Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Montaż xenonów HID (slim) soczewki H1 / by eldo

Warsztat
Awatar użytkownika
Adriano007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adrian
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: Adriano007 » 22 paź 2013, 20:06

Witam. Sory za odgrzewanie kotleta. Ale czy do A6 C5 z 2003r takie hidy podejdą

http://allegro.pl/canbus-can-bus-slim-z ... 12134.html

[ Dodano: 2013-10-22, 20:07 ]
Ewentualnie co wy polecacie?

Awatar użytkownika
mariusz_wierz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mariusz
Rocznik: 2010
Moje auto: Q5
Nadwozie: SUV
Silnik: 2.0 TDI
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: mariusz_wierz » 20 lis 2013, 10:23

A co Panowie powiecie na taki zestaw:

http://allegro.pl/zestaw-hid-h1-h4-h7-x ... 44659.html

Foto z aukcji:
Obrazek

Zestaw wygląda dokładnie tak samo jak ten kolegi eldo z pierwszej strony tego tematu, brak tylko napisu na przetwornicach (NOXON), cena przystępna, bo z przesyłką około 150 zł. Ciekaw jestem, czy aby te wszystkie zestawy HID Slim oferowane w sprzedaży w bardzo różnych cenach to nie jest wszystko to samo tylko pod inną nazwą... Różnią się one jedynie naklejkami na przetwornicach. Chyba zaryzykuję i kupię taki zestaw.

mily

Post autor: mily » 20 lis 2013, 12:20

Czy klosz trzeba wyjmować?? Ja u siebie wymieniałem na nowe klosze i nie jest to zbyt wdzięczna robota. Chyba spróbuję bez wyjmowania. Dzisiaj jadę po HID-y. Może się odrazu podpytam, jak wygląda sprawa z policją bardzo się czepiają, zwracają na to uwagę??

[ Dodano: 2013-11-20, 12:20 ]
Mają wiedzę że musi być samopoziom i spryskiwacze?

gutek2525
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gutek2525 » 21 lis 2013, 13:34

Ogólnie sprawa wygląda tak. światła ksenonowe powinny posiadać autoregulację zasięgu świecenia, soczewkę oraz system spryskiwania reflektorów(zabrudzony klosz źle rozprasza bardzo intensywne światło). bez systemu spryskiwania podczas kontroli drogowej panowie policjanci mogą zabrać dowód rejestracyjny. Osobiście się z tym spotkałem "cytat proszę uruchomić system spryskiwaczy lamp"

Awatar użytkownika
eldo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 1993
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.2 137KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: eldo » 21 lis 2013, 14:12

Witajcie, ależ mnie tu nie było dawno <szok>

Moze odpowiem tutaj na pytania zadane na PW. Zestaw Noxon-a ktory miałem (bo nie posiadam juz A6 od 2 lat) nie zawiódł mnie ani raz. tzn palniki startowały za kazdym razem po uruchomieniu świateł i ku mojemu zdziwieniu wytrzymały cały okres uzytkowania :] Nie wiem co tam teraz w temacie sie dzieje ale mysle ze wszystko OK wnioskując po bezawaryjnym okresie uzytkowania u mnie. Przeglądy przeszedłem w sumie 2 po montażu i kilka kontroli drogowych bez kompletnie żadnego problemu. Nalezy ustawić dobrze poziom to nie bedzie "przyciagać uwagi" policji i diagnosty :)

Obecnie mam w jednośladzie identyczna przetwornicę z palnikiem i dosc ze widocznosc jest fantastyczna to jakoś specjalnie nie oslepiam innych i nie przyciagam uwagi podczas kontroli drogowych czy podczas przeglądu technicznego. grunt to poprawny montaż i uzytkowanie "z głową" :)

pozdrawiam
Była: A6/C4 - A6/C5 2,5TDI 150ps Quattro 1999r https://a6klub.pl
Jest: VW Passat B6 Hightline 2,0TDI 192ps 410nm DSG MOCCA Dynaudio MFD2 DVD . . .

mily

Post autor: mily » 03 lut 2014, 14:26

gutek2525 pisze:Ogólnie sprawa wygląda tak. światła ksenonowe powinny posiadać autoregulację zasięgu świecenia, soczewkę oraz system spryskiwania reflektorów(zabrudzony klosz źle rozprasza bardzo intensywne światło). bez systemu spryskiwania podczas kontroli drogowej panowie policjanci mogą zabrać dowód rejestracyjny. Osobiście się z tym spotkałem "cytat proszę uruchomić system spryskiwaczy lamp"
A niech sobie zabierają, wolę widzieć bez dowodu niż nie widzieć gdzie jadę z dowodem.

