Misiek_kb89 pisze:Tak jak mówiłeś ale to oznacza, że Audi to "skopało"
Im mniej ciepła silnik wydala na zewnątrz - tym więcej zamienia go na energię ruchu obrotowego = ma większą sprawność. Każdy chciałby tak skopać
Chyba jednak problem jest w czymś innym.
Misiek_kb89 pisze:Tak jak mówiłeś ale to oznacza, że Audi to "skopało"
Im mniej ciepła silnik wydala na zewnątrz - tym więcej zamienia go na energię ruchu obrotowego = ma większą sprawność. Każdy chciałby tak skopać
Chyba jednak problem jest w czymś innym.
Skopało po nie dało dodatkowego źródła ciepła, żeby zimną silnik był dogrzany.
Misiek_kb89 pisze:Skopało po nie dało dodatkowego źródła ciepła, żeby zimną silnik był dogrzany.
A którego ekologa obchodzi, czy będzie ci ciepło? Kto porównując spalanie w autach, które planuje kupić powie: "ok, pali więcej, ale będzie mi ciepło" ?
damos pisze:
A którego ekologa obchodzi, czy będzie ci ciepło? Kto porównując spalanie w autach, które planuje kupić powie: "ok, pali więcej, ale będzie mi ciepło" ?
To by nie miało znaczenia bo to jest opcja dodatkowa włączana przez kierowce gdyby tego potrzebował tak jak podgrzewane fotele,przednia/tylna szyba czy webasto. Więc to nic nie ma do ekologii bo to nie miałoby działać na stałe tylko na polecenie kierowcy.
Powitać. Posiadam bliźniaczy silnik CAHA i miesiąc temu warsztat zakończył walkę ze zbyt niską temperaturą. Objawy to od +5 stopni temperatura 90st była osiągana tylko przy ostrym gazowaniu. Do pracy mam 22 km, w tym 5 km autostrady, zdejmując nogę z gazu 500m przed zjazdem temperatura spadała w oczach o 5-20 stopni w zależności od temperatury.
Byłem przekonany że to termostat, zamówiłem więc w Aso wdg Vinu i pojechałem na warsztat. Okazało się że nie pasuje, oryginał jest w plastikowej obudowie. Warsztat zamówił i po wymianie było to samo. Nie oddali mi auta tylko szukali dalej. Wymienili termostat chłodnicy spalin (o ile dobrze go nazywam ) i jest wszystko ok. Może być -15 i temp może spaść max do 80 stopni. Winny był zawór zwrotny 1J0122351 na foto, termostat u mnie to 03L121111AD. Co ciekawe w tych silnikach są dwa rozwiązania układu chłodzenia, których kompletnie nie rozróżniają w Aso.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2018, 21:56 przez xsebo1, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeden z kolegów na wcześniejszych stronach miał ten sam problem w C6 w silniku CANA (2.7 TDI) i też wymiana podobnego termostatu w układzie chłodzenia EGR pomogła .
Oprócz tego zaworu jest jeszcze w tym samym wężu termostat, którego zdjęcie wrzuciłem powyżej - 1K0 121 113 A.
Zawór zwrotny / Termostat
xsebo1 pisze:Byłem przekonany że to termostat, zamówiłem więc w Aso wdg Vinu i pojechałem na warsztat. Okazało się że nie pasuje, oryginał jest w plastikowej obudowie.
Co to za ASO, że nie potrafi odczytać numeru części? Przecież oni mają rozkodowany VIN, więc ETKA filtruje części do konkretnego auta . Szybciej ja dobiorę części .
Hmmm...
Po przeczytaniu całego wątku nadal nie wiem czy w moim CGLC występuje jeden termostat/zaworek przy chłodnicy spalin i jaki będzie miał nr.?
Bo z tego co czyta to w ASO nie otrzymam info o nr termostatu/zaworku? przy chłodnicy spalin.
Czy mogę prosić o nr części jaki mam zamówić w ASO dla mojego modelu silnika?
Z góry dziękuję...
P.S. Jeździłem calom zimę z 3/4 zakrytą chłodnicą> nie wiele to pomogło/ znikoma różnica.
Panowie kranik spustowy płynu chłodniczego na wężu przy chłodnicy wystarczy przekręcić? Czy trzeba jeszcze pociągnąć w dół? Bo po przekręceniu nie leci płyn z chłodnicy. Próbowałem pociągnąć w dół ale nie chcę urwać bo może coś przyblokowało przepływ i wystarczy tylko przekręcić.