System dwu-drożny czy trzy-drożny?
Jakie głośniki w miejsce fabrycznych?
- ralen
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0.TDI 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
Re: Jakie głośniki w miejsce fabrycznych?
Powyższe chyba nie ma znaczenia ?
Zwrotnica jest w jakiejś plastikowej obudowie ? może spróbuj zdemontować obudowę i zamontować bez obudowy zabezpieczając pianką wygłuszajacą zeby elektronika nie była na wierzchu ?
Ja od Audiosystem miałem malutkie zwrotnice (pewnie nie takie z prawdziwego zdarzenia), więc nie miałem problemu żeby je gdzieś przyczepić na boku do jednej z wiązek.
Zwrotnica jest w jakiejś plastikowej obudowie ? może spróbuj zdemontować obudowę i zamontować bez obudowy zabezpieczając pianką wygłuszajacą zeby elektronika nie była na wierzchu ?
Ja od Audiosystem miałem malutkie zwrotnice (pewnie nie takie z prawdziwego zdarzenia), więc nie miałem problemu żeby je gdzieś przyczepić na boku do jednej z wiązek.
Było: A4 B6 =)
Jest A6 C7
Jest A6 C7

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2011
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Oryginalny sub bose w kole zapasowym ma 3,6 ohm a na przednich subach drzwi jest 4 ohm. Wstawiał ktoś może głośniki w przednie drzwi takie jak np jbl 20 cm 200 watt rms typowo basowe ?
- was001
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marko
- Rocznik: 2017
- Moje auto: RS6 C7
- Silnik: 4.0 TFSI 605KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
sam podłączyłem sobie 30cm z tyłu, więc na bas nie mam co narzekać, ale przednie głośniki są w systemie bose po prostu słabe. Czy warto się pakować w podmianę samych głośników i napędzać je z pieca bose?
czy zaproponuje ktoś 3-drożny system (165, nie musi być to 200mm bo nie widzę potrzeby), który nie rozpuści tego mini-wzmacniacza bose?
Gość z Niemiec opisuje w tej serii filmów wszystkie problemy, z jakimi się borykał podmieniając system bose na coś swojego i szczerze mówiąc to nie chce mi się pchać w aż taką modyfikację (ogarnął wszystko włącznie z wywaleniem wzmacniacza i konwersją radia na wyjście analogowe, żeby wyciągnąć sygnał z MMI 4G bez używania pętli optycznej). Pytanie czy zrobienie samych głośników to nie będzie tylko jakiś półśrodek...
Hertz MPK 163.3 -> 150W RMS czy może być ciut za dużo?
Focal 165AS3 80W - to już chyba bliżej tego, co może BOSE?
zaproponujecie coś?
czy zaproponuje ktoś 3-drożny system (165, nie musi być to 200mm bo nie widzę potrzeby), który nie rozpuści tego mini-wzmacniacza bose?
Gość z Niemiec opisuje w tej serii filmów wszystkie problemy, z jakimi się borykał podmieniając system bose na coś swojego i szczerze mówiąc to nie chce mi się pchać w aż taką modyfikację (ogarnął wszystko włącznie z wywaleniem wzmacniacza i konwersją radia na wyjście analogowe, żeby wyciągnąć sygnał z MMI 4G bez używania pętli optycznej). Pytanie czy zrobienie samych głośników to nie będzie tylko jakiś półśrodek...
Hertz MPK 163.3 -> 150W RMS czy może być ciut za dużo?
Focal 165AS3 80W - to już chyba bliżej tego, co może BOSE?
zaproponujecie coś?
- ralen
- Forum Audi A6 / A7
Wzmacniacz bose ma jakieś 660W.
U mnie z fabrycznych głośników zostały tylko głośniki w słupkach D, reszta jest zmieniona i wszystko (poza subem) napędza wzmacniacz bose, bez najmniejszego zająknięcia.
Do suba lepiej dać drugi wzmacniacz.
Tutaj masz set głośników który jest napędzany u mnie przez wzmacniacz Bose. Porównaj jak to wygląda mocowo i kup o podobnych parametrach.
Front Tweeters - Gladen Alpha 100
Front Center - Helix F-4X
Front Mids - Helix F-42C
Front Woofers - AudioSystem X200em Evo2
Rear Tweeters - AudioSystem HS25 Evo EM
Rear Woofers - AudioSystem X165em Evo2
U mnie z fabrycznych głośników zostały tylko głośniki w słupkach D, reszta jest zmieniona i wszystko (poza subem) napędza wzmacniacz bose, bez najmniejszego zająknięcia.
Do suba lepiej dać drugi wzmacniacz.
Tutaj masz set głośników który jest napędzany u mnie przez wzmacniacz Bose. Porównaj jak to wygląda mocowo i kup o podobnych parametrach.
Front Tweeters - Gladen Alpha 100
Front Center - Helix F-4X
Front Mids - Helix F-42C
Front Woofers - AudioSystem X200em Evo2
Rear Tweeters - AudioSystem HS25 Evo EM
Rear Woofers - AudioSystem X165em Evo2
Jest A6 C7
Jest A6 C7

- was001
- Forum Audi A6 / A7
O... dwudziestki w przednich drzwiach? Czy dobrze rozumiem, że zachowując wzmacniacz bose'a nie muszę się bawić w dodatkowe zwrotnice, które normalnie są w zestawach z tymi głośnikami (jak w tym przyjładzie X200em albo do średnich F-4X)? Dłubałeś swoje osłony/dystanse do tego, czy użyłeś gotowych maskownic audi z modelu z nie-bose?
- ralen
- Forum Audi A6 / A7
W temacie zwrotnic: Spinałem wszystko ze zwrotnicami które dostałem w zestawach. Bez zwrotnic miałem wrażenie, że bass się nie wyrabia. Ze zwrotnicami jest jakby trochę lepiej. Wysterowanie tego wzmaka bose nie jest jakieś świetne, zwrotnica coś tam jednak pomaga.
W temacie montażu: tutaj było trochę rzeczy. Trzeba było zamontować dystanse i dołożyć zaślepki na standardowe otwory po puszkach bose. Numery zaślepek są gdzieś na pierwszych stronach tego tematu.
Dystanse wykorzystałem te które dostałem w zestawie z X200EM, jedyna rzecz o której trzeba pamiętać, to śruby do przykręcenia dystansów do grodzi. Nie ma ich w zestawie. Trzeba dokupić.
Żeby zmieścić tam 20cm trzeba też trochę podszlifować tapicerkę drzwi bo bez szlifu opiera się o głośnik.
![Obrazek]()
W temacie montażu: tutaj było trochę rzeczy. Trzeba było zamontować dystanse i dołożyć zaślepki na standardowe otwory po puszkach bose. Numery zaślepek są gdzieś na pierwszych stronach tego tematu.
Dystanse wykorzystałem te które dostałem w zestawie z X200EM, jedyna rzecz o której trzeba pamiętać, to śruby do przykręcenia dystansów do grodzi. Nie ma ich w zestawie. Trzeba dokupić.
Żeby zmieścić tam 20cm trzeba też trochę podszlifować tapicerkę drzwi bo bez szlifu opiera się o głośnik.
Jest A6 C7
Jest A6 C7

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Skrzynia: Manual
Witam,
mam pytanie odnośnie głośnika do SUBWOOFERA (nr części 4G9035381A) jaką ten głośnik ma impedancję?
Chcę wymienić ten głośnik na Audio System CO06 4ohm lub CO06DC 2x4ohm=2ohm.
Jednostka główna w aucie to RMC i nie przewiduje dokładania wzmacniacza.
Który głośnik zastosować a może zaproponujecie jakiś ciekawszy głośnik w budżecie do 400zł?
Pozdro
mam pytanie odnośnie głośnika do SUBWOOFERA (nr części 4G9035381A) jaką ten głośnik ma impedancję?
Chcę wymienić ten głośnik na Audio System CO06 4ohm lub CO06DC 2x4ohm=2ohm.
Jednostka główna w aucie to RMC i nie przewiduje dokładania wzmacniacza.
Który głośnik zastosować a może zaproponujecie jakiś ciekawszy głośnik w budżecie do 400zł?
Pozdro
- was001
- Forum Audi A6 / A7
tam jest ze 30W na wyjściu jak nie mniej... cokolwiek nie założysz to będzie ledwo działać (o ile wzmacniacz w ogóle się nie wyłączy). Wg mnie strata czasu. Załóż jakikolwiek wzmacniacz 150-200W (jak masz kombi to nie problem, bo wszystko z zasilaniem włącznie masz w bagażniku), użyj sygnału z oryginalnego suba jako sygnału wejścia na sub (ewentualnie, jeśli wzmacniasz nie ma wejścia wysokiego to znajdź oryginalny sub-out przed wejściem do OE wzmacniacza - jeśli RMC w ogóle ma wzmacniacz z tyłu?) i masz gotowy, porządnie grający sub.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Karol
- Rocznik: 2015
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
Witam. Kupilem głośniki hertza dcx 165.3 i planuje montaż w miejsce oryginalnych głośników lecz jestem całkowicie zielony w te tematy (dodam ze audio jest podstawowe nawet nie bose).
https://allegro.pl/oferta/hertz-dcx165- ... 5876344649
Chciałbym sie zorientować czy nie popale nic montując je zamiast fabrycznych głośników? Czy bedzie co kolwiek lepiej to chociaz troche grało? Co polecali byście zrobić dla lepszego basu nie kombinując zbytnio w dodawanie wzmacniaczy itp (bo jestem całkowicie zielony)? Jeśli juz nie obejdzie sie bez ingerowania to czy jest jakis tutorial na yt bądź gdziekolwiek od czego zacząć po sam koniec ze zdjęciami najlepiej (niezbyt ogarniam schematy)?
Z góry dzieki za odp
https://allegro.pl/oferta/hertz-dcx165- ... 5876344649
Chciałbym sie zorientować czy nie popale nic montując je zamiast fabrycznych głośników? Czy bedzie co kolwiek lepiej to chociaz troche grało? Co polecali byście zrobić dla lepszego basu nie kombinując zbytnio w dodawanie wzmacniaczy itp (bo jestem całkowicie zielony)? Jeśli juz nie obejdzie sie bez ingerowania to czy jest jakis tutorial na yt bądź gdziekolwiek od czego zacząć po sam koniec ze zdjęciami najlepiej (niezbyt ogarniam schematy)?
Z góry dzieki za odp