Samodzielna wymiana oleju
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 1995
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.2 230KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Samodzielna wymiana oleju
Na obecnym oleju zrobiłem już około 25 tys km (wczoraj dolewając płynu do spryskiwaczy sprawdziłem to sobie na tej karteczce którą przyczepiają do silnika z informacją kiedy była ostatnia wymiana). W sumie mam 5 litrów oleju 10w-40 (półsyntetyk). Czy samodzielna wymiana oleju jest skomplikowana? Coś tam się znam na mechanice. Mam też kanał.
- metyoo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Metyoo
- Rocznik: 1993
- Moje auto: S4 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 130KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
- Odkręcasz śrubę spustową w misce olejowej
- odkręcasz stary filtr, czekasz, aż się "wykrwawi"
- wkręcasz nowy filtr, pamiętaj o tym, żeby przed przykręceniem filtra rozprowadzić odrobinę oleju na gumowej uszczelce
- dokręcasz filtr z czuciem
- zalewasz świeży olej
Koniec.
PS.przed zalaniem oleju nie zapomnij wkręcić śruby spustowej
- odkręcasz stary filtr, czekasz, aż się "wykrwawi"
- wkręcasz nowy filtr, pamiętaj o tym, żeby przed przykręceniem filtra rozprowadzić odrobinę oleju na gumowej uszczelce
- dokręcasz filtr z czuciem
- zalewasz świeży olej
Koniec.
PS.przed zalaniem oleju nie zapomnij wkręcić śruby spustowej

- yaszczur
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
mario2560 pisze:aczkolwiek jeśli nigdy tego nie robiłeś i nie masz zaplecza to poleciłbym jednak odżałować 20zł i wymienić w warsztacie
Często jest tak, że kupując olej w warsztacie wymiana jest gratis, ale wychodzi nieco drożej. Warto jednak przypilnować, żeby nie lali beczkowego, tylko ori opakowania.mrporpoise pisze:Lepiej odżałować parę groszy na wymianę w warsztacie
Jeśli chodzi o utylizacje, podejrzewam że można zawieźć na byle jaką stacje demontażu i wezmą z pocałowaniem ręki.mrporpoise pisze:tam przynajmniej oddają czasami do utylizacji te oleje
Pozdrawiam...
- yaszczur
- Forum Audi A6 / A7
mario2560, nie chodzi mi o to, żeby definitywnie nie lać beczkowego, tylko żeby mechanik nie robił tego sam poza kontrolą klienta. Może wlać zupełnie coś innego a skasować za taki o jakim była mowa. Znam przypadki gdzie na beczcee była etykieta Motula a w środku Lotos. Podsumowując, beczkowa oliwa - ok, ale zakupiona samemu z pewnego źródła.
Pozdrawiam...
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
Tutaj masz też filmik istruktażowy z objaśnieniem co i jak: http://teamtotal.pl/blog/dowiedz-sie-ja ... -zawodowcy
Jeżeli masz kanał, to nie widzę najmniejszego problemu z samodzielną wymianą oleju.
Jeżeli masz kanał, to nie widzę najmniejszego problemu z samodzielną wymianą oleju.