Witam. Stałem się posiadaczem Audi S6,auto zakupione z "uszkodzoną skrzynią",pojechałem po nie lawetą choć właściciel twierdził,że jeździ z tym uszkodzeniem od 5 dni i nic sie nie dzieje poza tym,że nie ma TIPTRONIKA i wskakuje tryb awaryjny-OK. Uszykowałem się na kosztowną naprawe,auto odpowiadało mi,jest w świetnym stanie,więc mówię skrzynie naprawie. Około 3h temu zjechała z lawety i nie mogłem powstrzymać się przed jazdą próbną toteż moje zdziwienie,skrzynia zmienia biegi idealnie(miałem juz S6), zaraz po odpaleniu jest ok,po tym jak przesunę lewarek na pozycje D podświetlają się wszystkie literki jakby tryb awaryjny i nie ma możliwości jazdy na Tiptroniku,ponadto wszystko działa. Podłączyłem VAGa i ukazuje się błąd 18161 czyli jak wyczytałem jakiś magnes,czujnik położenia lewarka?
Może mi ktoś przybliżyć temat,kto to przerabiał? Jak zweryfikować i gdzie kupić taki cud?
[ TIP+Q] Błąd skrzyni w Audi S6 4.2 2001rok+ tryb awaryjny
Witaj
Moim zdaniem masz uszkodzony pozycjoner - czujnik F 125 ( różne nazwy).Miałem dokładnie to samo szczególnie jak wrzucałem bieg wsteczny - wówczas zapalały się wszystko na czerwono ( tryb awaryjny ).Jak jechałem do przodu , to wszystko w porządku.Możliwe,że tylko wtyczkę masz uszkodzoną - zalaną,musisz wejść pod samochód i sprawdzić.Pozycjoner znajdziesz po lewej stronie skrzyni ( od kierowcy).
Moim zdaniem masz uszkodzony pozycjoner - czujnik F 125 ( różne nazwy).Miałem dokładnie to samo szczególnie jak wrzucałem bieg wsteczny - wówczas zapalały się wszystko na czerwono ( tryb awaryjny ).Jak jechałem do przodu , to wszystko w porządku.Możliwe,że tylko wtyczkę masz uszkodzoną - zalaną,musisz wejść pod samochód i sprawdzić.Pozycjoner znajdziesz po lewej stronie skrzyni ( od kierowcy).
kenez
-
- Forum Audi A6 / A7
Kolego borykam się z podobnym problemem i tutaj masz mój temat viewtopic.php?t=64921 odnośnie tego przełącznika gdzie się znajduję i jak go sprawdzić a koszt tej części bynajmniej do mojej skrzyni to... 1278zł boli
Ten który Cię zdenerwował zdobył nad Tobą władzę