Siemka,
Na początek co do wycia sprawdziłbym rolkę napinającą pasek kompresora i łożysko na kole pasowym kompresora możesz zdjąć sam pasek uruchomić silnik i słuchać, czy wyje lub prościej nie wiem, jakie masz tam kompresor, ale jeżeli z takim sprzęgłem
http://www.mastermot.pl/public/assets/i ... -razem.jpg odkręć śrubę, która mocuje tarczę sprzęgła klucz 10 i słuchaj. Co do wycieków z samego układu i to jeszcze przez tak długi okres, jak piszesz dwa lata powinieneś wymienić osuszacz i zajrzeć przy okazji do dyszy dławiącej w przewodzie przy filtrze kabinowym.
Odnoście ilości oleju do nowego kompresora jest to zależne od modelu jak do swojego 6SEU12C, jeżeli dobrze pamiętam wlewałem 80ml lepiej wlać trochę mniej niż za dużo, ponieważ po montażu i przy nabijaniu układu czynnikiem maszyna uzupełni niedobór, ale nie odessie zbyt dużej ilości jeżeli przelejesz. Zwrócić też uwagę na fakt, że jeżeli okazałoby się, że masz do wymiany również i skraplacz to do niego też musisz wlać odpowiednią ilość oleju według zaleceń producenta.
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest kontakt z firmą, która zajmuje się kompleksowo klimatyzacją samochodową na pewno udzielą porady. Zbyt dorogie naprawy w przypadku porażki.... aha i njgorsza opcja jeżeli będzie najgorsze (zatarcie kompresora) nie uniknone jest płukanie całego układu w warsztacie i jak pamiętam bezwzględna wymian skraplacza na nowy.