Witam, mam problem z moja paskuda. Od kiedy posiadam auto tj. 2 lata zawsze falowały mi obroty na jałowym, szukałem na forum co to możne być i czyściłem przepustnice adaptowałem ja, wymieniłem wężyki podciśnienia, świece, przewody. Jednak dalej obroty falują ( nie jest to duża odchyłka bo w granicach 680-720 rpm. Mam przewód do vaga i wywalało mi błędy sond lambda tylko na LPG okazało się ze wtryski (valtec po 10 tys km ) leją. Zadecydowałem ze zostaną zamontowane hana i tak tez się stało, gazownik wymienił wtryski i poustawiał mapy podczas jazdy itp. (auto zdecydowanie lepiej idzie niz na valtecach) Audi na valtecach palilo 15l po miescie i minimum 12l w trasie po wymianie na hana liczyłem ze może będzie troszkę mniej a pali w trasie najmniej ile mi się udało zejść ( 90 km/godz) to 14,5 l LPG, po mieście 20 l na benzynie wychodzi ze pali tak samo -jak czołg Byłem u gaziarza, zmienił jakieś króćce od wtrysków na mniejsze ale nic to nie dało po miescie teraz 18 l w trasie 14 wiec wg mnie jest to bardzo dużo bo pali tyle co 4.2 albo 2.7 Biturbo. Dodam ze głaskałem gaz.. przy zmianie biegów wskazowka obrotomierza nie przekroczyla 3.5 tys/obr.
Dodam że auto ma przejechane 210 000 km , przebieg na 99 % ok. Dodatkowo przy 100 000 był robiony kapitalny remont silnika ( strzelił rozrzad) było to robione w serwisie audi w szwajcari ( historia po vin-ie), kompresja na cylindrach min. 14 bar max 14,5. na hamowni wypluło 170 KM. Sondy lambda są fabryczne z 98 roku i zastanawiam się czy je wymieniać czy nie bo na vagu pracuja ok ( tak mi sie wydaje)? Co może być powodem tak dużego spalania? mam tez wrażenie ze coś jak by ja trzymało do 3 tys obr jak się już wkręci to ciągnie jak głupia...ale to może te silniki tak maja
Zrobiłem zrzut grupy 93 gdzie jak doczytałem jest związana z rozrządem :
Oraz błedy(18010-odpinalem aku) pozostałe dwa może przez regulacje LPG
Już zdesperowany dzwoniłem do serwisu vw i audi ale ze względu na instalacje LPG się nie podejmą sprawdzania osprzętu
Przy okazji przeglądu technicznego, Pan sprawdził spaliny bo prosiłem o bardzo dokładny przegląd i wartości są dwukrotnie przekroczone ale to chyba z powodu wyciętych katów.
sprawdź czujnik temperatury może podawać złe wartości do kompa i przez to do silnika trafia za dużo paliwa.
sprawdź pracę sond, wrzuć skany grup 30-33 podczas pracy na benztnie i na gazie,trzeba zerknąć na zerknąć na wartości korekt
dzięki za odpowiedź czujnik sprawdzałem tzn ten od płynu i wartości z konsoli zgadzają się z wartością na vagu, jednak zastanawia mnie czemu np. czujniki maja rożne wartości w grupie 4. nie wiem od czego jest ten drugi czujnik w tej grupie i czy 4,5 st możne mieć jakieś znaczenie(odczyt po nocy na zimnym, zgaszonym silniku) :
Idę odpalę silnik i nagram filmik jak pracują sondy od zimnego silnika na benzynie do rozgrzania i pracy na LPG i zrobię zdjęcie tej grupy 30-33 bo usunąłem błędy i pewnie korekty się usunęły tez nie wiem czy to ważne ale jak się nagrzeje silnik to wolno schodzi z obrotów
Dostępu do programu LPG nie mam ale robiłem to specjalnie u bardzo polecanego gaziarza, montują instalacje fabrycznie w nowych autach i chyba on nic nie zdziała już a ten blad mieszanki mogł wystapic podczas regulacji. Przejadę jutro parę km i zrobię zrzut tej grupy 032 i zobacze czy błędy powrócą
Ostatnio zmieniony 13 lis 2013, 16:54 przez Frugo1, łącznie zmieniany 2 razy.
Pewnie sondy mają dość
Skoro na Pb również wywala bład na ubogo, do tego pali jak T72, nie jedzie - to ja stawiam na lambdy - poddać je wnikliwej obserwacji, jak pracują, w jakim tempie oscylują itd..
Nagrałem filmik przy 30 st przełacza sie na gaz i widać jak sondy zaczynają głupieć, potem się wszytko stabilizuje. Przy czasie 14:30 przełączyłem na benzynę i po 30 sekundach znowu na gaz. Przepraszam że tak trzęsie obrazem ale zimno strasznie . temp zew. 5 st.
xoslox pisze:Widać, że na benzynie jest w miarę OK, jak przełączasz na gaz korekty idą wysoko w górę na + , czyli znaczy, że na gazie masz za ubogo.
LPG do regulacji w trybie natychmiastowym. Chyba nie muszę pisać jakie są skutki jazdy na ubogiej mieszance.
Wiem, ugotowanie głowic ja już nie mam siły do tego gazu całego, przedtem miałem te valteki to błędów jeszcze więcej i wtedy sondy w ogóle nie działały Gaz regulowałem w poprzedni wtorek i mapa benzyny jest identyczna jak gazu Zastanawia mnie tylko czemu tyle pali jak ma uboga mieszankę i potem niby wszytko sie stabilizuje jak się silnik nagrzeje, za dużo już $ w to autko włożyłem i na przeglądzie stan idealny tak bym to pchnął w pierony.. Zadzwonię jutro i umowie się na wizytę do regulacji to już będzie czwarta
Słyszałem o nich w sumie nie daleko, zadzwonię jutro i się umowie. Dzięki za namiary Myślę jeszcze o przepływce, przy 2200 obr nie powinno byc wiecej powietrza niz 10g/s ? kiedyś coś mi się obiło ze przy odcince powinno być ponad 100g/s Mógłbyś napisać ile Twoja audiczka pali LPG?
Frugo1 pisze:Myślę jeszcze o przepływce, przy 2200 obr nie powinno byc wiecej powietrza niz 10g/s ?
Jeśli wskazuje Ci poniżej to myślę że to sporo za mało. Ale najlepiej jak byś przepływkę zalogował, chwilę na jałowych a później tak do czerwonego pola na drugim lub trzecim biegu.
Frugo1 pisze:Myślę jeszcze o przepływce, przy 2200 obr nie powinno byc wiecej powietrza niz 10g/s ?
Jeśli wskazuje Ci poniżej to myślę że to sporo za mało. Ale najlepiej jak byś przepływkę zalogował, chwilę na jałowych a później tak do czerwonego pola na drugim lub trzecim biegu.
Jak zrobić log przepływomierza? w tej grupie 003 wciskam log ? i wciskam gaz w podłogę ? i potem na 2 gim biegu mam ruszyć i z gazem w podłodze jechać czy powoli jakoś ?
Statycznie czyli chwilę na postoju przy rozgrzanym silniku.
Dynamicznie, powiedzmy na drugim biegu. Gdy już masz otwartą grupę ze wskazaniami przepływki klikasz na log. Ruszasz i ustalasz powiedzmy obroty tak około 1500 na drugim biegu, następnie wciskasz start i gaz w podłogę. Tylko wybierz dogodne miejsce do tego zabiegu i najlepiej mieć ze sobą pomocnika do obsługi laptopa.
Następnie korzystasz z http://vaglog.rtnet.pl/ i wrzucasz logi na forum do analizy.