Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 2,5 TDI v6] problem ze skrzynią

Układ napędowy i skrzynie biegów
radzio3334
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 2,5 TDI v6] problem ze skrzynią

Post autor: radzio3334 » 20 mar 2009, 19:34

Witam

Mam problem ze skrzynią automatyczną w audi a6 2,5 tdi z 2002r. podczas jazdy początkowej przerzuca biegi płynnie , po rozgrzaniu się podczas zmiany biegów szarpie / ślizga się wrzucając wyższy bieg i podczas zatrzymywania się też zaszarpie nią . U mnie w okolicy nikt nie chce podjąć się naprawy tej skrzyni (multitronic) twierdząc że jest to jednorazówka. Przy przerzucaniu biegów manualnie + / - czasem zaszarpie przy obrotach około 1300. Nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego ale przerzuca mi biegi podczas spokojnego przyśpieszania przy 1300 obrotów.

Auto ma przejechane 239 000 km do 200 000 km serwisowane w niemczech, a olej wymieniony jakieś pół roku temu w deutschland.

Mam pytanko co może być przyczyną i czy lepiej ją naprawiać lub kupić inną skrzynię , czy znacie gdzieś w okolicy 3 miasta lub woj. pomorskiego kogoś kto ją naprawi ( sosnowski i warsztat koło zoo w oliwie nie ruszają multitroników twierdząc że to jednorazówki :-/ :-/ :-/ )

Po podłączeniu pod komp błedów nie ma. A może to coś z silnikiem.??

dzięki za wszelkie odp :-)

SANT0
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Santos
Rocznik: 2000
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: SANT0 » 20 mar 2009, 21:32

Cześć kolego widzisz jak byś bliżej mieszkał mnie to bym ci dał adresy do 2 dobrych warsztatów gdzie robią automaty a to że nie masz błędów na silniku oznacza że sterownik i elektronika jest ok tylko typowe uszkodzenie mechaniczne w twojej skrzyni jest ból bo to tanie nie jest.
Nigdy nie jeżdze szybciej niż widzę...

Awatar użytkownika
Piotr 13585
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Piotr 13585 » 20 mar 2009, 21:55

Ja bym Ci mogl dac namiary na dobrego/taniego szpeca od audiolek.

Ale wydaje mi sie ze naprawy skrzyni by sie nie podjol.

Jak jedziesz w kierunku bydgoszczy, jest miasteczko Nowe, tam jest Myjnia Smigier.
Wiezdzasz tam i sie pytasz o Janka.
On mi moja audiolke od podstaw naprawial.
Musze powiedziec ze za robocizne on bardzo malo bierze, bys musial se tylko skrzynie zalatwic.

Od Ciebie to nie bedzie daleko.To jest jakies 80 km od gdyni.I wogole obojetnie co sa za problemy z Audi,jego naprawde polecam.
<ok>

[ Dodano: 2009-03-20, 22:04 ]
Jak bys chcial, to Ci moge Nr.Tel. do niego dac.

Bys mogl z nim pogadac,zanim tam pojedziesz.

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Skrzynia: Manual

Post autor: goly191 » 21 mar 2009, 08:56

radzio3334 pisze:( sosnowski i warsztat koło zoo w oliwie nie ruszają multitroników twierdząc że to jednorazówki :-/ :-/ :-/ )
dziwne
ale to ten Sosnowski ze ÂŚnieżna 3 :?:
zoo chyba nie tam jest
http://www.skrzyniebiegow.pl/?p=1

radzio3334
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radzio3334 » 21 mar 2009, 10:01

goly191 pisze:
radzio3334 pisze:( sosnowski i warsztat koło zoo w oliwie nie ruszają multitroników twierdząc że to jednorazówki :-/ :-/ :-/ )
dziwne
ale to ten Sosnowski ze ÂŚnieżna 3 :?:
zoo chyba nie tam jest

Tak dokładnie ten sosnowski multitroników nie tyka, dzisiaj dzwoniłem do tczewa i równierz dla nich multitronic to "jednorazówka" :-(

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 21 mar 2009, 11:08

[/quote]

Tak dokładnie ten sosnowski multitroników nie tyka, dzisiaj dzwoniłem do tczewa i równierz dla nich multitronic to "jednorazówka" :-([/quote]
to trochę zonk
tylko z ciekawości, dlaczego podałeś, że koło Zoo mają warsztat :?: chyba że niedaleko śnieżnej też jest zoo :shock:
znam tylko zoo w Oliwie, a to trochę sporo dalej od śnieżnej

radzio3334
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radzio3334 » 21 mar 2009, 11:24

goly191 pisze:
Tak dokładnie ten sosnowski multitroników nie tyka, dzisiaj dzwoniłem do tczewa i równierz dla nich multitronic to "jednorazówka" :-([/quote]
to trochę zonk
tylko z ciekawości, dlaczego podałeś, że koło Zoo mają warsztat :?: chyba że niedaleko śnieżnej też jest zoo :shock:
znam tylko zoo w Oliwie, a to trochę sporo dalej od śnieżnej[/quote]

Nie napisałem sosnowski obok zoo tylko SOSNOWSKI i warsztat koło zoo w oliwie.

A ty masz multitronica i robiłeś u sosnowskiego??

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 21 mar 2009, 15:50

radzio3334 pisze:

nadal nie kumam :-/ to warsztat ma w Oliwie kolo Zoo :?: bo na stronie ma ul. ÂŚnieżną
mam tipa i wybieram się do niego na olej soon

radzio3334
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radzio3334 » 21 mar 2009, 15:54

goly191 pisze:
radzio3334 pisze:

nadal nie kumam :-/ to warsztat ma w Oliwie kolo Zoo :?: bo na stronie ma ul. ÂŚnieżną
mam tipa i wybieram się do niego na olej soon

:lol: Coś nie możemy się dogadać sosnowski jest tam gdzie piszesz , ale niedaleko zoo w oliwie jest gość który też naprawia automaty :lol:

Awatar użytkownika
paw1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paw1972 » 22 mar 2009, 00:17

Radzio napisz ile jesteś w stanie dojechać do zakładu specjalizującego się w multitronikach (czyt. - Jak bardzo zależy ci na prawidłowej naprawie ?). Jest właściwie kilka zakładów w PL, które tym się zajmują na skalę masową i mają doświadczenie. Ceny różne. A co do objawów, które opisałeś - jakim komputerem i kto sprawdzał skrzynię biegów ?
2.5 TDI AYM 2002

radzio3334
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radzio3334 » 22 mar 2009, 20:15

paw1972 pisze:Radzio napisz ile jesteś w stanie dojechać do zakładu specjalizującego się w multitronikach (czyt. - Jak bardzo zależy ci na prawidłowej naprawie ?). Jest właściwie kilka zakładów w PL, które tym się zajmują na skalę masową i mają doświadczenie. Ceny różne. A co do objawów, które opisałeś - jakim komputerem i kto sprawdzał skrzynię biegów ?

W serwisie sprawdzali ale jakim kompem nie wiem, pojade wszędzie , ale najlepiej jak najbliżej 3 miasta:)

Awatar użytkownika
paw1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paw1972 » 24 mar 2009, 11:12

radzio3334 pisze:
paw1972 pisze:Radzio napisz ile jesteś w stanie dojechać do zakładu specjalizującego się w multitronikach (czyt. - Jak bardzo zależy ci na prawidłowej naprawie ?). Jest właściwie kilka zakładów w PL, które tym się zajmują na skalę masową i mają doświadczenie. Ceny różne. A co do objawów, które opisałeś - jakim komputerem i kto sprawdzał skrzynię biegów ?

W serwisie sprawdzali ale jakim kompem nie wiem, pojade wszędzie , ale najlepiej jak najbliżej 3 miasta:)
radzio nie znalazłem nikogo w zasięgu Trójmiasta, ani Kaszub (mam na myśli sprawdzonego speca od multi). A więc "najbliżej" masz fachowca w Nadarzynie koło W-wy, ale jest bardzo drogi (roboczogodzina 120 zł i to chyba netto), częście z kosmiczną marżą. Ale i tak jest tańszy niż Midparts i operuje większą wiedzą fachową. Znam ostatni przypadek poważnie złej diagnozy w Midparts - Nadarzyn poradził sobie wyśmienicie i dużo taniej. Natomiast dla mnie istnieje tylko jeden sprawdzony - Sserwis (www.sserwis.pl). Po za wiedzą i fachowością nie są tak drodzy jak firmy wymienione. W przypadku tej skrzyni nie patrz na odległość. Niestety, ale nadal niewielu potrafi poradzić sobie na dłuższą metę z tą skrzynię, choć już coraz więcej zakładów bierze się za naprawy. Dostępność części nawet na allegro, które mocno potaniały. Ale do tego potrzeba jeszcze dużego doświadczenia i wiedzy. A tego nie można kupić. Jak się zdecydujesz to sprawdź najpierw jak długo zajmuje się multitronikami oraz poczukaj opinii. Ja stawiam na Sserwis - daleko, ale znam klubowiczów (AKP), którzy z Trójmiasta jeżdzili na naprawę i nadal jeżdżą serwisować swoje CCCO. Oczywiście znam naprawdę wielu, którzy naprawiali tam multitroniki, a większość dojeżdżała kilkaset km. Nie wspominam oczywiście swojej osoby <ok> . Oczywiście decyzja należy do Ciebie.
pozdr. ;-)
2.5 TDI AYM 2002

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 24 mar 2009, 12:48

paw1972 pisze:Ja stawiam na Sserwis - daleko, ale znam klubowiczów (AKP), którzy z Trójmiasta jeżdzili na naprawę i nadal jeżdżą serwisować swoje CCCO
jakby nie było prawie całą PL do przejechania
tylko jest innym mankament, czas naprawy, z tego co pamiętam trochę to trwa
czyli podwójny przejazd :-/

