[A6 c5] jaki akumulator
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 c5] jaki akumulator
Jaki akumulator do 2.5tdi 150km.co myslicie o boschu
-
- Forum Audi A6 / A7
Gdzie dokladnie znajduja sie te kody lub wlepka w bagazniku.dodam ze obecnie posiadam akumulator 54/450
Ostatnio zmieniony 06 gru 2009, 21:12 przez radekboguslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz-MN
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
A ja mam akumulator ZAP Silver (Centra Piastów, www.zap.pl) 100 Ah, 800 A (kod katalogowy 600 25). Jest to tzw. akumulator "srebrowy", lepszy od tzw. "zwykłych". Kosztował mnie 570 zł brutto.
Możesz kupić akumulator w granicach 85-100 Ah. Pamiętaj, żeby rozmiar był nie większy niż 353 mm (szer.) x 175 mm (głęb.) x 190 mm (wys.). Mocowanie "B13".
Możesz kupić akumulator w granicach 85-100 Ah. Pamiętaj, żeby rozmiar był nie większy niż 353 mm (szer.) x 175 mm (głęb.) x 190 mm (wys.). Mocowanie "B13".
Kogel-mogel FB 
Fora to jest biwak.

Fora to jest biwak.

Jest wiele firm produkujących akumulatory i naprawdę ciężko wybrać czy ma to być: Bosch, Varta, Banner, Zap lub inny. Ja np. jeżdzę na Varcie i jestem zadowolony. Kolega ostatnio oddał na gwarancj Bocha bo padł po 1,5 roku ale wymienili na nowy. Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie? Przede wszystkim dobrać do silnika i alternatora pojemność, prąd rozdruchu, wymiary oraz na to kto mało zwraca uwagę data produkcji akumulatora jest przeważnie wybita na jednym z biegunów. Przed wymianą radziłbym sprawdzić też sam alternator czy ma odpowiednie ładowanie bo co z tego że wymienimy akumulator a za miesiąc czy dwa nam padnie i okaże się że w sumie to były tylko szczotki w alternatorze do wymiany.
Pozdrawiam Wszyskich
Pozdrawiam Wszyskich

- Blondyn988
- Forum Audi A6 / A7
- Blondyn988
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Jaki był fabrycznie to nie wiem - ja kupiłem samochód z zamontowanym 74Ah akumulatorem, jednakże drugiej zimy w moim posiadaniu nie pociągnął.matt4 pisze:a jaki fabrycznie dedykowany jest do 2.7bit BES?
W 'naszych' silnikach były montowana dość duże alternatory, więc nie powinny mieć one problemu z doładowaniem jakiegokolwiek akumulatora. Ja u siebie ubiegłej zimy montowałem 100Ah Vartę.
Osoba prowadząca znany punkt z aku w mojej okolicy pokazała mi dane katalogowe producentów i w każdym z nich przewijały się do mojego silnika modele 74Ah, 95Ah oraz 100Ah. Podpytała jakie mam wyposażenie elektryczne i poradziła wziąć największy

Zimę przelatałem bez problemów - raczej krótkie dystanse, z włączanym dość często webasto oraz podgrzewanymi siedzeniami. W sezonie letnim nie raz samochód służył jako wieczorne 'radio' podczas weekendowych wypadów i póki co nie zauważyłem problemów związanych z 'baterią'.
Podsumowując - moja rada. Przyjrzyj się wyposażeniu, zrób rachunek ile czasu jeździsz a ile czasu korzystasz z dobrodziejstwa elektroniki (szczególnie na postoju) oraz przyjrzyj się zasobności portfela i kup taki jaki Ci będzie pasował. Każdy z w/w da radę odpalić Twój samochód zimą