Nie załącza sięsprężarka klimatyzacji
-
- Forum Audi A6 / A7
Nie załącza sięsprężarka klimatyzacji
Wiatm. Szukam nowych pomysłów co może być nie tak z moją klimatyzacją. Sprawa wygląda tak:
Klima została nabita, układ jest szczelny ale nie włączał się ani wiatrak ani sprężarka po podpięciu vaga mam błędy:
Address 08: Auto HVAC Labels: Redir Fail!
Part No: 4B0 820 043 AB
Component: A6-Klimavollautomat 0105
Coding: 00104
Shop #: WSC 02325
VCID: 5ABF965BE93B
3 Faults Found:
00727 - Potentiometer in Positioning Motor for Defrost Flap (G135)
30-00 - Open or Short to Plus
00819 - High Pressure Sensor (G65)
07-00 - Signal too Low
01592 - Air Quality Sensor (G238)
37-00 - Faulty
Wymieniony został czujnik ciśnienia klimatyzacji i teraz włącza się wiatrak klimy ale sprężarka nadal nic. Sprawdzone zostały przewody od klimatronika do sprężarki są ok, sterowanie w klimatroniku też jest ok. Gdy spinam na krótko sprężarke elektromagnez słychać. Wykonywałem adaptacje klimy jednak wartości nie chcą się zapisać i wracają stare wartości (00104 taką mam wartość) do tego z 10 pozycji nastaw ostatnia się nie zeruje. Dodam do tego pewnie dość ważna informacje że auto jest po przekładce. W chwili obecnej mam błędy 00727 i 01592. Proszę o pomoc.
Klima została nabita, układ jest szczelny ale nie włączał się ani wiatrak ani sprężarka po podpięciu vaga mam błędy:
Address 08: Auto HVAC Labels: Redir Fail!
Part No: 4B0 820 043 AB
Component: A6-Klimavollautomat 0105
Coding: 00104
Shop #: WSC 02325
VCID: 5ABF965BE93B
3 Faults Found:
00727 - Potentiometer in Positioning Motor for Defrost Flap (G135)
30-00 - Open or Short to Plus
00819 - High Pressure Sensor (G65)
07-00 - Signal too Low
01592 - Air Quality Sensor (G238)
37-00 - Faulty
Wymieniony został czujnik ciśnienia klimatyzacji i teraz włącza się wiatrak klimy ale sprężarka nadal nic. Sprawdzone zostały przewody od klimatronika do sprężarki są ok, sterowanie w klimatroniku też jest ok. Gdy spinam na krótko sprężarke elektromagnez słychać. Wykonywałem adaptacje klimy jednak wartości nie chcą się zapisać i wracają stare wartości (00104 taką mam wartość) do tego z 10 pozycji nastaw ostatnia się nie zeruje. Dodam do tego pewnie dość ważna informacje że auto jest po przekładce. W chwili obecnej mam błędy 00727 i 01592. Proszę o pomoc.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Dzieki wielkie kolego fajny temacik podrzuciłeś lecz chodzi mi o czujnik temp. zewnętrznej klimatyzacji podobno to ten sam co wyswietla temp na fisie.temperatura na fisie zgadza sie co nie podlega dyskusji lecz komp pokazuje na klimatroniku -40 C wiec nie włącza sprezarki
wiec moze to poprostu inny czujnik? dzieki zgóry za pomoc

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Czujnik jest wspólny dla klimatyzacji oraz dla licznika. Więc skoro na liczniku jest ok to czujnik jest w porządku. Może być uszkodzony przewód pomiędzy konektorem nr 2 w 10stykowym czerwonym złączu w nogach kierowcy a konektorem nr 12 w złączy A klimatronika (przewód koloru brązowo-białego)pool22 pisze:Dzieki wielkie kolego fajny temacik podrzuciłeś lecz chodzi mi o czujnik temp. zewnętrznej klimatyzacji podobno to ten sam co wyswietla temp na fisie.temperatura na fisie zgadza sie co nie podlega dyskusji lecz komp pokazuje na klimatroniku -40 C wiec nie włącza sprezarkiwiec moze to poprostu inny czujnik? dzieki zgóry za pomoc
Możliwe jest również wewnętrzne uszkodzenie obwodu w panelu klimatronika.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam!
Nie chcę tworzyć nowego tematu dlatego dołączam się do pytania kolegi.
Pozwolę sobie na opisanie problemu.
Mianowicie: auto jest po przekładce silnika z 2.5 na 1.9 tdi (pd, 130 hp).
Gość który robił swap silnika nie dopiął elektroniki do końca(nie będę tutaj opisywał całej historii). Problem polega na tym, że pomimo naciskania przycisku ECON na panelu klimatronika lampka nie gaśnie(a zatem sprężarka klimatyzacji się nie uruchamia). Układ jest szczelny, nabity czynnikiem, sprężarka sprawna.
Podejrzewam, że problem leży gdzieś po stronie kodowania sterownika silnika lub klimatronika. Czytałem kiedyś na innym forum, że w momencie wykonywania przekładki należy przekodować klimatronik(coś z ilością cylindrów). Nie wiem czy to istotne, ale wspomnę o tym, że ECU silnika pochodzi z VW.
Będę wdzięczny za wszelkie porady, ewentualnie za polecenie konkretnego elektronika z lubelskiego który ogarnia temat.
Nie chcę tworzyć nowego tematu dlatego dołączam się do pytania kolegi.
Pozwolę sobie na opisanie problemu.
Mianowicie: auto jest po przekładce silnika z 2.5 na 1.9 tdi (pd, 130 hp).
Gość który robił swap silnika nie dopiął elektroniki do końca(nie będę tutaj opisywał całej historii). Problem polega na tym, że pomimo naciskania przycisku ECON na panelu klimatronika lampka nie gaśnie(a zatem sprężarka klimatyzacji się nie uruchamia). Układ jest szczelny, nabity czynnikiem, sprężarka sprawna.
Podejrzewam, że problem leży gdzieś po stronie kodowania sterownika silnika lub klimatronika. Czytałem kiedyś na innym forum, że w momencie wykonywania przekładki należy przekodować klimatronik(coś z ilością cylindrów). Nie wiem czy to istotne, ale wspomnę o tym, że ECU silnika pochodzi z VW.
Będę wdzięczny za wszelkie porady, ewentualnie za polecenie konkretnego elektronika z lubelskiego który ogarnia temat.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.3 133KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
-
- Forum Audi A6 / A7