Awatar użytkownika
paw1972
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paw1972 » 24 mar 2009, 17:33

goly191 pisze:
paw1972 pisze:Ja stawiam na Sserwis - daleko, ale znam klubowiczów (AKP), którzy z Trójmiasta jeździli na naprawę i nadal jeżdżą serwisować swoje CCCO
jakby nie było prawie całą PL do przejechania
tylko jest innym mankament, czas naprawy, z tego, co pamiętam trochę to trwa
czyli podwójny przejazd :-/
Czas naprawy (po za naprawą skrzynia jest sprawdzana podczas testów) to zazwyczaj dwa dni. Tzn. najczęściej podstawowe (typowe dla tej skrzyni) naprawy wykonywane są w ciągu jednego dnia. Ale w zasadzie dopiero po otwarciu skrzyni klient jest informowany o czasie naprawy. Szczęśliwcy wracają tego samego dnia. Niektórym potrzebna jest tylko adaptacja i po gdozinie wracają. Ale to bardzo optymistyczna opcja.
Nie trzeba jechać przecież do domu i na drugi dzień wracać. Wystarczy przenocować w hotelu. Koszt w pobliskim to około 140 zł/doba. Ja jeżdżę do Sserwisu z Bristolu przy okazji moich urlopów w PL - dystans 1880 km. Z Sserwisu jadę do Kołobrzegu - 700 km. Z K-g do Bristolu 1660 km. W maju będę tam na serwisie po raz czwarty i nic tak nie sprawia mi przyjemności niż sprawne auto. W Sserwisie zostawiłem już fortunę (dwie naprawy skrzyni (mechanicznia oraz potem wymiana sterownika) i modernizacja, duży serwis z rozrządem, itp.), ale jest to jakieś 50-60 % kwoty, którą pozostawiłbym w ASO (zanim trafiłem do P. Sopy jeździłem do ASO). Gdyby nie ta skrzynia to do serwisowania auta kolegi aż tak daleko nie trzeba. Dam porównanie - pierwsza naprawa multitronika - Sserwis skasował mnie 2.5 tys. zł wraz z dwuletnią gwarancją lub 100 tys. km . Pozostałe "renomowane" zakłady ASB (lista na życzenie - od Szczecina przez W-wę aż do Katowic) chciały ode mnie od 7 tys. zł, jeden od 10 tys. zł. Jedyny zakład w Polsce (może coś się od tego czasu zmieniło) w Sosnowcu wymiania skrzynię na miejscu (około 5 godzin) i wstawia drugą przygotowaną (używana, regenerowana). Gwarancja tylko 6 miesięcy a cena jakiś rok temu to 7 tys. Sąsiad z Kołobrzegu z tego skorzystał i (na jego szczęście jeszcze na gwarancji) wymieniał ponownie skrzynię - ale przejechać całą Polskę ponownie musiał. Takich przykładów z całej PL znam mnóstwo - zanim trafiłem do Sserwisu dokładnie przez 10 miesięcy sprawdzałem opinie o większości zakładów ASB w PL i do każdego dzwoniłem i zapisywałem to, co usłyszałem (było tego trochę). Archiwizowałem wszystkie opinie z wszystkich możliwych forów Audi/VW i automatów. Nieporównywaknym "zwycięzcą" został w/w.
Pisałem już o tym kiedyś na AKP i wielu (czyt. bardzo wielu) skorzystało z mojego doświadczenia. Zdarzało się, że przypadkiem spotykałem kolegów z forum w Sserwisie podczas moich serwisów. Oczywiście były też osoby, którym nie podobało się, że wychwalam ten zakład itd. itp., a niektórzy twierdzili, że tam pracuję <ok> . Szczerze mówiąc to nie moja sprawa, co kto zrobi. Wiem, że przyjeżdżają tam ludzie z całego kraju jak i z Niemiec, Holandii itd. Podaję tylko przykład, że odległość nie ma znaczenia dla bardzo dobrego serwisu. Czas na oczekiwanie był jakieś 3 tyg. Teraz nie wiem - ja na maj jestem już umówiony.
pozdr. <ok>
ps. Dałem zapytanie na kilku Forach Audi a w szczególności do ekip spotowych z 3Miasta i na razie cisza. Jak coś się zmieni to dam znać.
2.5 TDI AYM 2002

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 24 mar 2009, 22:29

paw1972 pisze:Takich przykładów z całej PL znam mnóstwo - zanim trafiłem do Sserwisu dokładnie przez 10 miesięcy sprawdzałem opinie o większości zakładów ASB w PL i do każdego dzwoniłem i zapisywałem to, co usłyszałem (było tego trochę)
w takim przypadku co powiesz o tym delikwencie :?:

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja