A6 2.5Tdi Avant Quattro 150KM o ile się nie mylę to AKN silnik. No i moją bolączką jest słabiutkie przyśpieszenie. Silnik niby się wkręca ale coś bardzo powoli. W porównaniu z A3 to ten samochód leży i kwiczy. Turbine niby słychać tak od 2200obr/min - gwiżdżę nie wiem czy powinna. Do tego słychać też szum wiatraka na wiskozie i ciężko odróżnić jedno od drugiego. Efekt jest taki że to wszystko bardzo wolno się zbiera. Nie czuć prawie wcale wgniatania w fotel. Sam silnik na tyle ile się znam i jak oglądałem inne modele pracuje dosyć cicho i mało klekocze jak to diesle mają. Auto mam od niedawna. Auto nie posiada systemu FIS . Mam kontrolki standartowe . Jedna wogóle się nie zapala prawdopodobnie od ABS. Ale po przekręceniu kluczyka słychać kilka razy sygnał ostrzegawczy. Domyślam się że chodzi tu o czujniki ABS. No i oprócz słabej mocy...to nie jestem w stanie obrócić nawet tym autem kół w miejscu, zrobić pisk,zrywa itp rzeczy. A nie ma nigdzie wyłącznika ASR, ESP czy innych takich cudów co by mogły to ograniczać. Ogumienie jest dosyć spore ale bez przesady żeby się nie dało zapiszczeć. R18/225 na każdym kole. Więc wszystko to skłania się raczej do braku mocy

Podsumowując :
-brak mocy
-bardzo wysokie spalanie
-nie kopci nie dymi
-nie da się zrobić "zrywa" choć nie ma ASR czy ESP
-silnik pracuje nie najgorzej (sporo egzemplarzy miało zalane wtryskiwacze - u mnie są cały czas suche)
Jakieś rady panowie lub panie