[ARJ 2.4 165 KM] Uboga mieszanka rzad 1
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Spokojnie, nie od razu Rzym zbudowanoBarman123 pisze:Dzieki Gosiu za odp.....az wstyd ze kobieta pomaga dla chlopa w takich sprawach![]()

Logi tak jak Mateusz (metyoo) wspomniał do nieczego się nie nadają

Statyczne nie wróżą nic dobrego

- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Jeśli w dynamicznym na banku 2 przesunie się wartość na +15-16 CA to napinacze ok a rozrząd do kontroli - dobrze rozumuje?
093 to jest odczyt z czujników Halla w głowicach - jeśli odczyt jest tak jak u kolegi , w jednej z głowic duży rozjazd - to może być to wina złego ustawienia łańcucha i rozrządu , czy napinacz może dać takie przesunięcie?
093 to jest odczyt z czujników Halla w głowicach - jeśli odczyt jest tak jak u kolegi , w jednej z głowic duży rozjazd - to może być to wina złego ustawienia łańcucha i rozrządu , czy napinacz może dać takie przesunięcie?
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
Na jałowym powinno być 0 +/-1 i te wartości zwykle skaczą 0, -1, 0 i różnica między stronami nie powinna być większa niż 1. W logach u kolegi jest w 1 banku dobrze, ale w 2 już nie, bo dochodzi do 5 i różnica między bankami wynosi nawet 6. Wydaje mi się, że w dynamicznym po przestawieniu w tym banku będzie w okolicy 14-16, a prawidłowo powinno być w obu 21-24stKW i na obu równo - ale tutaj trzeba poczekać co wyjdzie w dynamicznym.bendzji pisze:Jeśli w dynamicznym na banku 2 przesunie się wartość na +15-16 CA to napinacze ok a rozrząd do kontroli - dobrze rozumuje?
W 093 jest mega rozjazd i najlepiej byłoby w pierwszej kolejności zdjąć zderzak, dekle i sprawdzić czy jest ok ustawione. Możliwe również, że łańcuch w 2 głowicy jest bardzo rozciągnięty, a równie dobrze mógł paść nastawnik - co by wskazywały złe wartości na jałowym w 090. Nie sądze, aby sam napinacz dał aż tak duże przesunięcie i zapewne rozrząd też będzie do poprawy - ale mechanikiem nie jestem.bendzji pisze:093 to jest odczyt z czujników Halla w głowicach - jeśli odczyt jest tak jak u kolegi , w jednej z głowic duży rozjazd - to może być to wina złego ustawienia łańcucha i rozrządu , czy napinacz może dać takie przesunięcie?
witam
Podsylam poprawione logi dynamiczne
http://vaglog.pl/log_192812.html
http://vaglog.pl/log_192811.html
Czyli wychodzi na to ze rozrzad jest przesuniety?
trzeba go wymienic?
Zreszta i tak trzeba bedzie zwalac caly przod a to juz jest koszt u mechanika
Wiec lepiej bedzie go wymienic
Teraz tylko prosilbym o potwierdzenie tego zeby znowu nie wpasc w niepotrzebne koszty
Podsylam poprawione logi dynamiczne
http://vaglog.pl/log_192812.html
http://vaglog.pl/log_192811.html
Czyli wychodzi na to ze rozrzad jest przesuniety?
trzeba go wymienic?
Zreszta i tak trzeba bedzie zwalac caly przod a to juz jest koszt u mechanika
Wiec lepiej bedzie go wymienic
Teraz tylko prosilbym o potwierdzenie tego zeby znowu nie wpasc w niepotrzebne koszty

- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
Wszystko tak jak bendzji, napisał
z tym nastawnikiem to kilka miesięcy temu ktoś miał podobnie i okazało się, że łańcuch był odwrotnie zamontowany i przestawiony. Tutaj wartość przesunięcie by pasowała (+21/22) tylko nie w tą stronę jest, więc nie dość, że rozrząd to i łańcuch do darcia byłby
- ale niech ktoś jeszcze potwierdzi 

- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
W tym temacie są zdjęcia obu nastaników:
viewtopic.php?t=52217&postdays=0&postorder=asc&start=60
Różnią się detalami, więc chyba dać się da odwrotnie je zamontować, bo mocowania mają takie same
viewtopic.php?t=52217&postdays=0&postorder=asc&start=60
Różnią się detalami, więc chyba dać się da odwrotnie je zamontować, bo mocowania mają takie same