Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

Okradziono Audi A6 C5 pod Ikea Gdańsk/Matarinia + pytanie!

Komunikaty użytkowników o kradzieżach samochodów lub mienia oraz porady i dyskusje związane z bezpieczeństwem.
watson70
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: watson70 » 11 paź 2014, 11:43

Oczywiście od razu zgłosiłem to na policję, zabezpieczono już materiały video, lecz niestety trapi mnie ciągle jedna sprawa.
Jak dostali się do środka? Auto zamknąłem, sprawdzone, a zastałem otwarte, jak gdyby nic. <hura>
<wnerw>
watson

TadzioNorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TadzioNorek » 12 paź 2014, 18:44

po pierwsze klucz uniwersalny jak pisali koledzy wyzej,do zakupu na różnych aukcjach...nawet tych chinskich...po drugie kiedyś magik od alarmów mi tłumaczył że w C5 z alarmem fabrycznym wystarczy łamakiem przekrecic zamek aby otworzyc samochod i rozbroic alarm <mysli> nie wiem czy to prawda,czy raczej propaganda w celu załozenia dodatkowego alarmu <mysli>

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Silnik: 3.0 BiTDI 313KM
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 12 paź 2014, 19:55

No bo fabryczny alarm rozbrajamy przy otwieraniu drzwi kluczykiem :]

vikus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wiktor
Rocznik: 2008
Moje auto: Q7
Nadwozie: SUV
Silnik: 4.0 V8 560KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: vikus » 12 paź 2014, 21:14

Nie jest tak do końca. Jeśli auto zostało zamkinięte z tzw pilota a po poście kolegi pokrzywdzonego tak wynika to po otwarciu z kluczyka (łamaka) włącza się alarm jeśli nie zostanie włączony zapłon w przeciągu chyba 15 sekund.

I u mnie tak to działa. Instrukcja też tak mówi.

Anielski

Post autor: Anielski » 12 paź 2014, 22:00

watson70, czy Ty masz dwa konta? bo autorem tematu jest ktoś inny,a Ty się odnosisz jakbyś był autorem <mysli>

TadzioNorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TadzioNorek » 12 paź 2014, 22:03

vikus pisze:Nie jest tak do końca. Jeśli auto zostało zamkinięte z tzw pilota a po poście kolegi pokrzywdzonego tak wynika to po otwarciu z kluczyka (łamaka) włącza się alarm jeśli nie zostanie włączony zapłon w przeciągu chyba 15 sekund.
z czystej ciekawości sprawdze u siebie...chociaz pamiętam ze w zimie kiedys nie mogłem z pilota otworzyc i przekreciłem normalnie kluczem w drzwiach...nie pamietam ile czasu od tego odpaliłem samochód,ale nic nie wyło a alarm mam sprawny <mysli> nie zmienia to faktu ze ten czas wystarczy do wyciągniecia radia czy innych dupereli z auta <mysli>

idymy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: idymy » 14 paź 2014, 10:08

Panowie wiem, że to trochę ryzykowne ale jakby zaślepić zamki (otwory na kluczyk) w drzwiach ?
Lipa jak pilot padnie ale z drugiej strony czy to nie byłoby dobre ?

TadzioNorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TadzioNorek » 14 paź 2014, 17:19

vikus pisze:Nie jest tak do końca. Jeśli auto zostało zamkinięte z tzw pilota a po poście kolegi pokrzywdzonego tak wynika to po otwarciu z kluczyka (łamaka) włącza się alarm jeśli nie zostanie włączony zapłon w przeciągu chyba 15 sekund.
pokusiłem sie o sprawdzenie i wyszło tak jak myslałem...zamknałem pilotem,odczekałem aż sie zazbroi,otworzyłem kluczem i wsiadłem sobie do środka...po około 50 sekundach dałem sobie spokój,bo ile można czekac...alarm fabryczny,pełne kodowanie z bajerami jak blokowanie rygli i zamykanie szyb z pilota...wnioski zostawiam dla innych

Awatar użytkownika
Bart_d
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 4.2 TFSI 450KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic

Post autor: Bart_d » 15 paź 2014, 12:50

Jest dokładnie tak jak kolega wyżej pisze.... kluczem rozbraja się alarm i właśnie dla tego alarm fabryczny jak i immobiliser fabryczny to nie zabezpieczenie (jeżeli ktoś znajdzie patent na 1 audi to ma na wszystkie). Jak wynika z materiałów dostępnych w necie otworzenie drzwi to kilka sekund, a zdeaktywowanie immo około 20 sek.
Jakieś 3 lata temu bratu kradli audi A4 B6... zamek drzwi otworzony został bez żadnych uszkodzeń, a wkładka zamka w stacyjce niestety została wyrwana wraz z pętlą immo (można było zapłon śrubokrętem załączyć wraz z odblokowaniem kierownicy). Auto uratowało bardzo prymitywne zabezpieczenie. O ile takie zabezpieczenie uratuje przed kradzieżą całego auta to przed włamaniem chyba może pomóc jedynie alarm.
Aby choć trochę poprawić funkcjonalność oryginalnego alarmu można przeciąć przewód (sygnał otwórz) od zamka drzwi kierowcy do modułu komfortu - wówczas kluczykiem alarmu się nie wyłączy (trzeba tylko pamiętać o tym kiedy pilot się wyładuje ;) )

Awatar użytkownika
metyoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Metyoo
Rocznik: 1993
Moje auto: S4 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 130KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: metyoo » 16 paź 2014, 12:05

A6 mojego brata włącza alarm po krótkim czasie po otwarciu drzwi kluczykiem. Być może dlatego, że w drugim kluczyku nie ma baterii i stąd całe zamieszanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Skradzione auta i przedmioty”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl