Kolego
The_Gie, nie ma co wstawiać linków z allegro - wpisz sobie w tym portalu hasło 'miękkie kierunkowskazy vw' i na pewno znajdzie Ci instalację o której wspominał Kolega
axe
Osobiście spodobał mi się ten pomysł, jednakże oryginalne rozwiązanie wydaje mi się zbyt drogie. Ponadto jest wiele podobnych egzemplarzy dużo tańszych - ok50zł, jednakże jako elektronik-programista wolę sobie takie urządzenie wykonać samemu

. Na chwilę obecną sprawdziłem już kilka możliwości układu i wydaje mi się że wytypowałem optymalną konfigurację.
Układ będzie działał jak większość oferowanych tego typu rozwiązań: jedno krótkie naciśnięcie będzie podtrzymywało kierunkowskaz przez 3 'mignięcia'. Układ do 'migania' będzie wykorzystywał oryginalny przerywacz, dzięki czemu kierunkowskazy będą zachowywać się jak fabryczne. W całości będzie składał się z elementów półprzewodnikowych, co powinno zabezpieczyć go przed efektem starzenia. Oraz będzie miał stosunkowo małe wymiary - przewiduję 45x30x15mm, tak więc będzie go można umieścić zaraz obok przerywacza.
Myślę, że pod koniec tygodnia będę mógł przystąpić do testów 'samochodowych' i podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Pytałeś wcześniej o rozwiązanie najtańsze i najdroższe.
Najtańszym jest przekaźnik zwłoczny - tzn podtrzymuje napięcie przez pewien czas od momentu wyzwolenia - tzn włączenia kierunkowskazu. Do takiej instalacji potrzebujesz minimum dwóch takich urządzeń. Jedno z nich będzie obsługiwało lewy kierunek a drugie prawy. Aby to jakoś zgrabnie podłączyć należało by się zastanowić nad finalnym działaniem, jednak przewiduję że mogą wystąpić takie problemy:
- kiedy uruchomisz podtrzymanie lewego kierunku i od razu uruchomisz podtrzymanie prawego może zajść sytuacja że będą Ci 'migać' obie strony
- to pewnie kwestia doboru przekaźników, ale jest możliwe że będzie zawsze podtrzymywać kierunek - chodzi o to, że jak włączysz kierunek 'normalnie' na dłuższy okres czasu, to po jego wyłączeniu przekaźnik będzie nadal podtrzymywał kierunek. Dlatego jest to dobry sposób dla 'starych' samochodów, gdzie nie ma sensu wkładać większych pieniędzy.
Najdroższym rozwiązaniem jest to oferowane przez VW
Optymalnym rozwiązaniem jest układ oparty o mikroprocesor, który w zależności od warunków włączy lub wyłączy podtrzymanie kierunkowskazów. Takich 'gotowych' układów też jest troszkę na allegro, czasem doposażonych w dodatkowe funkcje (moim zdaniem zbędne) i ku takiemu rozwiązaniu skłoniłbym się na Twoim miejscu.