[ A6 C5] ESP /ASR
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dawid
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T BEL 265KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
to wiem tylko u mnie jest tak ze jak wyłącze ESP to jest ono wyłączone ale ASR chyba ciągle działa bo słysze terkotanie ABSu na pedale hamulca.tak ma być??xoslox pisze:Wciskasz przycisk - wtedy ma ciągle się świecić pomarańczowa kontrolka - ASR/ESP wyłączone. Domyślnie jest włączone i żadna kontrolka nie świeci. Ale jeśli zapala się impulsywnie podczas jazdy to oznacza, że układ zaczyna pracować...
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
dawid018, czytałem niedawno artykuł na ten temat właśnie. Ktoś tam opisywał że tego systemu w większości autach nie da się całkowicie wyłączyć, dlatego przy szybszej jeździe jednak spełnia swoje zadanie, czyli włącza się wbrew woli kierowcy. Jutro postaram się znaleźć ten artykuł (bo jest w którejś gazecie) i go tutaj przytoczę 

Warsztat, naprawy Audi A6.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dawid
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.7T BEL 265KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
to ze ESP nie da się całkowicie wyłączyć w niektórych autach tez wiem.pewnie w audi też nie da się tego w 100% odłączyć przyciskiem.
tylko u mnie jest taka sytuacja:
Włączone ESP-ruszam,dodaje gazu,przednie koła tracą przyczepność,auto wyhamowuje/zmniejsza obroty(kontrolka pulsacyjnie mruga na liczniku) i jadę
Wyłączone ESP-ruszam, dodaję gazu,przednie koła tracą przyczepność,słychać przez chwilę terkot ABSu,obroty się zwiększają,koła buksują.
zastanawia mnie czy to terkotanie to ASR i czy jest to bezpieczne dla dla układu.nieraz lubie sobie polatać bokami(wiem mogłem kupić quattro
) a właśnie w czasie zrewania przyczepności przednich kół słychać ten terkot przez chwilę.
[ Dodano: 2014-01-29, 14:11 ]
po przeczytaniu kilku tematów doszedłem do wniosku ze to chrobotanie to moze być EDS
tylko u mnie jest taka sytuacja:
Włączone ESP-ruszam,dodaje gazu,przednie koła tracą przyczepność,auto wyhamowuje/zmniejsza obroty(kontrolka pulsacyjnie mruga na liczniku) i jadę
Wyłączone ESP-ruszam, dodaję gazu,przednie koła tracą przyczepność,słychać przez chwilę terkot ABSu,obroty się zwiększają,koła buksują.
zastanawia mnie czy to terkotanie to ASR i czy jest to bezpieczne dla dla układu.nieraz lubie sobie polatać bokami(wiem mogłem kupić quattro

[ Dodano: 2014-01-29, 14:11 ]
po przeczytaniu kilku tematów doszedłem do wniosku ze to chrobotanie to moze być EDS