Mimo że jeden z kolegów napisał że jak mnie spotka to mi lampy roztrzaska, bo go bardzo wkurzają ludzie oślepiający innych. Tylko że jest problem, bo soczewki na tyle mocno skupiają światło, że jeszcze nikt mi nie mrugał długimi że go rażę. Więc ja nie widzę problemu, za to widzę dokąd jadę, a różnica jest kolosalna, w następnym aucie odrazu zakładam HIDy.

Maniek_ldz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Maniek_ldz » 03 lut 2014, 20:38

mily pisze:
gutek2525 pisze:Ogólnie sprawa wygląda tak. światła ksenonowe powinny posiadać autoregulację zasięgu świecenia, soczewkę oraz system spryskiwania reflektorów(zabrudzony klosz źle rozprasza bardzo intensywne światło). bez systemu spryskiwania podczas kontroli drogowej panowie policjanci mogą zabrać dowód rejestracyjny. Osobiście się z tym spotkałem "cytat proszę uruchomić system spryskiwaczy lamp"
A niech sobie zabierają, wolę widzieć bez dowodu niż nie widzieć gdzie jadę z dowodem.

Mimo że jeden z kolegów napisał że jak mnie spotka to mi lampy roztrzaska, bo go bardzo wkurzają ludzie oślepiający innych. Tylko że jest problem, bo soczewki na tyle mocno skupiają światło, że jeszcze nikt mi nie mrugał długimi że go rażę. Więc ja nie widzę problemu, za to widzę dokąd jadę, a różnica jest kolosalna, w następnym aucie odrazu zakładam HIDy.
Musisz mieć świadomość że przy byle stłuczce a już nie wspomnę o wypadku ubezpieczalnia nie wypłaci Ci ani grosza bo masz auto które nie powinno poruszać się po drodze publicznej to na dodatek możesz zostać uznany za sprawcę. Tak więc ryzyko jest duże zwłaszcza że to toś może Cię stuknąć a Toja ubezpieczalnia się wypnie bo masz pojazd z niehomologowanymi lampami.
Twoje auto, twoje pieniądze, twoja sprawa - miej tylko świadomość zagrożeń za tym idących.
Z autopsji powiem Ci tyle że byłem kiedyś sprawcą małej ocierki która kosztowała mnie mandat 250zł i wymianę mojego błotnika a ten drugi nie dostał ani grosza właśnie za to że jego pojazd nie powinien być dopuszczony do ruchu i gość musiał go sobie za swoją kasę naprawiać bo moja ubezpieczalnia nie wypłaciła mu ani grosza.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
boluss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: boluss » 04 lut 2014, 14:34

Maniek_ldz pisze:
mily pisze:

Musisz mieć świadomość że przy byle stłuczce a już nie wspomnę o wypadku ubezpieczalnia nie wypłaci Ci ani grosza bo masz auto które nie powinno poruszać się po drodze publicznej to na dodatek możesz zostać uznany za sprawcę. Tak więc ryzyko jest duże zwłaszcza że to toś może Cię stuknąć a Toja ubezpieczalnia się wypnie bo masz pojazd z niehomologowanymi lampami.
Twoje auto, twoje pieniądze, twoja sprawa - miej tylko świadomość zagrożeń za tym idących.
Z autopsji powiem Ci tyle że byłem kiedyś sprawcą małej ocierki która kosztowała mnie mandat 250zł i wymianę mojego błotnika a ten drugi nie dostał ani grosza właśnie za to że jego pojazd nie powinien być dopuszczony do ruchu i gość musiał go sobie za swoją kasę naprawiać bo moja ubezpieczalnia nie wypłaciła mu ani grosza.
Pozdrawiam
Na jakiej podstawie stwierdzasz że ma auto nie dopuszczone do ruchu? :shock:
Przegląd ważny ma... Homologacja na kloszu też jest... także jaki widzisz problem?

Maniek_ldz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Maniek_ldz » 04 lut 2014, 17:24

Jeśli masz oryginalną lampę z soczewką pod lampę wyładowczą, spryski i samopoziom to nie widzę problemu, ale zmiana samego klosza i załatwienie lewego przeglądu nikogo nie usprawiedliwia... zresztą chętnie się podłoże pod kogoś z HIDami bo jedno z moich aut mogło by przejść jakiś remont i najchętniej zrobię to na koszt właśnie takiego "legalnego" użytkownika Hidów.
EOT

Awatar użytkownika
boluss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: boluss » 04 lut 2014, 17:32

Maniek_ldz pisze:Jeśli masz oryginalną lampę z soczewką pod lampę wyładowczą, spryski i samopoziom to nie widzę problemu, ale zmiana samego klosza i załatwienie lewego przeglądu nikogo nie usprawiedliwia... zresztą chętnie się podłoże pod kogoś z HIDami bo jedno z moich aut mogło by przejść jakiś remont i najchętniej zrobię to na koszt właśnie takiego "legalnego" użytkownika Hidów.
EOT
He he dobre, a po czym ty niby będziesz wiedział że ona ma hidy? Na każdym kloszu od lampy audi a6 masz wszystkie homologacje... również na ksenon. Nawet jeśli będzie miał zaślepki na zderzaku zamiast spryskiwaczy nikt po wypadku nie każe ci włączyć spryskiwaczy...
Dobra mniejsza z tym...
Pierwsza podstawowa sprawa to taka, że niezależnie jaki ksenon nie wsadzisz w soczewkę od H1 będzie miał takie odcięcie __/ __/co w parze ze źle ustawionymi lampami powoduje oślepienie..
Dlatego można wszystko, ale z głową. Najlepiej było by zmienić soczewki na soczewki ksenonowe, lub jak już się bawić na bi-ksenon. I wtedy nikogo nie będziemy razili i będzie bezpiecznie.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2014, 18:08 przez boluss, łącznie zmieniany 1 raz.

Maniek_ldz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Maniek_ldz » 04 lut 2014, 18:06

Wymiana samego klosza to oszukiwanie samego siebie jeśli nadal siedzi wkład przystosowany do zwykłej żarówki H1 lub H7...

dawid018
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Dawid
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.7T BEL 265KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: dawid018 » 04 lut 2014, 19:16

boluss pisze:Pierwsza podstawowa sprawa to taka, że niezależnie jaki ksenon nie wsadzisz w soczewkę od H1 będzie miał takie odcięcie __/ __/co w parze ze źle ustawionymi lampami powoduje oślepienie..
ale w odbłyśnikach są przesłony które można przestawić i wtedy światło świeci tak : __ __
Maniek_ldz pisze:Musisz mieć świadomość że przy byle stłuczce a już nie wspomnę o wypadku ubezpieczalnia nie wypłaci Ci ani grosza bo masz auto które nie powinno poruszać się po drodze publicznej to na dodatek możesz zostać uznany za sprawcę.
na jakiej podstawie tak twierdzisz??sprawca jest sprawcą.można jedynie dostać mandat za stan techniczny auta ale nigdy nikt nie zrobi z kogoś sprawcy wypadku czy kolizji bo miał złe lampy.

stacho79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: stacho79 » 23 maja 2014, 02:26

Panowie po co ta dyskusja montować czy nie? Pragnę przypomnieć, jak stawiałem swoje pierwsze kroki jakiś czas temu w motoryzacji wałkowany był temat trzeciego światła STOP. Za i przeciw było tyle co użytkowników. Dzisiaj nikt już na to nie zwraca uwagi bo to światło jest w standardzie. Tak jak kolega eldo wspomniał użytkować należy cuda techniki z głową. To, że dzisiaj nie wolno nie oznacza że jutro też będzie zakazane. I proszę tu nie grozić innym uczestnikom myślącym odmiennie od większości bo jak wiadomo w miejscu publicznym t nie wolno tytoniu a i tak palą (ja już od 6 lat nie) i nikt z tego powodu nikogo po mordzie nie leje.

[ Dodano: 2014-05-23, 02:26 ]
Panowie po co ta dyskusja montować czy nie? Pragnę przypomnieć, jak stawiałem swoje pierwsze kroki jakiś czas temu w motoryzacji wałkowany był temat trzeciego światła STOP. Za i przeciw było tyle co użytkowników. Dzisiaj nikt już na to nie zwraca uwagi bo to światło jest w standardzie. Tak jak kolega eldo wspomniał użytkować należy cuda techniki z głową. To, że dzisiaj nie wolno nie oznacza że jutro też będzie zakazane. I proszę tu nie grozić innym uczestnikom myślącym odmiennie od większości bo jak wiadomo w miejscu publicznym nie wolno palić tytoniu a i tak palą (ja już od 6 lat nie) i nikt z tego powodu nikogo po mordzie nie leje.

MotoRider
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MotoRider » 31 lip 2014, 10:12

jako ze na forum za bardzo na ten temat nic nie znalzłem zapytam tutaj
jakie palniki D2S polecacie?
ciekawi mnie czy ktos z forum jezdzi na takim czyms http://allegro.pl/zarnik-xenon-zarowki- ... 49276.html
ja mialem tej marki palniki ale h1 i niby byly 4300 a waliły na niebiesko jak 6000 :/ i wolałbym uniknąć tego efektu przy zakupie d2s dlatego prosze o porady ile trzeba zaplacic za takie palniki zeby to normalnie swieciło jak 4300 bo tylko taka barwa mnie interesuje
Audi A6 C4 2.6 150 KM
Audi A8 D2 4.2 299 KM
Audi A6 C5 1.9tdi 110 KM aktualnie

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM