Jakie głośniki w miejsce fabrycznych?
Jakie głośniki w miejsce fabrycznych?
Z czasem zamierzam poprawić audio w mojej a6c7 ,obecnie posiadam zestaw Audi Audio System i chciałbym polepszyć "granie".Na początek chcę wygłuszyć drzwi i zamontować lepsze głośniki ,z czasem dołożyć wzmacniacz i wymienić suba. Jakie głośniki (zestaw dwudrożny) polecacie,żeby dobrze zagrał? Czy jest sens wymieniać na 20cm czy zostawić 165mm?Jakie maty do wygłuszenia polecacie?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
tu masz mój temat;
https://a6klub.pl/a6-c7-bose-modyfikacja-vt96640.htm
zrobisz jak uważasz, ale montaż 165mm wiele nie daje. chyba,że pójdziesz w kierunku naprawdę dobrych subwooferów 165mm. jak zamontujesz to co ja, na pewno będziesz zadowolony
zrobisz jak uważasz, ale montaż 165mm wiele nie daje. chyba,że pójdziesz w kierunku naprawdę dobrych subwooferów 165mm. jak zamontujesz to co ja, na pewno będziesz zadowolony
R1200GS ADV LC
Z tego co wywnioskowałem to Ty masz zestaw Bose,a u mnie siedzi Audi Sound System w którym nie ma wzmacniacza (albo nie mogę znaleźć),więc system trochę się różni,ale dzięki za odpowiedź.yarowsc pisze:tu masz mój temat;
hey wallace!
Przede wszystkim zależy jaki budżet przeznaczasz na audio... Co do wygłuszenia to maty butylowe, nawet "najtańsze" poprawnie wyklejone zrobią mega różnicę, mogę Ci polecić te z bitmat.pl + wygłuszenie tapicerki drzwi "lżejszym" materiałem.
Potem dedykowane do auta dystanse pod głośnik z mdf-u montowane w kanapce, to znaczy przykręcone nie bezpośrednio na blachę drzwi, a na wcześniej naklejoną matę. Głośnik do mdfu montujemy na piankową podkładkę (jest w nowych zestawach) Trzeba się uzbroić w parę nowych spinek do tapicerki drzwi bo zawsze jakaś pęknie, polecam z ASO, zamienniki typu romix są słabej jakości.
Głośniki jakie mogę polecić to FOCAL 165FX (mam jeszcze nowy zestaw do odstąpienia jeżeli chcesz pisz do mnie na priv) zamontowałem je u siebie w A4B8 grają rewelacyjnie pod samym radiem concert ale w przyszłości i tak będę doposażał się w wzmacniacz ponieważ głośniki mają mega potencjał w sobie. Po wygrzaniu przetworników bass jest super przyjemny, a tweetery są już na poziomie Hi End-u, zresztą poczytaj w necie/YT opinii o tym modelu.
Będziesz to robił sam czy zlecasz robotę jakiejś firmie?
Dobry plan działania już maszwallace pisze: Na początek chcę wygłuszyć drzwi i zamontować lepsze głośniki ,z czasem dołożyć wzmacniacz

Przede wszystkim zależy jaki budżet przeznaczasz na audio... Co do wygłuszenia to maty butylowe, nawet "najtańsze" poprawnie wyklejone zrobią mega różnicę, mogę Ci polecić te z bitmat.pl + wygłuszenie tapicerki drzwi "lżejszym" materiałem.
Potem dedykowane do auta dystanse pod głośnik z mdf-u montowane w kanapce, to znaczy przykręcone nie bezpośrednio na blachę drzwi, a na wcześniej naklejoną matę. Głośnik do mdfu montujemy na piankową podkładkę (jest w nowych zestawach) Trzeba się uzbroić w parę nowych spinek do tapicerki drzwi bo zawsze jakaś pęknie, polecam z ASO, zamienniki typu romix są słabej jakości.
Głośniki jakie mogę polecić to FOCAL 165FX (mam jeszcze nowy zestaw do odstąpienia jeżeli chcesz pisz do mnie na priv) zamontowałem je u siebie w A4B8 grają rewelacyjnie pod samym radiem concert ale w przyszłości i tak będę doposażał się w wzmacniacz ponieważ głośniki mają mega potencjał w sobie. Po wygrzaniu przetworników bass jest super przyjemny, a tweetery są już na poziomie Hi End-u, zresztą poczytaj w necie/YT opinii o tym modelu.
Będziesz to robił sam czy zlecasz robotę jakiejś firmie?
Wygłuszenie zamierzam zrobić sam bo już to robiłem w innych autach,zrobię to matami butylowymi z firmy bitmat,maty z warstwą aluminiową,na początek zrobię same drzwi a z czasem całe auto.
Co do reszty to nie wiem,kilka osób "grzebiących" w od car-audio mówiło,że sama wymiana głośników nic nie da,gdyż fabrycznie jest to zaawansowany system i wszystko jest ze sobą powiązane (radio jest wysterowane pod głośniki fabryczne czy coś w tym stylu).Można co najwyżej podłączyć wzmacniacz z subwooferem i zamontować w bagażniku a oryginalny subwoofer odłączyć,lub zostawić jednostkę sterującą a resztę wymienić i zamontować procesor dźwięku,wzmacniacz,lub wzmacniacze,głośniki,nowe przewody ,koszt kilkanaście tyś zł.
Co do reszty to nie wiem,kilka osób "grzebiących" w od car-audio mówiło,że sama wymiana głośników nic nie da,gdyż fabrycznie jest to zaawansowany system i wszystko jest ze sobą powiązane (radio jest wysterowane pod głośniki fabryczne czy coś w tym stylu).Można co najwyżej podłączyć wzmacniacz z subwooferem i zamontować w bagażniku a oryginalny subwoofer odłączyć,lub zostawić jednostkę sterującą a resztę wymienić i zamontować procesor dźwięku,wzmacniacz,lub wzmacniacze,głośniki,nowe przewody ,koszt kilkanaście tyś zł.
- KKgg
- Moderator
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2015
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
Ja mam pytanie o te FOCALe. Widzę że w zestawie jest zwrotnica. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie jak od zwrotnicy przeciąga się kabel do fabrycznych miejsc gdzie siedzą tweetery?
A może to się jakoś inaczej łączy? Temat jest dla mnie praktycznie "Terra incognita" a chciałbym pogrzebać sam i żeby wyglądało jak z fabryki, więc nie bijcie proszę za lamerskie pytanie.
A może to się jakoś inaczej łączy? Temat jest dla mnie praktycznie "Terra incognita" a chciałbym pogrzebać sam i żeby wyglądało jak z fabryki, więc nie bijcie proszę za lamerskie pytanie.
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto
W C7 jeszcze nie montowałem ale podejrzewam, że jak w innych autach z grupy VAG z prawej strony demontujesz schowek i wszystko co się da... wykręcasz fabryczny tweeter wkładasz przewód od góry (bądź twardy drucik którym lepiej manewrować) i nie ma bata musi gdzieś wyjść na dole, potem słupkiem w dół i gumowym łącznikiem między karoserią, a drzwiami. Wszystko zależy gdzie chcesz umieścić zwrotnicę w drzwiach czy gdzieś za schowkiem...
Z prawej strony analogicznie rozkręcasz osłonę pod kierownicą i resztę plastików...
Ale moja rada to montuj tweetery w trójkącikach w drzwiach. Te fabryczne miejsca wciśnięte pod szybą "zabijają" tweetery, które muszą być najlepiej zamontowane na wysokości uszu. W nowych zestawach głośnikowych są odpowiednie adaptery do montażu tweetów.
Tu koleś zrobił to jedwabiście
lub tu
Z prawej strony analogicznie rozkręcasz osłonę pod kierownicą i resztę plastików...
Ale moja rada to montuj tweetery w trójkącikach w drzwiach. Te fabryczne miejsca wciśnięte pod szybą "zabijają" tweetery, które muszą być najlepiej zamontowane na wysokości uszu. W nowych zestawach głośnikowych są odpowiednie adaptery do montażu tweetów.
Tu koleś zrobił to jedwabiście
lub tu
- KKgg
- Moderator
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2015
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
Dzięki za rady. Wszystko kumam z tym że mam marginalne doświadczenie w tym temacie
Tweetery w trójkątach bardzo fajnie. Z jednej strony mi się podoba ale z drugiej, tak jak napisałem, chciałbym aby wszystko wyglądało jak fabryczne. Dodatkowo - w lewym mam przycisk od side assist więc nie mam tam miejsca na głośnik. Ewentualnie rozważałem zlecenie komuś stworzenia obudów do wysokotonowych w fabrycznych miejscach. Jeden Niemiec fajnie zrobił (ja niestety nie mam odpowiedniego doświadczenia iż pewnością bym coś spieprzył):

Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto