Chłodne ale nie lodowate powietrze... ?
- MarcinCyt
- Forum Audi A6 / A7
Chłodne ale nie lodowate powietrze... ?
Witam otóż z klimatyzacji wydostaje się chłodne a nie lodowate powietrze. Byłem dzisiaj napełnić klime i nic cały czas to samo, potem sprawdziłem vag-iem i brak błędu a w rozszerzonych funkcjach pokazuje ciśnienie 10,8bar a/c regulating - valve (n280) - 0,650A oraz 62,5% czy to moze filtr przeciwpylkowy? i czy filtr przeciwpylkowy to to samo co kabinowy? 

MarcinCyt, u mnie po roku filtry wyglądają całkiem dobrze, więc wyobraź sobie, ile one tam siedziały... do wymiany i zobaczysz różnicę... do tego sprawdź temperaturę w wylotach powietrza. Powinna być taka, jak zasugerował Jaceny 
Na przyszłość... filtry kabinowe (są dwa - jeden nad drugim) wymieniamy co rok... to samo z serwisem olejowo-czynnikowym... raz w roku!

Na przyszłość... filtry kabinowe (są dwa - jeden nad drugim) wymieniamy co rok... to samo z serwisem olejowo-czynnikowym... raz w roku!
-
- Forum Audi A6 / A7
N280 to elektrozawór regulujący pojemność sprężarki a tym samym siłę tłoczenia czynnika.
Z wielu informacji wynika, że najczęściej on ulega uszkodzeniu. Jego wymiana jest łatwa i szybka, jednak żeby to zrobić trzeba opróżnić układ.
Mimo że będzie uszkodzony to błędów nie pokaże(działa cewka ale nie iglica). spowodowane to może być np. zbyt dużą ilością oleju w czynniku.
Można spróbować podać na krótko napięcie na cewkę i sprawdzić czy układ załączy, lecz trzeba uważać aby nie uszkodzić sobie instalacji poprzez nadmierne ciśnienie.
jeśli ktoś nie czuje sie na siłach w tym temacie, proponuję jednak sprecjalistę.
Z wielu informacji wynika, że najczęściej on ulega uszkodzeniu. Jego wymiana jest łatwa i szybka, jednak żeby to zrobić trzeba opróżnić układ.
Mimo że będzie uszkodzony to błędów nie pokaże(działa cewka ale nie iglica). spowodowane to może być np. zbyt dużą ilością oleju w czynniku.
Można spróbować podać na krótko napięcie na cewkę i sprawdzić czy układ załączy, lecz trzeba uważać aby nie uszkodzić sobie instalacji poprzez nadmierne ciśnienie.
jeśli ktoś nie czuje sie na siłach w tym temacie, proponuję jednak sprecjalistę.
Hiszpania jest piękna....szkoda że tak daleko