Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 2.5 Tdi] [A6 C5]kontrolka oleju

Silniki wysokoprężne
tx-didi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: tx-didi » 12 kwie 2012, 22:41

RomanS te 'bajerki', o ktorych wspomnialem to dotyczylo logiki umieszczonej w sterownikach - a ta sie zmienila i to znacznie (wyposazenie nie ma znaczenia)
:)

citrin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Czarek
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: citrin » 14 kwie 2012, 07:11

Cześć

A więc....
Czujniki na rurce olejowej od turbo poczyszczone i tam chyba jest ok. Sam czujnik czy daje dobre sygnały, tego nie wiem ale chyba tak jeżeli po otwarciu maski i zamknięciu, pierwsze odpalenie nie uruchamia kontrolki.

Zamek w klapie rozkręcony, poczyszczony i oblukany na jakiej zasadzie działa .....i działa!.
Zresztą troszeczkę niepotrzebnie rozkręcałem zamek, ponieważ po zastanowieniu się, jeżeli otwierając maskę kontrolka gaśnie to można by domniemać że czujnik jest ok.
Na otwartym zbloczu zamka przepływ napięcia między dwoma pinami jest, a po zatrzaśnięciu nie ma.
Fajnie i kto by pomyslał :)

No jest to chyba, tak jak koledzy pisali w innych postach przytoczonych przez tx-didi, jakieś zabezpieczenie/ czujnik kontrolny serwisowy. :)

Nie odginałem tych blaszek tak aby czujnik nigdy nie zadziałał ponieważ byłby to tzw. półśrodek.
Póki co, ja muszę zaatakować jednak czujnik w misie olejowej, bo on daje sygnały że coś nie tak. No i ciekawe czy po wymianie zacznie działać kontrola temp oleju?

ahcarb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ahcarb » 17 lis 2014, 17:00

odświeżam temat odnośnie kontrolki oleju.
Proszę o informacje czy podczas zapłonu powinna się zapalić kontrolka oleju i po chwili zgasnąć?? Tej marki nigdy nie posiadałem i pytam czy to normalne w poliftowej wersji lepiej jest się upewnić jak to wygląda.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja