[ A6 C5] Problem z wentylatorem dmuchawy
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 ALG 193KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
podłączyłem pod prostownik samochodowy, ale nie mam imadła albo czegoś podobnego żeby to przytrzymać ale jak podłączyłem na sekundę to coś jak by się kręciło... mechanik mówił że to może szczotki . Doszedł ktoś do momentu gdzie rozebrał cały silnik elektryczny i doszedł do szczotek? nie wiem w sumie wejść w szczotki.
Witam
Rozkminił któryś z Kolegów temat "samoprzestawiającego" się wentylatora? W innych wątkach jest napisane, że to wina zabrudzonego przekaźnika 385 z tym że ja takowego przekaźnika nie posiadam. Wentylator sam w sobie działa, tylko że żyje własnym życiem- raz zwiększy prędkość raz zmniejszy. Proszę o pomoc bo pomysłów brak.
Rozkminił któryś z Kolegów temat "samoprzestawiającego" się wentylatora? W innych wątkach jest napisane, że to wina zabrudzonego przekaźnika 385 z tym że ja takowego przekaźnika nie posiadam. Wentylator sam w sobie działa, tylko że żyje własnym życiem- raz zwiększy prędkość raz zmniejszy. Proszę o pomoc bo pomysłów brak.
-
- Forum Audi A6 / A7
Zwiększanie obrotów dmuchawy jest związane z klimatronikiem w funkcji auto.Jest to normalne zachowanie .Przykład .Zimny dzień ustawiasz temp na 25 stopni obroty dmuchawy wysokie dopóki czujniki temp .wewnątrz auta nie dadzą sygnału ze temp wewnątrz jest bliska ustawionej .Wtedy to obroty zwalniają. Jeżeli temp spadnie poniżej dmuchawa analogicznie zaczyna pracować szybciej ...
Spalanie LPG 11,38/100km 

Ok. Tak ma być jeśli jest włączona funkcja auto. Ale jeśli "auto" jest wyłączona i dodatkowo wyłączona klima to powinno trzymać obroty wentylatora. Wierzcie mi że to bardzo irytujące kiedy jedziesz i nagle ni z gruchy ni z pietruchy zaczyna wiać jak podczas sztormu a za chwile ledwo co daje. Wszyscy którzy mieli podobny problem załatwili sprawę czyszcząc przekaźnik 385 którego ja nie mam. Podejrzewam że będzie odpowiedzialny inny przekaźnik, tylko nie wiem który. Próbowałem włączać i wyłączać dmuchawę nasłuchując który będzie "tykał"- nic. Potem to samo przytrzymując, z nadzieją że wyczuje palcami gdzie coś się dzieje i też nic.
-
- Forum Audi A6 / A7