Czyszczenie klimy
Czyszczenie klimy
Witam, czy macie jakieś pomysły na wyczyszczenie klimatyzacji? Ozonowanie + wymiana filtra kabinowego nie dały efektu, najgorszy zapach jest przy uruchamianiu auta.
Panowie,
A ja mam taki problem. Mianowicie z klimy dochodzi zapach oleju silnikowego.
Podłączyłem komputer, nie ma żadnych błędów. Żadnych wycieków nie zaobserwowałem.
Objawy są sporadyczne, nieprzyjemny zapach pojawia się co jakiś czas.
Co może być przyczyną. Na razie jeszcze nie podjąłem żadnych czynności "naprawczych".
Dzięki za pomoc i informacje.
A ja mam taki problem. Mianowicie z klimy dochodzi zapach oleju silnikowego.
Podłączyłem komputer, nie ma żadnych błędów. Żadnych wycieków nie zaobserwowałem.
Objawy są sporadyczne, nieprzyjemny zapach pojawia się co jakiś czas.
Co może być przyczyną. Na razie jeszcze nie podjąłem żadnych czynności "naprawczych".
Dzięki za pomoc i informacje.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Karol
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna
Re: Czyszczenie klimy
Podłącze się do tematu. Moje dziecko ma alergie i jedynie ozonowanie wchodzi w grę. Myślę o wyczyszczeniu po zimie klimy, w związku z czym zastawiam się nad kupieniem generatora ozonu. Ktoś miał co takiego kiedyś?? Ceny są bardzo różne i nie wiem do końca jaki się sprawdzi na użytek domowy. Będę wdzięczny za każdą sugestie 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Alex
- Rocznik: 2015
- Silnik: 3.0 TDI 272KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Na Ali kup. Sto kilka pln. Kupiłem 32G z minutnikiem i działa rewelacyjnie. Nie tylko do samochodu się nadaje. W domu też go użyjesz.Katolik1990 pisze: ↑02 mar 2021, 11:29Podłącze się do tematu. Moje dziecko ma alergie i jedynie ozonowanie wchodzi w grę. Myślę o wyczyszczeniu po zimie klimy, w związku z czym zastawiam się nad kupieniem generatora ozonu. Ktoś miał co takiego kiedyś?? Ceny są bardzo różne i nie wiem do końca jaki się sprawdzi na użytek domowy. Będę wdzięczny za każdą sugestie
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Karol
- Rocznik: 2011
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna
Wielkie dzięki za podpowiedź. Pozdrawiamvenom5555 pisze: ↑02 mar 2021, 18:07Na Ali kup. Sto kilka pln. Kupiłem 32G z minutnikiem i działa rewelacyjnie. Nie tylko do samochodu się nadaje. W domu też go użyjesz.Katolik1990 pisze: ↑02 mar 2021, 11:29Podłącze się do tematu. Moje dziecko ma alergie i jedynie ozonowanie wchodzi w grę. Myślę o wyczyszczeniu po zimie klimy, w związku z czym zastawiam się nad kupieniem generatora ozonu. Ktoś miał co takiego kiedyś?? Ceny są bardzo różne i nie wiem do końca jaki się sprawdzi na użytek domowy. Będę wdzięczny za każdą sugestie

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Skrzynia: Manual
Właśnie takim zamierzam ozonować tylko zastanawiam się jak to zrobić. Zależy mi żeby powietrze było "przepchane" przez wszystkie 3 elementy nagrzewnicy: chłodnicę klimy, nagrzewnicę elektryczną i nagrzewnicę (chłodnica wody). Może głupie pytanie ale nie wiem czy podczas pracy klimatyzacji ON i tempmeratury na LOW wszystkie 3 układy są otwarte i swobodnie przepływa przez nie powietrze.
Zamierzm rano jak jest chłodno (cały układ chłodzenia zimny) załączyć wentylator klimy, ustawić np na 25 stopni bez załączania klimatyzacji i silnika (wiadomo bez znaczenia ponieważ i tak układ jest zimny po nocy) i przystąpić do ozonowania. Co wy na to? Wiadomo oczywiście, że ozon nie lubi ciepła i musi być chłodno.
Zamierzm rano jak jest chłodno (cały układ chłodzenia zimny) załączyć wentylator klimy, ustawić np na 25 stopni bez załączania klimatyzacji i silnika (wiadomo bez znaczenia ponieważ i tak układ jest zimny po nocy) i przystąpić do ozonowania. Co wy na to? Wiadomo oczywiście, że ozon nie lubi ciepła i musi być chłodno.
pozdro
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2015
- Silnik: 3.0 TDI 218KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
Panowie proszę o radę. Podobnie jak w pierwszym pytaniu po odpaleniu brzydko pachnie z nawiewów przez kilka sekund…byłem w dwóch warsztatach robili serwis miało być lepiej i po każdej wizycie bylo ok przez pare dni i wracało… ręce opadają jak to możliwe że jak kupiłem samochód przez dwa lat bylo dobrze jak pojechałem na serwis tak już nie cały czas ten sam problem.już zaczynam wątpić w to że może przestać śmierdzieć
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Marku, a co dokładnie robili odnośnie czyszczenia klimatyzacji, warsztatu? Żadna chemia nie pomoże. Spójrz może na starszym temat: klimatyzacja-c5/nieprzyjemny-zapach-pomocy-t68706.html
Sprawdzali odpływ wody z parownika? Sprężarka działa jak "Antarktyda", jest ok? Musisz włączyć klimatyzację i po jakimś czasie sprawdzić czy jest kałuża wody pod samochodem.
Sprawdzali odpływ wody z parownika? Sprężarka działa jak "Antarktyda", jest ok? Musisz włączyć klimatyzację i po jakimś czasie sprawdzić czy jest kałuża wody pod samochodem.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.