bendzji pisze:no ale jak ty nie masz FIS to obudowa z szybką nie podejdzie
bendzji, wielkie podziękowania za tą wypowiedź.
Zacząłem się zastanawiać o którą szybkę Ci chodzi i nagle mnie oświeciło...
Nie wiem jak mogłem nie zaczaić, że skoro zamawiany licznik ma elektroniczną godzinę i jest od diesla, to moja tarcza (benzyna i analogowy) nie będzie pasować ...kuźwa mać.
[ Dodano: 2016-02-15, 20:01 ]
Czy 4B0 920 931 E będzie pasował? ..tak pytam dla pewności bo zupełnie już głupiałem
Masz auto z 97' więc najłatwiej będzie jak będziesz szukał licznika 4b0 919 880(lub 881), sprawdź jakie masz immo u siebie, bo występowały liczniki z końcówka 880A co miały immo1. Jeśli to za bardzo szczegółowe info to szukasz licznika bez CAN czyli taki z analogowym zegarkiem. Sprawa tego czy diesel czy benzyna to tylko zmiana tarcz ale lepiej nie rozbierać pewnie licznika i szukać takiego który będzie najbliżej Twojego ze sprawnym Fisem. Powodzenia.
bendzji, pisałeś o licznikach z końcówką X, czy np 4b0 919 881 AX będzie miał w 100% FIS pozbawiony defektów liczników z np końcówką A?
pewność będzie taka że wymieniony w serwisie na nową/zregenerowaną fabrycznie część - czyli na pewno młodsza niż z montaży w fabryce , czy lepsza/poprawiona hmmm... pewno tak
immo1 był do numeru nadwozia 4B-W-079072 , a immo2 od numeru nadwozia 4B-W-061283 - czyli sie zazębiają , we wlepce może być kod SA9 - to immo2
Aha 880 to immo1 , 881 juz immo2 - w razie czego to kwestia wymiany pestek i powinno chodzić
bendzji pisze:pewność będzie taka że wymieniony w serwisie na nową/zregenerowaną fabrycznie część - czyli na pewno młodsza niż z montaży w fabryce , czy lepsza/poprawiona hmmm... pewno tak
Czyli ten 4B0 920 931 E będzie pasować (elektronicznie) do mojej Audicy czy nie? ...ktoś wie?
Wymiana transponderów, inna wtyczka (szara, nie czerwona), emulator czujnika poziomu oleju... tyle pamiętam Ale z tego co mi user Fazzi odpisywał, to niektórych liczników nie da się przekodować na analogową transmisję obrotów silnika.
Czy tego w/w się da przekodować?
Mnie dziś przyszedł licznik, FIS w stanie idealnym, podłączyłem go i wszystko prawie bangla. Wszystko tzn dalej mam problem ze spalaniem, tj chwilowe podczas buta nie skacze gwałtownie tylko zbliża się ze 14 do 17L /100, średnie podczas krótkiej przejażdżki wzrosło z 10 do 15, nie wiem czy ja coś źle podpiąłem czy coś ale przestrzeliłem kabel z 81 pinu kompa do 10pinu wtyczki pierwszej od strony kierowcy i było OK, czy kodowanie licznika ma wpływ na to? W środę będę patrzył jeszcze co i jak jest nie tak. Ktoś podpowie jakie powinien mieć kodowanie mój licznik? Teraz mam 01044, i nie jestem tego pewny, czy nie powinno być 01042?
Sygnał idzie na pierwszy pin czerwonej wtyczki do 81 pinu kompa, po odpięciu spalanie skoczyło na 51, więc połączenie OK, czy kodowanie wpływało by na spalanie?
Tak, idzie z 81 pinu ECU do wtyczki za kompem(koloru nie pamiętam ale pierwsza od strony kierowcy) po pinu nr 10. Z tego żółtego kabla pociągnąłem żyłę do czerwonej wtyczki do licznika na pin nr 1. Rozpiąłem w razie W ale na dniach powrócę i zmienię to kodowanie. Zobaczymy
bendzji, proszę jeśli masz możliwość sprawdzić czy dla ME 7.5 pin spalania jest taki sam jak u Ciebie czyli dla 7.1.
Wiec tak pacjent moje a6 c5 97r automat 2.4 benzyna, oznaczenia nie znam dokladnego, ale zamieszczam foto kupilem takie zegary KLIK oznaczenie "4BO919880A" czy zegary beda normalnie wspolpracowac z moim autem, jakie przerobki trzeba zrobic, co ewentualnie zakupic (kostki, przewody) wiem ze manetke musze zmienic, czy przewody pod sterowanie bede mial w aucie czy trzeba dorabiac, manetka musi byc jakas specjalna z lat produkcji czy oznaczenie? Wydaje mi sie ze ktos kiedy przy moich zegarach robil, poniewaz po przekreceniu zaplonu zapala sie podswietlenie zegarow, to chyba nie jest normalne...? Kluczyki mam Rybki. Czy immobiliser bedzie taki sam i wystarczy tylko przypisac kluczyki? Cos kiedys wyczytalem ze mozna jakos po zegarku poznac immo tzn czy ma same kreski czy cyferki, jak i na moich tak i na kupionych sa cyferki 3,6,9,12. Sprawa jest o tyle istotna ze zegary sa w polsce i w przyszlym tygodniu beda u mnie, wiec musze za jednym zamachem zamowic wszystko potrzebne do montazu bo pozniej bede musial ponad miesiac czekac na brakujace czesci. jeszcze pytanie o ta kostke czerwona ona jest w aucie? czy musze ja dokupic? jezeli tak to gdzie? mam do komunikacji ELM 327 czy za jego pomoca odczytam pin z zegarow i przypisze ewentualnie kluczyki? Dzieki wielkie za odpowiedz. Pozdrawiam Wojciech