A6 C5 1.8T Gaśnie i Ciężko odpala zimny
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
jeśli chodzi na lpg to świece bym zostawił. gaz jest bardziej wymagający dla układu zapłonowego niż benzyna więc gdyby było coś nie tak to kulał by na lpg. przyjrzał bym się jeszcze wystrojeniu instalacji lpg bo przez niewłaściwą może zaburzać pracę silnika na benie. dobrze by było podłączyć kompa i sprawdzić błędy może coś powiedzą i przy okazji można sprawdzić poprawność działania czujnika temp.
- Patryk1981
- Forum Audi A6 / A7
a może tu jest to co było w mojej a6 c5 1.8t , a mianowicie reduktor puszczał gaz podciśnieniem i miałem problemy z odpalaniem na PB.
radek_s4 zerknij do tego tematu jest nawet filmik jak to sprawdzić
. - viewtopic.php?p=732993#732993
radek_s4 zerknij do tego tematu jest nawet filmik jak to sprawdzić

-
- Forum Audi A6 / A7
No czytałem Twój temat musze to sprawdzićPatryk1981 pisze:a może tu jest to co było w mojej a6 c5 1.8t , a mianowicie reduktor puszczał gaz podciśnieniem i miałem problemy z odpalaniem na PB.
radek_s4 zerknij do tego tematu jest nawet filmik jak to sprawdzić. - viewtopic.php?p=732993#732993

[ Dodano: 2014-12-04, 12:50 ]
Jaki program najlepiej ściągnąć ? Macie jakas sprawdzona wersje lub link ? Bo widziałem ze jest sporo różnych w Internecie

< Nigdy nie jedż szybciej ..
.. niż Twój anioł stróż potrafi latać >
.. niż Twój anioł stróż potrafi latać >
- Patryk1981
- Forum Audi A6 / A7
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
ew. od tego kolegi:
profile.php?mode=viewprofile&u=27964
profile.php?mode=viewprofile&u=27964
Witam.
Odkopałem temat a nie chce zakładać nowego tematu ponieważ problem jest podobny. Przeczytałem wiele stron na różnych forach ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
Od tygodnia borykam sie z odpalaniem mojego 1.8t ANB na zimnym silniku. Po dluższym postoju (okolo6 h) auto odpala za pierwszym razem i albo pracuje rozno przez 5 sekund i gasnie lub odpala i chodzi normalnie na wolnych obrotach. Gdy chce dodac gazu obroty dochodza do max 1500 rpm i gasnie. Im silnik dlużej pracuje na wolnych i im bardziej sie nagrzeje to mozna go wkręcić na wyższe obroty lecz dalej gaśnie. Dopiero gdy się nagrzeje to silnik można gaśić i odpala bez problemu. Rozgrzany silnik pracuje normalnie (wkreca sie na obroty, zero utraty mocy, przyspieszenie ok). Dodam, że gdy auto po pierwszym odpaleniu zgaśnie ciężko jest je odpalić ponownie. Trzeba długo kręcić rozrusznikiem i dodawac gazu, rozrusznik kreci silnik już jakby miał zapalić ale nic z tego.
Sprawdziłem na "słuch" ze pompka pracuje. Podmienilłem filtry paliwa. Udało mi się sprawdzić iskre niestety tylko na jednej świecy. Iskra jest i dalej nic. Wyczytałem na jakimś forum ze można sprawdzić w panelu climatronica czy czujnik temperatury pokazuje dobrze. Sprawdzilem kanal 57 i 58 i temperatury rosna rownomiernie na obu kanalach podczas pracy silnika. Po pierwszym podłączeniu auta pod kompa nie było żadnych błędów lecz po kilku dniach dłubaniny bez skutków wyskoczyły takie błędy:
17521 Regulacja lambda strona2 - podgrzewanie za wysokie
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
16684 Losowe wypadanie zapłonu
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
16685 Brak zapłonu cylinder 1
16688 Brak zapłonu cylinder 4
16686 Brak zapłonu cylinder 2
17834 Zawór przewietrzania zbiornika przerwa
16687 Brak zapłonu cylinder 3
16500 Czujnik temperatury silnika zakres/możliwości
17746 Czujnik położenia wałka rozrządu strona 1 - przerwa/zwarcie do plusa
17956 Zawór regulacji ciśnienia doładowania - przerwa
Zgóry dziekuje za pomoc
Odkopałem temat a nie chce zakładać nowego tematu ponieważ problem jest podobny. Przeczytałem wiele stron na różnych forach ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
Od tygodnia borykam sie z odpalaniem mojego 1.8t ANB na zimnym silniku. Po dluższym postoju (okolo6 h) auto odpala za pierwszym razem i albo pracuje rozno przez 5 sekund i gasnie lub odpala i chodzi normalnie na wolnych obrotach. Gdy chce dodac gazu obroty dochodza do max 1500 rpm i gasnie. Im silnik dlużej pracuje na wolnych i im bardziej sie nagrzeje to mozna go wkręcić na wyższe obroty lecz dalej gaśnie. Dopiero gdy się nagrzeje to silnik można gaśić i odpala bez problemu. Rozgrzany silnik pracuje normalnie (wkreca sie na obroty, zero utraty mocy, przyspieszenie ok). Dodam, że gdy auto po pierwszym odpaleniu zgaśnie ciężko jest je odpalić ponownie. Trzeba długo kręcić rozrusznikiem i dodawac gazu, rozrusznik kreci silnik już jakby miał zapalić ale nic z tego.
Sprawdziłem na "słuch" ze pompka pracuje. Podmienilłem filtry paliwa. Udało mi się sprawdzić iskre niestety tylko na jednej świecy. Iskra jest i dalej nic. Wyczytałem na jakimś forum ze można sprawdzić w panelu climatronica czy czujnik temperatury pokazuje dobrze. Sprawdzilem kanal 57 i 58 i temperatury rosna rownomiernie na obu kanalach podczas pracy silnika. Po pierwszym podłączeniu auta pod kompa nie było żadnych błędów lecz po kilku dniach dłubaniny bez skutków wyskoczyły takie błędy:
17521 Regulacja lambda strona2 - podgrzewanie za wysokie
16684 Losowe wypadanie zapłonu
16685 Brak zapłonu cylinder 1
16688 Brak zapłonu cylinder 4
16686 Brak zapłonu cylinder 2
17834 Zawór przewietrzania zbiornika przerwa