S6 C5 Porada w doborze LPG
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Maciej
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2016
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
S6 C5 Porada w doborze LPG
Panowie
przymierzam się do założenia LPG do mojej Audi i stąd moje pytanie, chce zlecić gazownikowi aby założył części wybrane przeze mnie, więc proszę kogoś z eS-ki lub związanego z gazownictwem LPG o doradztwo.
Części wybrane przeze mnie to:
Wtryski pojedyncze HANA A+ Niebieskie
Reduktor: 2x Zavoli ZETA N/180KM ?
Butla w koło maksymalna chyba 60L
sterownik Stag 300-8 ISA2
Co o tym myślicie i przede wszystkim jakie dać gazownikowi wskazówki dotyczące części, mam na myśli resztę podzespołów których nie wymieniłem np: jakieś przewody etc..
AUDI S6 C5 340km ANK mam plany w przyszłości podkręcić na programie na jakieś 360-370km
przymierzam się do założenia LPG do mojej Audi i stąd moje pytanie, chce zlecić gazownikowi aby założył części wybrane przeze mnie, więc proszę kogoś z eS-ki lub związanego z gazownictwem LPG o doradztwo.
Części wybrane przeze mnie to:
Wtryski pojedyncze HANA A+ Niebieskie
Butla w koło maksymalna chyba 60L
sterownik Stag 300-8 ISA2
Co o tym myślicie i przede wszystkim jakie dać gazownikowi wskazówki dotyczące części, mam na myśli resztę podzespołów których nie wymieniłem np: jakieś przewody etc..
AUDI S6 C5 340km ANK mam plany w przyszłości podkręcić na programie na jakieś 360-370km
- Piotrek KNB
- Forum Audi A6 / A7
Witam
Ja swojej S-ki jeszcze nie mam (ale już niedługo).
Ale polecił bym poszukać odnośnie pojemności zbiornika. Obecnie w swojej 2.4 Quattro mam zbiornik toroidalny Bormech 67 litrów i ładnie się schował - średnica 630mm wysokość 270mm. Chyba że w Esce troszkę inna jest wnęka na koło zapasowe.
Czekam na odbiór swojej z 2000 roku z instalacją gazową Prins i wtryskami Keihin (mam nadzieję że doba) butlę ma trochę mniejszą bo 55 litrów chyba i tu mnie troszkę smuci.
Pozdrawiam
Ja swojej S-ki jeszcze nie mam (ale już niedługo).
Ale polecił bym poszukać odnośnie pojemności zbiornika. Obecnie w swojej 2.4 Quattro mam zbiornik toroidalny Bormech 67 litrów i ładnie się schował - średnica 630mm wysokość 270mm. Chyba że w Esce troszkę inna jest wnęka na koło zapasowe.
Czekam na odbiór swojej z 2000 roku z instalacją gazową Prins i wtryskami Keihin (mam nadzieję że doba) butlę ma trochę mniejszą bo 55 litrów chyba i tu mnie troszkę smuci.
Pozdrawiam
Było 2.4 AML quattro avant 2000r (ale zostało w rodzinie)
Jest S6 4.2 AQJ, jeszcze 80tka Coupe B3 2.2Q czeka na renowację - wrażenia bezcenne
QUATTRO!!
Jest S6 4.2 AQJ, jeszcze 80tka Coupe B3 2.2Q czeka na renowację - wrażenia bezcenne
QUATTRO!!
- Piotrek KNB
- Forum Audi A6 / A7
Re: S6 C5 Porada w doborze LPG
2x Zeta N /150KM/ za słabe "S" jeśli już ,ale ja bym poszukał innych reduktorów ,Zawolak żyje własnym życiemmaciek.bielsko pisze: ....
- Piotrek KNB
- Forum Audi A6 / A7
Popieram. Wystarczające. Zwłaszcza, że jeden taki daje sobie bezproblemowo radę z ASNem (220KM). Jeśli jednak chcesz być na bank pewny możesz wydać więcej i kupić gurtnera.Piotrek KNB pisze:A 2 reduktory ACR01? Nie lepiej byłoby taki zestaw wrzucić?
Zestaw, który podałeś poza reduktorami jest bardzo popularny i już sprawdzony. Osobiście uważam, że STAG 300 jest najbardziej przyjazny dla własnego serwisowania.
Historia z C5: A6 3,0 ASN->S6 4,2 AQJ->S6 4,2 ANK
Obecnie: Audi A8 D2 4,2 32V 299KM ABZ
Obecnie: Audi A8 D2 4,2 32V 299KM ABZ
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Moje auto: S6 C5
- Rocznik: 2002
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Co prawda było "Panowie", ale wtrące swoje 3 grosze
Lepiej oddaj auto do kogoś "kumatego" i on sam będzie wiedział jakie komponenty będą najlepsze dla Twojego silnika, ewentualnie da Ci opcje do wyboru, a wtedy sam zadecydujesz.
Moja jeździ na :
-HANA 2001 zielone
-2x AC R01
-STAG 300-8 ISA 2
Obecnie w całym zakresie obrotowym i prędkościowym (do 250 km/h) chodzi na LPG i nie podpiera się PB.
Jeśli sam nie masz pojęcia o LPG, to lepiej nie kombinuj. Choćbyś założył najlepsze graty jakie tylko można, a oddasz auto do "rzeźnika" to poznasz od podszewki część działu technicznego i z magikami od gazu będziesz na "Ty"maciek.bielsko pisze:przymierzam się do założenia LPG do mojej Audi i stąd moje pytanie, chce zlecić gazownikowi aby założył części wybrane przeze mnie, więc proszę kogoś z eS-ki lub związanego z gazownictwem LPG o doradztwo.
Lepiej oddaj auto do kogoś "kumatego" i on sam będzie wiedział jakie komponenty będą najlepsze dla Twojego silnika, ewentualnie da Ci opcje do wyboru, a wtedy sam zadecydujesz.
72L się mieścimaciek.bielsko pisze:Butla w koło maksymalna chyba 60L
Czekaj, czekaj Najpierw zobacz ile obecnie "wypluje", bo zwykle jest to w okolicy 300KM (nawet i mniej), a jeśli i u Ciebie tak by było to samym programem 60KM-70KM nie "wyrzeźbisz".maciek.bielsko pisze:AUDI S6 C5 340km ANK mam plany w przyszłości podkręcić na programie na jakieś 360-370km
Moja jeździ na :
-HANA 2001 zielone
-2x AC R01
-STAG 300-8 ISA 2
Obecnie w całym zakresie obrotowym i prędkościowym (do 250 km/h) chodzi na LPG i nie podpiera się PB.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Maciej
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2016
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Paliwo: Diesel
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Moje auto: S6 C5
- Rocznik: 2002
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Zorientować jak najbardziej tak, tylko żeby później jak będą jakieś problemy Ci nie powiedział "sam pan tak chciałeś"
Ja chciałam do siebie 2x KME, gazownik odradzał, jednak stwierdził, że jak bardzo chcę to mi zamontuje. Posłuchałam się go, a jak było auto na warsztacie to sama poszukałam informacji i dobrze zrobiłam, że się go posłuchałam, bo sporo ich (KME) wraca na reklamację i przy dłużej jeździe powyżej 200km/h KME termicznie nie wyrabia, a z AC nie ma pod tym względem najmniejszych problemów.
Większość polecanych gazowników z LPG forum montuje AC R01 do V8 w Audi
Moim zdaniem jak najbardziej tak.maciek.bielsko pisze:Czyli 2x AC R01 mogę zakładać? Czy jakieś pomysły konkretnie?
Ja chciałam do siebie 2x KME, gazownik odradzał, jednak stwierdził, że jak bardzo chcę to mi zamontuje. Posłuchałam się go, a jak było auto na warsztacie to sama poszukałam informacji i dobrze zrobiłam, że się go posłuchałam, bo sporo ich (KME) wraca na reklamację i przy dłużej jeździe powyżej 200km/h KME termicznie nie wyrabia, a z AC nie ma pod tym względem najmniejszych problemów.
Większość polecanych gazowników z LPG forum montuje AC R01 do V8 w Audi
- metyoo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Metyoo
- Moje auto: S4 C4
- Rocznik: 1993
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 130KM
- Kontakt:
A ja uważam, że Tech jest bardziej przyjazny do własnego serwisowania. Wnioskuję na podstawie własnych doświadczeń.bloku pisze:Osobiście uważam, że STAG 300 jest najbardziej przyjazny dla własnego serwisowania.
U siebie też mam zamontowane AC R01 i nie zauważyłem nic niepokojącego.Mazdomania pisze:Większość polecanych gazowników z LPG forum montuje AC R01 do V8 w Audi
maciek.bielsko, poszukaj przyzwoitego instalatora w swojej okolicy na lpg-forum.pl
Poproś o montaż jak największego zbiornika, bo to największy minus aut z LPG - częste tankowania, tym bardziej w takich paliwożłopach jak nasze
Jak to się mówi: oszczędza się po montażu, nie przed.