Jeżeli aku pada Ci po 15min to na bank jest uszkodzone - któraś z cel, bądź jest cały zasiarczony. Kumpel ostatnio reklamował na taką dolegliwość roczny akumulator Boscha 100Ah i właśnie taka była diagnoza.karol_srem pisze: problem polega na tym ze kiedy zostawie auto z włączonym radiem to kwestia jest może 15min i juz go nie odpale wysysa cały prąd natomiast kiedy włącze WEBASTO to jest kwestia dosłownie 2 minut i już po aku..
Moim zdaniem posiadając webasto i używając go regularnie nie ma co wybierać akumulatora mniejszego niż 95Ah, no chyba że do pracy i z powrotem masz ponad 25km (to może uda Ci się on doładować). Webasto, razem z dmuchawą, pompkami, zaworami, jest w stanie skonsumować od 10-15A, czyli 70Ah akumulator rozładuje w mniej jak 7h. Jak dorzucisz do tego fakt, że akumulator ma mniejszą sprawność w ujemnej temp, oraz to że nigdy nie jest do końca naładowany, to czas ten na pewno się skróci.karol_srem pisze:no i czy warto wkładać ten 95ah zamiast tej 70tki.... bo na tej to kompletnie nic nie daje rady pisze tu np O WEBASTO
Ja swego czasu stanąłem przed identycznym problemem jak Ty. Miałem wcześniej 74Ah i wymieniłem na 100Ah. Webasto uruchamiam regularnie, 2-3 razy w tygdniu, i często jeżdżę tylko po mieście - około 5-10km dziennie, przez co akumulator nie jest do końca doładowywany. Od czasu do czasu muszę go podłączyć pod prostownik (powiedzmy raz na kwartał - chyba że zaliczę jakąś trasę powyżej 100km). Akumulator w takich warunkach pracuje u mnie już ponad 2 lata i mam nadzieję że popracuje jeszcze raz tyle