Witam , to moj 1 temat na tym forum . Od jakiegos miesiaca stalem sie posiadaczem A6 w wersji c5 , auto z 2003 r. modelowo 2004 ,sedan ,manual ,quatrro ,(cena 21 tys zł plus 3200 opłaty....razem 24200 sadzicie ze przeplacilem???) no i z jak slynnym silnikiem 2,5 tdi (180ps) o ktorych naczytalem sie bardzo wielu opinni , o bardzo roznej problematyce ale nie zawsze.... znam problem tych silnikow i nie chcialbym abyscie pisali jaki zlom kupilem bo ja tak nie uwazam i wyboru dokonalem swiadomie , auto sam sprowadzilem z niemiec kupujac go od polaka ktory tam prowadzi firme i na nia mial auto...auto sluzylo mu do pokonywania tras do polski bo co weekend byl w polsce i dlatego przebieg 295 tys. jednak mnie to nie zraza....przynajmniej wiem ze jest bardziej wiarygodny , niz auta ktore w tym samym roczniku maja niecale 200 kkm, auto wg. mnie utrzymane nie nagannie , w tamtym roku regenrowane turbo i nowa pompa wtryskowa , wiem ze ten silnik wymaga poprostu pewnej pielegnacji i teraz moje pytanie ogolnie co do uzytkowania 2,5 tdi jakie zasady trzeba zachowac aby silnik byl w jak najlepszej kondycji....

?niedlugo czeka mnie wymiana oleju... obecnie zalany castrol longlife pelensyntetyk oznaczen dokladnie nie pamietam bo musial bym na etykiete zajrzec ale chyba 5w-30 albo 5w-40 nie wiem dokladnie , i teraz czy pozostac przy tym oleju czy moze proponowalibyscie cos lepszego

?, prosze o opinie i porady swiazane z calym uzytkowaniem jest to moje 1 audi i 1 diesel z jakim mam doczynienia .... Z góry dziekuje . Pozdrawiam