Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Regeneracja skóry , ktoś próbował ?? :)

Wnętrze
ODPOWIEDZ
roman1988
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Regeneracja skóry , ktoś próbował ?? :)

Post autor: roman1988 » 14 sie 2014, 15:34

Witajcie :) Szukałem ale nie mogłem znaleźć podobnego tematu :| Próbował ktoś z Was regenerować przetartą i popękaną skórę ?? Jesli tak to jakich sprawdzonych srodków używaliście ?? jak oceniacie stopień trudności ?? Fakt ogladałem filmiki instruktażowe na youtube :] ale wydaje mi się że największym problemem jest dobranie koloru <nerwus>

marcinacm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marcinacm » 16 sie 2014, 10:08

Jedyne rozwiązanie tego problemu to wymiana skóry na nową jak się o nią nie dba od początku to teraz jak jest już w takim stanie to nic nie zrobisz ;) pozdro
Jak kierowca dba o samochód , tak samochód dba o kierowcę

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 18 sie 2014, 16:04

wszystko zależy jak bardzo masz tą skórę sfatygowaną, robiłem u siebie i w pewnych miejscach widać poprawę ale w całości wygląda nadal kiepsko więc i tak przymierzam się do wymiany. tak czy inaczej koszt tej zabawy nie jest specjalnie duży więc może warto spróbować. na allegro jest tego pełno i na pewno coś znajdziesz

raggaman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radek
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: raggaman » 18 sie 2014, 17:48

Zadaj sobie pytanie ..jakich materiałów chcesz użyć i ile na to przeznaczyć pieniążków. Bo pewnie podpaliłeś sie mega promocjami z allegro..ale na takie tanie zestawy to szkoda brudzić ubrań .

welon29
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: welon29 » 18 sie 2014, 18:30

ostatnio miałem okazję byc u tapicera samochodowego i pokazał mi fotele po tzw renowacji były czyszczone specjalnym rozcieńczalnikiem , malowane itp a paru dniach zaskoczenie. W tych czyszczonych miejasach pojawiły sie jakieś straszne "bąble" . Finał jest tak, że obecnie wymienił te elementy na nowe a kasa za robotę wyszła podwójna.
sam mam tez jasną skórę i odradził mi tego typu zabiegi , polecił tylko pielegnację dostepnym środkami . i tak jak poprzednik pisał jeżeli jest juz mocno przetarte do tylko wymiana.

roman1988
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: roman1988 » 18 sie 2014, 20:01

NO tak tak wymiana , a tapicer samochodowy też się troszkę ceni i nie są to małe pieniądze ;/

mlodyvip

Post autor: mlodyvip » 23 sie 2014, 10:24

też niedawno miałem taki dylemat, miałem wymienić skóry u tapicera koszt dość spory i myśle sobie skoro muszę wymienić to mogę poeksperymentować na starych.

Mam szarą tapicerkę, na fotelach było sporo mikroskopijnych pęknięć, oraz w niektórych miejscach skóra była powycierana, wszystko to dawało taką żółto burą poświatę.

Zabrałem się do roboty :
Wszystko wyczyściłem dobrej klasy cleanerem, tak żeby byłą pewność że skóra jest czysta, większe ogniska przetarć delikatnie odtłuściłem acetonem (wystarczy tylko raz szmatką machnąć)

zakupiłem farbę do skór renoskór czy jakoś tak, brałem białą i czarną gdyż musiałem idealnie dobrać kolor, metodą po kropelce udało mi się dobrać odpowiedni odcień.
Za pomocą gąbki delikatnie wmasowałem farbę w miejsca gdzie widziałem przetarcia, nie malowałem całości i nie nakładałem dużo farby tylko delikatne muśnięcia tak żeby wyrównać kolor.
Po tym zabiegu aż sam się zdziwiłem bo myślałem że wyjdzie lipa a to chwila moment i przetarcia zniknęły skóra ma jednolity kolor ogólnie pierwsze wrażenie rewelacja.

Na koniec żeby dobrze zabezpieczyć i odżywić skórę, na całość nałożyłem dobrej klasy odżywkę, po wchłonięciu odżywki efekt jeszcze lepszy, skórka miękka, matowa czysta bez oznak przetarć.

Nie wiem jak długo efekt się utrzyma gdyż robiłem to tydzień temu ale na chwilę obecną wizyta u tapicera nie jest mi potrzebna a kwota jaką sobie życzą za obszycie naprawdę może powalić.

roman1988
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: roman1988 » 24 sie 2014, 20:18

Super dzieki :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja