Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 c5] jaki akumulator

Elektryka
Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 24 sty 2014, 18:35

karol_srem pisze: problem polega na tym ze kiedy zostawie auto z włączonym radiem to kwestia jest może 15min i juz go nie odpale wysysa cały prąd natomiast kiedy włącze WEBASTO to jest kwestia dosłownie 2 minut i już po aku..
Jeżeli aku pada Ci po 15min to na bank jest uszkodzone - któraś z cel, bądź jest cały zasiarczony. Kumpel ostatnio reklamował na taką dolegliwość roczny akumulator Boscha 100Ah i właśnie taka była diagnoza.
karol_srem pisze:no i czy warto wkładać ten 95ah zamiast tej 70tki.... bo na tej to kompletnie nic nie daje rady pisze tu np O WEBASTO
Moim zdaniem posiadając webasto i używając go regularnie nie ma co wybierać akumulatora mniejszego niż 95Ah, no chyba że do pracy i z powrotem masz ponad 25km (to może uda Ci się on doładować). Webasto, razem z dmuchawą, pompkami, zaworami, jest w stanie skonsumować od 10-15A, czyli 70Ah akumulator rozładuje w mniej jak 7h. Jak dorzucisz do tego fakt, że akumulator ma mniejszą sprawność w ujemnej temp, oraz to że nigdy nie jest do końca naładowany, to czas ten na pewno się skróci.

Ja swego czasu stanąłem przed identycznym problemem jak Ty. Miałem wcześniej 74Ah i wymieniłem na 100Ah. Webasto uruchamiam regularnie, 2-3 razy w tygdniu, i często jeżdżę tylko po mieście - około 5-10km dziennie, przez co akumulator nie jest do końca doładowywany. Od czasu do czasu muszę go podłączyć pod prostownik (powiedzmy raz na kwartał - chyba że zaliczę jakąś trasę powyżej 100km). Akumulator w takich warunkach pracuje u mnie już ponad 2 lata i mam nadzieję że popracuje jeszcze raz tyle :-)

karol_srem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karol_srem » 24 sty 2014, 20:14

to w takiem razie nie pozostaje mi nic innego jak kupic taki 95Ah i cieszyć sie webastem... i niemieć potem problemu z odpalaniem bo webasto pozarło cały prąd po chwili.... :) jedynym minusem bedzie w sumie to że 95tke bede musiał tez raz na jakiś czas zanieśc do domu i podładować bo dziennie też robie góra 10-15km po miescie..... trasy też sie zdarzają ale to rzadziej.... jest jeszcze kwestia wymiarów tych akumulatorów bo wiem że te słabsze aku mają 278mm długosci a te mocne około setki Ah mają 353mm wiec są troszke dłuższe.... wiec czy on tam mi sie zmiesci??? z tego co czytam to chłopaki kładą takie mysle że wejdzie też umnie ....

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 24 sty 2014, 20:20

karol_srem pisze:wiec czy on tam mi sie zmiesci
Spokojnie Ci się zmieści <okok>
Warsztat, naprawy Audi A6.

karol_srem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karol_srem » 24 sty 2014, 21:34

zatem na sprawnym 95Ah WEBASTO ustawione na 30Mmin powinno śmiało chodzić bez problemów z odpaleniem potem tak??? :) dwa razy w tyg np.....

kapinoch

Post autor: kapinoch » 24 sty 2014, 22:04

To ja opiszę jak mam u siebie.
Nowy akumulator Varta Silver Dynamic 100Ah.
Jazda w tygodniu 2x 4km, więc mało ruchu :] .
Webasto włączałem w tym tygodniu trzy dni pod rząd i w czwartym już się nie dało włączyć. Brakło mocy.
Z instrukcji
Komputer nie pozwala rozładować akumulatora przez Webasto i przy za niskim napięciu nie pozwala go włączyć. Zabezpieczenie, aby można było odpalić samochód.
Dodatkowo standardowa długość grzania to 15min. i jest wystarczająca w takie mrozy.

pozdrawiam

karol_srem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karol_srem » 24 sty 2014, 22:13

kapinoch zatem w te mrozy jesli ustawisz webasto na te 15min to w aucie masz na tyle nagrzane by np na szybach znikł szron i lód z szyb??? pisałeś predzej że za czwartym razem brakło ci mocy w aku ale auto normalnie jeszcze odpaliłeś???

kapinoch

Post autor: kapinoch » 24 sty 2014, 22:27

W samochodzie jest przyjemnie ciepło.
Co do lodu, to na szybę przednią kładę osłonę, więc jest rano czysta.
Boczne szyby, przy tym lodowym deszczu jaki był w tym tygodniu były pokryte lodem i było skrobanko.
Przy takim lodzie i mrozie grzałka tylnej szyby nie ma nawet szansy.

Za czwartym razem już wieczorem nie pozwolił zaprogramować Webasto, ale rano odpalił bez problemu.

Kilt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Kilt » 25 sty 2014, 06:41

karol_srem pisze:prosze mi napisać koledzy czy jesli włoże w niego aku 95Ah to juz powinno być lepiej???
Możesz posłuchać rady kolegi kot919, bo jak zwykle dobrze doradza <okok> (chodzi o pojemność aku w tym przypadku), ale moim zdaniem musisz rozważyć jeszcze jedną opcję ... już piszę, co mam na myśli ;)
Zakładam, że posiadając aku 70 Ah od nowości, wszystko było na początku okej. ÂŚmiem twierdzić więc, że nowy niegdyś aku dokonał swego żywota po 1,5 roku (podonie jak sugeruje kolega kot919), poprzez złe obchodzenie się z nim, czyli notoryczne niedoładowanie (krótkie trasy). Weź więc pod rozwagę, że jeśli nie doładowywałeś wcześniej dodatkowo swego akumulatora, masz duże szanse, że nowy 95 Ah rozpierniczysz jeszcze szybciej. Czy więc kupisz 95 Ah, czy 70 Ah i tak będziesz musiał podładować od czasu do czasu aku, a na dodatek 95 Ah nie wychodzi tak gładko z komory akumulatora, jak 70 Ah (tu też wiele zależy od krzepy osobnika ;) ). Wiele wskazuje na to, że 95 Ah będziesz musiał wyciągać częściej niż 70 Ah, choć tu może przesadzam ;)
Wcześniej otrzymałeś odpowiedź, ile mniej-więcej czasu zajmuje rozładowanie aku o pojemności 70 Ah. Pół godziny z webasto to pikuś dla tego aku.
Jeśli będziesz doładowywał aku, to również polecam 95 Ah <okok>

karol_srem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karol_srem » 25 sty 2014, 09:57

własnie że od samego poczatku niebylo z tym aku okej..... juz po miesiącu zauwazyłem ze prądu nie trzyma ale gwarancji zadnej nie chcieli uznac tymbardziej że nie jest to jakiś markowy akumulator i tak jeżdże na nim do dzisiaj tylko że taraz jak chce uzywac webasto to zrobił sie spory problem bo niemoge z tego dobrodziejstwa korzystać.... dlatego chce poprostu taki jak powinien być. ogólnie rozglądałem sie za jakimś dobrym akumulatorem no i centry kosztuje 450zł ale facet w sklepie polecał mi też aku firmy DYNAMIX mówi ze są tańsze ale też i dobre bardzo mało zwrotów mają wiecie coś na temat tej firmy??? ogladam też na allegro cos takiego http://allegro.pl/akumulator-varta-blue ... 68400.html może ten wypadłby najlepiej???

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 4.2 326KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 25 sty 2014, 16:47

karol_srem, bardzo proszę _link

banancz99
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

YUASA

Post autor: banancz99 » 29 wrz 2014, 18:45

witam czy ktoś miał aku YUASA w swojej lali zamontowany jak tak to proszę o opinie
Nie masz problemu?? znajdź kobietę kup samochód i przygarnij psa.

mario2560
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: YUASA

Post autor: mario2560 » 29 wrz 2014, 20:43

banancz99 pisze:witam czy ktoś miał aku YUASA w swojej lali zamontowany jak tak to proszę o opinie
Miałem parę lat temu Yuasę, wg mnie bardzo dobre akumulatory, śmiało kupuj.

banancz99
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: banancz99 » 06 paź 2014, 19:29

Jeszcze widziałem że się pojawiły Energizer nowość niby i wcale nie są tanie
Nie masz problemu?? znajdź kobietę kup samochód i przygarnij psa.

ahcarb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ahcarb » 22 lis 2014, 16:47

Czy do 2,4 V6 wstawię aku 100 Ah o wymiarach 353 x wys.190 x szer.175 ??
Mam webasto i nie będę okrywał ze po 1 odpaleniu nie mogę już auta odpalić....
Teraz testuje zakupione auto i sprawdzalem webasto na 15 min. Raz zadziałalo po drugim razie juz nie moglem auta odpalić

r_afaello
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2009
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: r_afaello » 28 lis 2014, 11:36

To i ja się dopytam.
Myślę o wymianie akumulatora.
wg rozkodowanego vin mam mieć:
J0R Battery 380 A (80 Ah)
8GU Alternator 140 A

Zmierzyłem tak pi razy oko, że mój obecny (jakiś polski poprzedni właściciel musiał wymieniać) ma długość ok 260mm.

Nie wiem czy słusznie się obawiam (dla tego zmierzyłem) jakie rozmiar wejdzie żeby ładnie dało siego oryginalnie zamontować i przykręcić tą "łapkę"?

Pytanie drugie.
Jaki aku?
Niby powinno się wg vin - tak myślę ale jak szukam np. na alledrogo to wszystkie 80Ah maja dużo większy amperaż czyli > 700A a u mnie napisane że 380.
Nie znam się dla tego proszę o radę żeby mnie w sklepie naciągnęli.

Sposób użytkowania mam taki.
Tydzień stoi nie jeżdżony, potem codziennie do pracy 35km w 1 stronę przez 5 dni potem kolejny tydzień postoju. I tak cały czas.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja