Jakie głośniki w miejsce fabrycznych?
- daro992
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Darek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: Jakie głośniki w miejsce fabrycznych?
Witam
odgrzeje troche kotleta. Ja rowniez biore sie za poprawe audio w mojej c7. Na poczatek wygluszylem wszystkie drzwi i zamontowalem tweetery w trojkaty od lusterek JL audio i musze powiedziec ze widze bardzo duza poprawe. Do tego mam zmienione radio na to z androidem i nawet po zmianie radia zauwazylem ze jest glosniej, czysciej i przyjemniej i moge znacznie wiecej rzeczy poustawiac dodatkowo przez androida w jego ustawieniach oraz w programach do muzyki np. Powerampa. Reasumujac jest juz przyzwoicie. Na poczatku myslalem nad zmiana glosnikow na cos lepszego ale po wymianie radia i wygluszeniu drzwi gra to duzo lepiej i chyba odpuszcze glosniki w drzwiach, Zastanawiam sie jednak nad wymiana subwoofera. Mam Avanta, ale przestrzen bagazowa jest mi czesto potrzebna i nie chce jej ograniczac skrzyniami. Wymyslilem wiec ze wymienie subwofer wbudowany w kolo zapasowe (glosnik 16.5cm) na ten z Bose (glosnik 20cm) i dam tam lepszy przetwornik. Kupilem juz puszke Bose, czekam teraz na glosnik niskotonowy i wzmacniacz. Glosnik przyjdzie dopiero za tydzien wiec chcialem zamontowac Bose i sprawdzic czy jest jakas roznica, ale wiem ze glosnik Bose mial impedencje 2Ohm, a z tego co mi sie wydaje Audio system 4Ohm wiec boje sie ze spale radio, ale na youtube trafilem na ten filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=ImANz0B4olk
Gosciu mowi ze w A7 glosnik w subwuferze tez jest 2 Ohm co by oznaczalo ze w A6 rowniez. Ktos to sprawdzal? Macie jakies info na ten temat? Bo w drzwiach raczej mam 4Ohm, a w standardowym naglosnieniu nie ma wzmacniacza wiec jak subwoofer mialby miec 2Ohm?
odgrzeje troche kotleta. Ja rowniez biore sie za poprawe audio w mojej c7. Na poczatek wygluszylem wszystkie drzwi i zamontowalem tweetery w trojkaty od lusterek JL audio i musze powiedziec ze widze bardzo duza poprawe. Do tego mam zmienione radio na to z androidem i nawet po zmianie radia zauwazylem ze jest glosniej, czysciej i przyjemniej i moge znacznie wiecej rzeczy poustawiac dodatkowo przez androida w jego ustawieniach oraz w programach do muzyki np. Powerampa. Reasumujac jest juz przyzwoicie. Na poczatku myslalem nad zmiana glosnikow na cos lepszego ale po wymianie radia i wygluszeniu drzwi gra to duzo lepiej i chyba odpuszcze glosniki w drzwiach, Zastanawiam sie jednak nad wymiana subwoofera. Mam Avanta, ale przestrzen bagazowa jest mi czesto potrzebna i nie chce jej ograniczac skrzyniami. Wymyslilem wiec ze wymienie subwofer wbudowany w kolo zapasowe (glosnik 16.5cm) na ten z Bose (glosnik 20cm) i dam tam lepszy przetwornik. Kupilem juz puszke Bose, czekam teraz na glosnik niskotonowy i wzmacniacz. Glosnik przyjdzie dopiero za tydzien wiec chcialem zamontowac Bose i sprawdzic czy jest jakas roznica, ale wiem ze glosnik Bose mial impedencje 2Ohm, a z tego co mi sie wydaje Audio system 4Ohm wiec boje sie ze spale radio, ale na youtube trafilem na ten filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=ImANz0B4olk
Gosciu mowi ze w A7 glosnik w subwuferze tez jest 2 Ohm co by oznaczalo ze w A6 rowniez. Ktos to sprawdzal? Macie jakies info na ten temat? Bo w drzwiach raczej mam 4Ohm, a w standardowym naglosnieniu nie ma wzmacniacza wiec jak subwoofer mialby miec 2Ohm?
- ralen
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2012
- Silnik: 2.0.TDI 177KM
- Skrzynia: Multitronic
Nie sądzę aby producent mieszał impedancje. Jak zestaw jest 4ohm, to wszystko jest na 4ohm. Jak bose, to wszystko jest na 2 OHM.
Zmierzyłeś sobie dokładnie puszkę bose na głębokość ? Tam Cię pewnie trochę rzeźby opalarką czeka żeby tunel bass reflex podmodelować.

Zmierzyłeś sobie dokładnie puszkę bose na głębokość ? Tam Cię pewnie trochę rzeźby opalarką czeka żeby tunel bass reflex podmodelować.
Było: A4 B6 =)
Jest A6 C7
Jest A6 C7

- daro992
- Forum Audi A6 / A7
Tak mierzyłem i wiem że czeka mnie trochę roboty. To ze w bose jest impedencja 2ohm To wiem ale wydaje mi się ze w standardowym nagłośnieniu raczej jest 4ohm wszędzie. Było by to trochę dziwne. Tym bardziej że wszystko jest napędzane bez wzmacniacza.
- ralen
- Forum Audi A6 / A7
Ja mam zrobione tak, że ze wzmacniacza bose wychodzę po 2OHM na HiGH Input do aftermarketowego wzmacniacza Phoenix Gold który pracuje na 4OHM i z niego dopiero wychodzę na głośnik basowy (4OHM, wzmacniacz w mostku). Z modelowaniem puchy bose jest trochę zabawy, ten tunel trzeba naprawdę dobrze dogrzać. Rób to w rękawicach, inaczej się poparzysz. Trzeba trochę siły włożyć w modelowanie, ale finalnie temat siada. Zanim włożysz głośnik, polecam puszkę bose okleić od zewnątrz matą butylową, a od wewnątrz pianką akustyczną (na ile Ci się uda).
![Obrazek]()

Jest A6 C7
Jest A6 C7

- daro992
- Forum Audi A6 / A7
Dzieki tak wlasnie mialem zrobic, glosnik plynie juz z za oceanu. Wzmacniacz dzisiaj dotarl. Jak oceniasz teraz bass u siebie? Znalazlem takie cos i myysle ze chyba zmienie swoja koncepcje i kupie te dedykowana obudowe na suba:
https://sklep.basser.pl/pl/obudowy-fit- ... ikowa.html
https://sklep.basser.pl/pl/obudowy-fit- ... ikowa.html
- ralen
- Forum Audi A6 / A7
Testowałem przez chwilę obudowę do głośnika(zamkniętą) - wrzuconą luźno do bagażnika i w mojej ocenie grało gorzej. W obudowie fabrycznej od Bose gra lepiej bo jest bass reflex.
U mnie bassu jest tyle, że jak go odkręcę na full to urywa mi głowę
Łap, oceń sobie sam. Nagranie telefonem nie odda 100%, ale będziesz miał pogląd.
https://www.youtube.com/watch?v=l0uVosOSw2w
Bass ustawiony na połowę w MMI.
U mnie bassu jest tyle, że jak go odkręcę na full to urywa mi głowę

Łap, oceń sobie sam. Nagranie telefonem nie odda 100%, ale będziesz miał pogląd.
https://www.youtube.com/watch?v=l0uVosOSw2w
Bass ustawiony na połowę w MMI.
Jest A6 C7
Jest A6 C7

- daro992
- Forum Audi A6 / A7
Dzieki kolego. Moja koncepcja sie troche zmienila. Drzwi juz wygluszone do nich ida focal ps165fxe i rockford fosgate t2652s. Jeszcze nie zdecydowalem ktore na przód ktore na tyl. Zamiast boxa bose znalazlem w dobrych pieniadzach bang& olufsen. Idzie on w to samo miejsce co Bose ale ma glosnik w innym miejscu i wejdzie tam praktycznie wszystko bez modelowania boxa. Glosnik do niego juz mam jest to Polk Audio MM842DVC. Mam nadzieje ze pojemnosc boxa nie bedzie dla niego zamala, ale okarze sie w praniu. Do suba idzie focal fds 1.350 (poczatkowo mial byc rockford fosgate R2 1200x1, ale chyba troche za duzy jak na glosnik 300W 2Ohm) a do glosnikow na przód i tyl Helix P six DSP mk2. Tweetery będę musiał zrobić kierunkowe z tych kratek co są w nich oryginały. Wszystko to powinno dać mi fajny efekt końcowy.
[Edit]
Jednak zostanie Rockford Fosgate Prime R2 1200x1, focal, ktorego kupilem nie mial wejscia low input i nie chcialem kombinowac z konwerterami, wiec bedzie Rockford Fosgate
[Edit]
Jednak zostanie Rockford Fosgate Prime R2 1200x1, focal, ktorego kupilem nie mial wejscia low input i nie chcialem kombinowac z konwerterami, wiec bedzie Rockford Fosgate
- daro992
- Forum Audi A6 / A7
Witam ponownie. Czy ktos z was wie moze ktore piny w kostkach co idą do drzwi przednich i tylnych odpowiadaja za glosniki? Pytam bo musze poprowadzic sygnal do helixa i z Helixa do glosnikow. Bez sensu jest prowadzic je z drzwi skoro moge podpiac sie w odpowiednie piny tych kostek. Zwrotnice, zwlaszcza na przod rowniez dal bym przed tymi kostkami i w ten sposob bez problemu pod jedna zwrotnice podepne i midbas i tweeter ktory jest na podszybiu.
- ralen
- Forum Audi A6 / A7
Jeżeli masz polifta (a tak wnioskuję z danych które wypełniłes w profilu), to schematy dla Audi Sound System znajdziesz w tym temacie: car-audio-c7/car-audio-wymiana-calego-n ... 81-15.html
Żeby było prościej, wrzucam cytat jego wypowiedzi.

Zobacz czy kolory Ci się zgadzają.
Pozdr,
Żeby było prościej, wrzucam cytat jego wypowiedzi.

Ogólnie jak już zabierasz się za demontowanie tapicerki drzwi i grzebiesz przy głośnikach, jeżeli nie masz schematów do swojego audio, to dobrze jest sobie te kolory gdzieś przy okazji spisać i zachować "na później"KKgg pisze: ↑22 sty 2022, 19:22W poliftach nie ma pieca przy podstawowym systemie audio. Głośniki są zasilane z jednostki (tak "subwoofer" też).
Schemat przodu:
Tył:
Dodano po 11 minutach 5 sekundach:
Przy okazji. Jakiś czas temu wymieniłem głośniki na polecane tu focale ale nic mi nie urwały i pomyślałem o dołożeniu wzmacniacza. Chciałem pociągnąć z kostki kable hi level do tyłu (prawym progiem), tam podłączyć do pieca i tą samą drogą wrócić do quadlocka... Ale z tego co czytam to nienajszczęśliwszy pomysł. Co z tym fantem? Wystarczy dorzucić konwerter hi-low i już? A może konwerter hi-low -> spdif i cyfrowo do wzmacniacza (tam raczej drugi konwerter i do wzmacniacza bo nie chcę inwestować w procesor)? Będzie opóźnienie dźwięku? Jakie są jeszcze opcje? Może zamiast tego mały wzmacniacz w klasie D żeby sam przód napędził?

Zobacz czy kolory Ci się zgadzają.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Pozdr,
Jest A6 C7
Jest A6 C7

- daro992
- Forum Audi A6 / A7
Dzieki kolego. Za tydzien najprawdopodobniej sie za to wezme i dam znac jak poszlo
- KKgg
- Moderator
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Skrzynia: S-tronic
Koledzy, mam szybkie pytanie. Planuję dołożenie wzmacniacza zewnętrznego żeby napędzić głośniki w drzwiach i subwoofer. Piec będzie w boczku bagażnika, jak fabryka wymyśliła. Mam już wzmacniacz, mam nawet oryginalny stelaż na niego od zestawu Bose. Ciekawi mnie którędy fabrycznie idą kable? Lewym progiem? Prawym? Tunelem?
Za konsolą/MIBem planuję wstawić konwerter high-low, do niego sygnał podam z rozciętych kabli wyjściowych na głośniki ze złącza quadlock. Tam też wepnę się w oryginalną wiązkę nowymi kablami głośnikowymi od wzmacniacza. Stworzyłem sobie już wiązkę z kabli RCA i głośnikowych o długości 6m (więc dojedzie do bagażnika spokojnie) tylko pytanie którędy to puścić. Macie jakieś wskazówki?
Przy okazji pytanie do fascynatów car audio... Moja wiązka to puszczone razem kable RCA i głośnikowe, ale może to nie jest najlepszy pomysł? Może będą jakieś zakłócenia? Niby czytałem, że do 8-10m nie ma znaczenia bo zakłócenia nie powinny wystąpić ale może to tylko teoria. Czy powinienem rozważyć puszczenie RCA jednym progiem a powrót drugim? A może mój plan jest zupełnie poroniony i jakoś inaczej trzeba to zrobić? Wszelkie wskazówki mile widziane.
PS: wzmacniacz to Alpine X-A90V. Pieciokanałowy, klasa D. Subwoofer też sobie pod niego podepnę ale z tym już łatwiej bo drugi konwerter Hi-Lo będzie w bagażniku, a sygnał subwoofera wezmę z fabrycznej wiązki. W tej sposób będę miał sterowanie głośnością subwoofera z poziomu MIBa, jak w oryginale.
Reszta klocków:
Wygłuszone drzwi przód, głośniki przód audio system x200em evo2, kable RCA Klotz YI205, kable głośnikowe Klotz LY215, konwertery hi-lo Hollywood HLC-4 (drzwi przód, tył) i HLC-3 (sub), przerobiony oryginalny subwoofer - wstawiony głośnik Ground Zero GZIW 165X-II (choć tu rozważam jeszcze zmiany). Wiem, że to nie high-end ale sądzę, że mi wystarczy
.
Edit: i żeby była jasność. Wiem, że fabrycznie do wzmacniacza idzie sygnał światłowodem. Ale jakoś kable wracają na przód auta więc chciałbym wiedzieć którędy
Za konsolą/MIBem planuję wstawić konwerter high-low, do niego sygnał podam z rozciętych kabli wyjściowych na głośniki ze złącza quadlock. Tam też wepnę się w oryginalną wiązkę nowymi kablami głośnikowymi od wzmacniacza. Stworzyłem sobie już wiązkę z kabli RCA i głośnikowych o długości 6m (więc dojedzie do bagażnika spokojnie) tylko pytanie którędy to puścić. Macie jakieś wskazówki?
Przy okazji pytanie do fascynatów car audio... Moja wiązka to puszczone razem kable RCA i głośnikowe, ale może to nie jest najlepszy pomysł? Może będą jakieś zakłócenia? Niby czytałem, że do 8-10m nie ma znaczenia bo zakłócenia nie powinny wystąpić ale może to tylko teoria. Czy powinienem rozważyć puszczenie RCA jednym progiem a powrót drugim? A może mój plan jest zupełnie poroniony i jakoś inaczej trzeba to zrobić? Wszelkie wskazówki mile widziane.
PS: wzmacniacz to Alpine X-A90V. Pieciokanałowy, klasa D. Subwoofer też sobie pod niego podepnę ale z tym już łatwiej bo drugi konwerter Hi-Lo będzie w bagażniku, a sygnał subwoofera wezmę z fabrycznej wiązki. W tej sposób będę miał sterowanie głośnością subwoofera z poziomu MIBa, jak w oryginale.
Reszta klocków:
Wygłuszone drzwi przód, głośniki przód audio system x200em evo2, kable RCA Klotz YI205, kable głośnikowe Klotz LY215, konwertery hi-lo Hollywood HLC-4 (drzwi przód, tył) i HLC-3 (sub), przerobiony oryginalny subwoofer - wstawiony głośnik Ground Zero GZIW 165X-II (choć tu rozważam jeszcze zmiany). Wiem, że to nie high-end ale sądzę, że mi wystarczy

Edit: i żeby była jasność. Wiem, że fabrycznie do wzmacniacza idzie sygnał światłowodem. Ale jakoś kable wracają na przód auta więc chciałbym wiedzieć którędy

Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto
- ralen
- Forum Audi A6 / A7
Dokładałem kiedyś Bose od zera w A4 B6. Tam też ciągnąłem całe wiązki które sam sobie robiłem. Ogólnie fabrycznie kable sygnałowe w A4 szły razem z głośnikowymi, ale były ekranowane właśnie przeciw zakłóceniom.
Ponieważ wiązki robiłem sam, olałem temat ekranowania i puściłem kable sygnałowe razem z głośnikowymi bo nie chciało mi się całego auta pruć. Nie było zakłóceń. Wydaje mi się że potencjalne zakłócenia zależne są nie od długości, a od mocy którą chcesz tamtędy puścić. Zależy jaki prąd popłynie na tych kablach, wtedy wytwarza się pole elektromagnetyczne. Nie powiem Ci gdzie jest granica
Co do kabli które chcesz poprowadzić, nie wiem na ile zależy Ci na robieniu tego "jak fabryka przykazała", ale ja bym poleciał najkrótszymi drogami.
Sygnał z MMI do wzmaka i możesz pojechać tunelem środkowym pod tapicerką i wyjść na tylną kanapę
Głośniki też jechałbym po najmniejszej linii oporu. Lewa strona lewym progiem, prawa strona prawym progiem, strony schodziły by się na tylnej kanapie i wchodziły do bagażnika do wzmacniacza.
Jeżeli sygnałowy zdecydowałbyś się też puszczać progiem, to polecałbym chyba prawym. Mniej rozbierania na froncie, wyciągasz tylko schowek i masz dostęp.
Zastanowiłbym się nad pociągnięciem sygnału HI z MMI do bagażnika i tam dopiero upchnąłbym konwerter HI-LOW. W przypadku jakiejś awarii będziesz miał go pod ręką obok wzmacniacza i nie będziesz musiał dłubać przy konsoli.
Ponieważ wiązki robiłem sam, olałem temat ekranowania i puściłem kable sygnałowe razem z głośnikowymi bo nie chciało mi się całego auta pruć. Nie było zakłóceń. Wydaje mi się że potencjalne zakłócenia zależne są nie od długości, a od mocy którą chcesz tamtędy puścić. Zależy jaki prąd popłynie na tych kablach, wtedy wytwarza się pole elektromagnetyczne. Nie powiem Ci gdzie jest granica

Co do kabli które chcesz poprowadzić, nie wiem na ile zależy Ci na robieniu tego "jak fabryka przykazała", ale ja bym poleciał najkrótszymi drogami.
Sygnał z MMI do wzmaka i możesz pojechać tunelem środkowym pod tapicerką i wyjść na tylną kanapę
Głośniki też jechałbym po najmniejszej linii oporu. Lewa strona lewym progiem, prawa strona prawym progiem, strony schodziły by się na tylnej kanapie i wchodziły do bagażnika do wzmacniacza.
Jeżeli sygnałowy zdecydowałbyś się też puszczać progiem, to polecałbym chyba prawym. Mniej rozbierania na froncie, wyciągasz tylko schowek i masz dostęp.

Zastanowiłbym się nad pociągnięciem sygnału HI z MMI do bagażnika i tam dopiero upchnąłbym konwerter HI-LOW. W przypadku jakiejś awarii będziesz miał go pod ręką obok wzmacniacza i nie będziesz musiał dłubać przy konsoli.

Jest A6 C7
Jest A6 C7

- KKgg
- Moderator
- Imię: Krzysiek
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Skrzynia: S-tronic
Dzięki za opis. Najkrótsza droga spoko ale wiązałoby się to z rozbieraniem konsoli środkowej a tego chcę uniknąć (spooooro dłubania). W mojej wersji nie muszę też rozbierać obu progów bo wszystko pójdzie jednym w związku z tym że kable od wzmacniacza ciągnę do oryginalnej instalacji za MIBem. Jestem leniwy więc proste rozwiązania wygrywają 
.
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto
- daro992
- Forum Audi A6 / A7
Panowie powiedzcie mi gdzie w drzwiach umieszczaliscie zwrotnice? Bo niestety boczka nie moge zalozyc, zwortnice sa dosc duze. Mam focale
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: olyon86
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Co myślicieo tych głośnikach STEG MA8C + STEG MA32A + oczywiście wygłuszenie drzwi . System obecnie to AAS czyli bez dodatkowegp wzmacniacza mozliwie w planach rozbudowa o niego + zabudowa subwoofera.