krts pisze:
czyli aby przerobić styki w lampie trzeba
styk 2 - zmostkować z 5
styk 3 -

?
styk 4 - zmostkować z 8 lub 10
styk 6 - dać do potencjometru.
co w takim razie ze stykiem nr 3?
Jeszcze raz bo teraz ja się pogubiłem. Teraz masz lampy zwykłe - tzn bez xenonu i z normalnym poziomowaniem ręcznym:
Podłączenie jest takie:
/np dla lewego reflektora/
styk nr 1 - +12V światła drogowe (długie)
styk nr 2 - +12V mijania i łączy się ze stykiem nr 5 w złączu w nogach kierowcy (jak sprawdzisz miernikiem w złączu wpinanym do lampy to powinno być zwarcie pomiędzy stykiem 2 i 5)
styk nr 3 - nie podłączony
styk nr 4 - GND
styk nr 5 - +12V światła mijania
styk nr 6 - z potencjometru ustawiania świateł styk 3/G
styk nr 7 - +12V postojowe
styk nr 8 - GND
styk nr 9 - +12V kierunkowskaz
styk nr 10 - GND
Pamiętam że chciałeś założyć u siebie Bixenon - a taki wychodził w poliftach (no chyba że coś mi umknęło

). W takim wypadku współpracuje on zawsze z dynamiczną kontrolą wysokości świateł a wtedy podłączenie jest takie:
/dla lewego reflektora/
styk nr 1 - +12V światła drogowe (długie)
styk nr 2 - sygnał z modułu ustawiania wysokości świateł konektor nr 5
styk nr 3 - sygnał z modułu ustawiania wysokości świateł konektor nr 2
styk nr 4 - sygnał z modułu ustawiania wysokości świateł konektor nr 4
styk nr 5 - +12V światła mijania
styk nr 6 - sygnał z modułu ustawiania wysokości świateł konektor nr 3
styk nr 7 - +12V postojowe
styk nr 8 - GND
styk nr 9 - +12V kierunkowskaz
styk nr 10 - GND
Jeżeli u Ciebie chcesz założyć Bixenon to masz 2 drogi:
1. To montujesz u siebie układ dynamiczny układ poziomowania
2. Przerabiasz reflektory tak aby zastosować w nich stare silniczki poziomowania (3 konektorowe a nie 4 konektorowe). Czyli z nowej lampy wycinasz wszystko co jest podłączone do styków nr 2,3,4,6. Ze starej lampy z kolei wycinasz wszystko co jest pod stykiem 2,4,6. Teraz montujesz to wszystko do nowej lampy. Tylko zanim zaczniesz się bawić to zerknij czy mocowanie sterego silniczka regulacji pasuje do gniazda (mocowania) w nowej lampie.
[ Dodano: 2015-01-26, 14:34 ]
pako361 pisze:dlaczego należy zmostkować styk 2 z 5? co z brakującym pinem 3 w gnieździe lampy?
Zmostkowany styk 2 z 5 był tylko dla samochodów ze statycznym układem poziomowania (i to ten mostek był zrobiony w instalacji samochodu a nie lampy), natomiast styk nr 3 był w ogóle nie obsadzony.
U Ciebie z kolei masz dynamiczną regulację zasięgu świateł, która tak jak napisałeś współpracuje z 4 stykowymi silniczkami. Niestety nie wiem jak powinna wyglądać instalacja wewnątrz lampy (nie ma tego w ELSIE), tak więc w tej materii nie pomogę. Możliwe że całość jest podłączona 1 do 1, ale jak jest w rzeczywistości nie mam pojęcia.