Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Audi A6 C6] Nie działa podgrzewanie foteli

Wnętrze
rafal_m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: rafal_m » 31 mar 2014, 22:26

Mily1983 pisze:nasz problem z brakiem sterowania grzaniem foteli po wymianie panelu klimy wynika tylko i wylącznie z błednego programowania podczas ściągania cp. W moim robiłem ten zabieg poza salonem. Trzeba zgrać z kości starego klimatronika pamięć i wrzucić to na kość w nowym panelu. Widziałem ten zabieg i tak się obchodzi ochronę komponentu poza salonem. Jednak tak jak w salonie trzeba to zrobić dobrze, mi poprawiono ten zabieg bo ściagnięty plik trzeba bylo przerzucić chyba bez ustawień podstawowych. Nie ma znaczenia rocznik panelu w tym przypadku. Nie pomoże tu żadne programowanie vcdsem.
Dodam cos od siebie: moja wersja samochodu miala pelne fotele elektryczne... bez podgrzewania. Panel klimatronik nie mial przyciskow od podgrzewanych siedzen... ale po wyjeciu zaslepek... przyciski sa na PCB; klikajac je mialem objaw taki jak ktos na gorze: czyli mozliwosc wlaczenia podgrzewanych siedzen, ale brak reakcji (pozostajace zero); Kupilem drugi panel, ale na nim byl CP, pokombinowalem z wsadami... i zmieniajac wsad eepromu udalo mi sie na oryginalnym moim panelu uruchomic podgrzewane siedzenia (koncowki od sterowan byly). Kodowanie ustawialem VCDS'em takie jakie byc powinno przy ogrzewanych siedzeniach (przepisywalem z innego tak samo wyposazonego auta); ale kodowanie nie zalatwialo sprawy. W EEpromie gdzies sa zapisane wszystkie "aktywne" funkcje, wiem stad bo porownywalem wsady z procesorow z dwoch takich samych paneli rozniacych sie zaslepkami (moj ori i drugi z podgrzewanymi siedzeniami i przyciskami)

Pozdrowienia.
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2014, 08:12 przez rafal_m, łącznie zmieniany 1 raz.

Mily1983
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mily1983 » 01 kwie 2014, 07:27

z wsadem eepromu nazwałeś to pewnie bardziej fachowo niż ja :) ale o to chodzi :) problemy z brakiem grzania puf i szalejącymi nawiewami po wymianie panelu wynikają własnie z jakiejś różnicy przy przerzucaniu tego wsadu ale to jest do zrobienia. Rozpracowywałem problem z panelem po jego wymiania długo, kilka miesięcy i to czego się naczytałem od ludzi, którzy wiedzą niby co robią, to tragedia. Począwszy od podpowiedzi że moja nagrzewnica nie posiada siłowników i nie będzie to nigdy działać po podpowiedzi że musze zrobić nastawy podstawowe. Moja ważna rada !!!
Po wymianie panelu jak chodzi dobrze nie próbujmy, dla sprawdzenia czy z innego powodu, robić nastawów podstawowych na nowym panelu bo może się wszystko wywalić, z braku chyba dwóch czujników klapy mogą się zatrzymać w pewnym momencie i po blokować niedokańczając operacji i lipa.

Marcinoo

Post autor: Marcinoo » 03 sty 2018, 22:48

Ja mam tak, że kręcę pokrętłem klimatronica zmienia mi się wartość lecz efektu żadnego nie widać i nie słychać.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2018, 20:03 przez Marcinoo, łącznie zmieniany 1 raz.

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 03 sty 2018, 23:42

Trzeba sprawdzić VCDSem czy rzeczywiście wartość jest zmieniana w sterowniku.

kamm92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kamm92 » 02 gru 2019, 02:32

Panowie mi też nie grzeją fotele, sprawdziłem wtyczki pod fotelami, wyczyściłem założyłem z powrotem, efekt zerowy, na climatronic ustawiam na max 6 też nic, bezpiecznik wymieniłem nadal to samo. Tak się zastanawiam podczas czyszczenia stykow zauważyłem że mam z jednej i drugiej strony puste gniazdo nie ma wtyczki (zdjęcie wysyłam)

Mam sterowanie manualne dodam, nie mam już pomysłów co to byc moze..
Pytanie jestli padnięte maty grzewcze, to trzeba... pruć fotele by je wymienić
Obrazek

[ Dodano: 2018-01-22, 17:14 ]
Poszperałem w necie i okazało się , że maty grzewcze powinny mieć zielona końcówkę, tu problem bo u mnie jak na zdjęciu wyżej jest tylko sama końcówka by wtyczkę podpiąć a wtyczki brak.. Czy to oznacza, że nie mam grzanych foteli?? W climatronic jest opcja grzania z regulacją w skali 0-6 , mam skóry , czy można to jakoś zdemontować i dołożyć maty? Już powoli glupieje..

[ Dodano: 2018-01-22, 17:17 ]
Tu znalazłem mate właśnie z zieloną końcówka

http://allegro.pl/mata-grzewcza-fotela- ... 6e9680dda8

[ Dodano: 2019-12-02, 02:32 ]
Czy da radę samemu sprawdzić, czy prąd z climatronica idzie na to gniazdo, gdzie się podłącza wtyczkę? Czy tylko komputer mi zostaje?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja