne.
Proces doładowywania akumulatora w A6 C6 nie reguluje natężenia prądu (A) ładowania. Proces ten wygląda identycznie, jak w przypadku aut bez przypisywania/kodowania aku, czy też podłączenia ładowarki, której maksymalne napięcie ładowania to 14,8V. Przeglądając odpowiednie bloki pomiarowe (a nie jest ich mało), dotyczące aku, alternatora, procesu ładowania, nigdy nie zauważyłem napięcia większego niż 14,8V.
Napięcie to i natężenie zależne jest od, nazwijmy to, zapotrzebowania akumulatora i tu w celu pogłębienia podstawowej i nie tylko, wiedzy, kieruję do odpowiednich materiałów, które można znaleźć w sieci. Znajdziemy chociażby kilka ciekawych kanałów na Youtube. Jednym zdaniem - wzrost napięcia ładowania skutkuje zmniejszeniem natężenia prądu i niejako wymusza to akumulator, nie jest to sterowane przez żadne urządzenie w aucie.
Czy w takim razie montaż nowego akumulatora bez poinformowania o tym fakcie sterownika jest możliwy, więcej - czy montaż aku o innej pojemności, niż ta obecna w aucie będą miało wpływ na jego funkcjonowanie lub na jego kondycje ? Czy bateria zostanie przez to "zniszczona", niedoładowana, przeładowana ?
Według mnie odpowiedź jest przecząca - nie nie będzie.
Należałoby zatem zadać pytanie - po co w takim razie ten cały "system" ? Czy jedynie w celach diagnostycznych, podejrzenia parametrów ? Otóż nie. Wspomnieć należy o pewnej ważnej funkcji systemu zarządzania energią, a mianowicie odłączaniu (bodajże są trzy poziomy) grupy urządzeń w aucie w zależności od pogorszenia się wydajności aku. Ma to na celu pozostawienie odpowiedniej w nim ilości energii potrzebnej do rozruchu silnika. I tu, według mnie, należy dopatrywać się podstawowego zadania/celu w jakim wyposażono w ten system auto. Bo załóżmy, że nie poinformowaliśmy o zmianie baterii na nową, bądź w skrajny przypadek na nową o znacznie mniejszej pojemności - system nie ma o tym wiedzy i dalej posługuje się danymi (bilans energetyczny, wyliczona pojemność aku, etc.) starego aku. Pewna grupa urządzeń w aucie może zostać zostaje wyłączona wcześniej, niż wskazują na to faktyczne (a nie te obliczone ze starej baterii, przez system ) wartości nowego akumulatora.
Montaż nowej baterii bez jej "kodowania" niczego nie zmieni, co do sposobu w jakim będzie ładowana w aucie.
Jednakowoż bez dogłębnej wiedzy na temat działania systemu, uważam, mając na uwadze, to, co napisałem, o funkcji odłączania urządzeń, że przy jej wymianie należałoby jednak powiadomić o tym sterownik. Ale tak, jak wspomniałem wyżej, nie ze względu na zmianę sposobu ładowania akumulatora, która według mnie nie nastąpi.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Norbert
No ok fajnie to wytłumaczyłeś dzieki bardzo pytam gdyż niemam jeszcze programu do audi bo poprzednik to merceds renault.w mietku też niekodowalem a gdy bateria padała był komunikat że odłącza systemy komfortu aby odpalił .Bo tak czytam iczytam i latam 2 tygodnie po wymianie rozrzadu ladowanie Ok bateria 100 procent .
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jan
- Rocznik: 2009
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Panowie jaki kupić aku do 2.4, auto nie jeździ, przepalam je max 2x w miesiącu.. prądu nie bierze, aku padł mimo to, nie chcę tu szukać przyczyny, tylko rady czy kupić coś byle jakiego?
Czy może agm (bo dobrze znosi ewent rozładowania) - ale te drogie i nie słysząłem żeby w C6 były. Zawsze mi się sprawowały dobrze Centry..
Czy może agm (bo dobrze znosi ewent rozładowania) - ale te drogie i nie słysząłem żeby w C6 były. Zawsze mi się sprawowały dobrze Centry..
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Moje auto: S6 C6
- Silnik: 5.2 435KM
- Paliwo: Benzyna
1. Nie da się w C6 zakodować akumulatora 120 Ah, bo takiego producent nie przewidział
2. Jak najbardziej można zamontować AGM, takie producent przewidział
2. Jak najbardziej można zamontować AGM, takie producent przewidział
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Limuzyna
- Skrzynia: Multitronic
Witam, proszę o pomoc w dobraniu akumulatora WAUZZZ4F65N029963
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Moje auto: Allroad C6
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
odczytaj kody z naklejki w aucie (lub tożsamej w książce serwisowej), w koda ch masz podaną originalna/nominalna pojemnośc akumulatora, kupujesz o tej wartości, aczkolwiek parametry rozruchowe mogą być lepsze. Do tego istotne są wymiary aku i rozkład biegunów.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radek
- Rocznik: 2004
hej, chcialbym odkopac temat, bo rowniez potrzebuje informacji jaki akumulator do mojej a6
podam numer VIN na pw
podam numer VIN na pw
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Silnik: 2.4 177KM
Witam, czy jest mi Ktoś w stanie podać po nr Vin jaki powinien być akumulator?
WAUZZZ4F17N002544 to jest mój Vin.
Z góry dziękuje za pomoc.
WAUZZZ4F17N002544 to jest mój Vin.
Z góry dziękuje za pomoc.
- radkoo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radek
- Rocznik: 2005
Witam wszystkich!
Ja również proszę o podanie zalecanych parametrów akumulatoro do mojej C6.
Obecnie mam załaożoną Wartę 100Ah 850a.
VIN: WAUZZZ4F96N064921
z góry dziękuję
Ja również proszę o podanie zalecanych parametrów akumulatoro do mojej C6.
Obecnie mam załaożoną Wartę 100Ah 850a.
VIN: WAUZZZ4F96N064921
z góry dziękuję
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysiek
Cześć potrzebowałbym pomocy w doborze aku
vin WAUZZZ4F76N144413
Dzięki z góry za pomoc
vin WAUZZZ4F76N144413
Dzięki z góry za pomoc
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Moje auto: Allroad C6
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
odczytaj kody wyposażenia z naklejkikrzysiek7501 pisze: ↑21 paź 2024, 15:29Cześć potrzebowałbym pomocy w doborze aku
vin WAUZZZ4F76N144413
Dzięki z góry za pomoc
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysiek
OKadadur pisze: ↑31 paź 2024, 08:01odczytaj kody wyposażenia z naklejkikrzysiek7501 pisze: ↑21 paź 2024, 15:29Cześć potrzebowałbym pomocy w doborze aku
vin WAUZZZ4F76N144413
Dzięki z góry za pomoc
Dodano po 12 minutach 8 sekundach:
OK aku zakupiony
Varta
12V 110Ah 920A
610 402 092 316 2
taki ma byc po VIN
a jak go zakodowac ? mam vcds
Dziekuje za pomoc