Drgania-wibracje na nadwoziu
Witam, mam podobne objawy w swoim samochodzie, tzn wibracje odczuwalne na głównie na podłodze, mniej na kierownicy. Głównie występują od 100 do 160 km/h, niezależnie od wrzuconego biegu, przy puszczeniu gazu i stałej prędkości wydają się być mocniejsze niż przy przyspieszaniu, czasami potrafią zniknąć na kilka(naście) sekund samoistnie.
Piasty proste, tarcze również. Wymienione poduszki skrzyni, tuleje sanek, dolne wahacze (te do których przykręcony jest amortyzator), jeden wewnętrzny przegub (miał lekki luz), poprawy zero.
Podobno środkowy przegub wału ma lekki luz. Pozostałe przeguby wału jak i te na półosiach nie wykazują oznak zużycia. Może to jednak w nich szukać przyczyny? Może torsen?
Piasty proste, tarcze również. Wymienione poduszki skrzyni, tuleje sanek, dolne wahacze (te do których przykręcony jest amortyzator), jeden wewnętrzny przegub (miał lekki luz), poprawy zero.
Podobno środkowy przegub wału ma lekki luz. Pozostałe przeguby wału jak i te na półosiach nie wykazują oznak zużycia. Może to jednak w nich szukać przyczyny? Może torsen?
- mat695
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Torsen miałem zajechany w A4 B5 i daje inne rezultaty. Przy jeździe na łuku sam sobie wpada w poważne wibracje. Przy jeździe na wprost cisza.
@mat132 - miałeś rację, wszystko wróciło do normy, co daje mi do myślenia. Jak postał parę godzin w zwisie na podnośniku to leciał jak po maśle. Musi to być coś w zawiasie.
@mat132 - miałeś rację, wszystko wróciło do normy, co daje mi do myślenia. Jak postał parę godzin w zwisie na podnośniku to leciał jak po maśle. Musi to być coś w zawiasie.
- mat695
- Forum Audi A6 / A7
My tu wszyscy nieszczęśliwi z tego samego powodu musimy jednak wziąć pod uwagę, że teoretycznie gadamy o tym samym - jednak w rzeczywistości może mamy do czynienia z czym innym. Ten temat się już ciągnie i ciągnie i końca nie widać. Ja to bym był nawet w stanie zorganizowac wspólny warsztat w tej sprawie gdzieś po środku tak aby każdy miał równy dystans i zobaczyć objawy na żywo oraz uzgodnić kto co już wymienił. Może taką drogą dedukcji by można coś ustalić, bo zaraz sie skończy na wymianie 3/4 pojazdu.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
mat695, mówiłem, że objawy wrócą
. Miałem tak kilka razy, że po podniesieniu auta było super, a na drugi dzień znów to samo. Czasami wystarczy pojeździć po większych dziurach i już jest lepiej, więc na pewno jest to coś w zawiasie. W czwartek/piątek będę wymieniał te tuleje i zobaczę. Wczoraj auto też wisiało na podnośniku z trzy godziny i było o wiele lepiej. Jeśli u mnie nie będą uszkodzone w żaden sposób, to i tak je wymienię.
Edit:
Dzisiaj (środa) założyłem nowe opony zimowe w rozmiarze 17" (lato mam na 18") i drgania są mniejsze, ale to ze względu na inną oponę, która jest bardziej miękka. Także ewidentnie winne jest zawieszenie, które teraz nie musi tłumić takich drgań z drogi, bo robi to częściowo już opona.

Edit:
Dzisiaj (środa) założyłem nowe opony zimowe w rozmiarze 17" (lato mam na 18") i drgania są mniejsze, ale to ze względu na inną oponę, która jest bardziej miękka. Także ewidentnie winne jest zawieszenie, które teraz nie musi tłumić takich drgań z drogi, bo robi to częściowo już opona.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Na zimówkach jest więcej gumy, bo jest wyższa opona (225/50/17 vs 245/40/18), więc drgania są takie same, ale łagodniejsze
. U mnie z wymianą jest problem, ponieważ nie zostawiam auta u mechanika, tylko robię z nim i musi sobie rezerwować podnośnik dla mnie na konkretny czas. Wystarczy, że jakieś auto mu się przeciągnie i już mam przełożoną wymianę na inny dzień.

- mat695
- Forum Audi A6 / A7
Ja jestem umówiony na wymianę wszystkich dolnych tulei na piątek rano.
Nasi przyjaciele Audi A6 Forum. Problemy i opinie --> A6 C6 błąd i brak poziomowania xenonów
- mat695
- Forum Audi A6 / A7
A ja w ramach habilitacji nad tym tematem dotarłem do takiego "Technical Bulletin 2038140" rozwiązującego problem z omawianą przypadłością (teoretycznie). Wyjaśnia przyczyny powstawania drgań po dłuższym postoju oraz wyjąśnia jak rozwiązać problem. Dotyczy poprawnego montażu kół. Wykonanie procedury nic nie kosztuje a komuś za granicą pomogło - chodź pisał że montaż jednego koła zajął mu pół godziny :D
Dziś będę kręcił śrubki.
https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2014/ ... 5-2280.pdf
Dziś będę kręcił śrubki.
https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2014/ ... 5-2280.pdf
- mat695
- Forum Audi A6 / A7
Nie wiem też, ale po coś wydali ten bulietyn i ktoś potwierdził, że wykonanie procedury pomogło. W ramach habilitacji na zaszkodzi pokręcić śrubkami :D Wierzę, że przyczyna może być tak głupia 
Ciekawy wątek na zagranicznym forum:
https://www.audiworld.com/forums/q7-dis ... 576/page4/

Ciekawy wątek na zagranicznym forum:
https://www.audiworld.com/forums/q7-dis ... 576/page4/