Mały update projektu.
Z uwagi na kilka uwag dotyczących pracy modułu mojego autorstwa (szczególnie w samochodach po liftowych) wprowadziłem nową wersję oprogramowania.
Link do filmiku z działaniem:
<iframe width="560" height="315" src="//
www.youtube.com/embed/n70FIzGGcwc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Co zostało zmienione:
- przede wszystkim moduł został przetestowany w samochodzie zarówno z przekaźnikiem awaryjnych z wersji przed lift jak i po lift
- zmieniłem język programowania, dzięki czemu nowy program lepiej zarządza pamięcią (w ten sposób nie powinny zdarzyć się 'zwiechy' modułu)
- zabezpieczyłem układ na problem 'odbijania' manetki kierunkowskazu (nie powinno się włączyć podtrzymanie kierunku przeciwnego przy normalnym wyłączeniu kierunku)
- wyłączyłem opcję przełączania pracy podtrzymania - tzn aktualnie jeżeli jesteśmy w trybie podtrzymania i naciśniemy przeciwny kierunkowskaz to wyłączymy podtrzymanie, a nie przełączymy na drugą stronę jak to miało miejsce wcześniej.
- wprowadziłem zabezpieczenie typy 'watchdog' na wypadek ewentualnej 'zwiechy' modułu (w przypadku braku reakcji modułu, nastąpi jego automatyczne zresetowanie po około 2s) - czyli jeżeli moduł przestanie pracować tak jak powinien po około 2-3s powinien wrócić do normalnego stanu.
Moduł z poprawionym softem pracuje u mnie w samochodzie od świąt (z przełącznikami świateł awaryjnych z przed i po lifta - zmieniam je okresowo) i jak dotąd nie zaobserwowałem żadnym niesprawności. Moduł z takim samym softem otrzymał też jeden z naszych Kolegów, i jeżeli będziecie chcieli poznać jego opinie odezwę się do niego z taką prośbą
Teraz najważniejsze
Jeżeli ktoś kto wcześniej kupił ode mnie moduł nie jest zadowolony z jego pracy, a byłby zainteresowany nowym oprogramowaniem prosiłbym o kontakt na PW. Jak moim zdaniem najlepiej to przeprowadzić - odcinacie moduł ok 5cm przy jego końcu (w ten sposób będziecie w stanie go spokojnie przylutować z powrotem) i wysyłacie go do mnie. Ja zmieniam soft i testuję go w warunkach laboratoryjnych (z obiema wersjami przekaźników) po czym wysyłam go do Was. Czas operacji od momentu otrzymania przeze mnie modułu do powtórnej wysyłki poprawionego egzemplarza to 24H.
Pozdrawiam