Następnego dnia komunikatu nie było i stop świecił, by po kilku dniach przestać już na stałe
Znalazłem na forum informacje, że jest to dość częsty problem w tym modelu i konieczna jest wymiana listwy diodowej na nową
Kupiłem takową za 189 zł i zabrałem się do wymiany.
Aby ułatwić innym zrobiłem kilka zdjęć podczas całej operacji.
Aby wymontować listwę stop należy rozebrać tapicerkę klapy bagażnika.
Potrzebujemy śrubokręt z nakładką torx, śrubokręt płaski, wąską szpachelkę do zdemontowania oświetlenia bagażnika
(Na zdjęciu poniżej oznaczone na zielono).
Przy pomocy szpachelki demontujemy z klapy bagażnika dwie lampki oświetlające komorę bagażnika (żeby się nie urwały po zdemontowaniu osłony). Odpinamy je i odkładamy na bok.
Otwieramy osłonę trójkąta ostrzegawczego i odkręcamy cztery plastikowe wkręty (Oznaczone na czerwono - tylko pół obrotu).
Demontujemy dwie tapicerowane osłony.
Odkręcamy sześć wkrętów (oznaczonych na różowo) w pierwszej osłonie i demontujemy ją.
Osłona ta zamocowana jest na 6 zapinkach.
Dwie z przodu odchodzą stosunkowo łatwo(oznaczone na fioletowo), cztery z tyłu raczej ciężko(oznaczone na żółto).
Trzeba użyć trochę siły ale i one puszczą.
Po zdemontowaniu pierwszej osłony zobaczymy dwa następne wkręty.
Odkręcamy je i demontujemy drugą osłonę.
Również jest zamocowana na zapinkach. Luzujemy po obu bokach i ciągniemy.
Ta osłona jest łatwiejsza w demontażu.
Po zdemontowaniu osłon zobaczymy dwa otwory do demontażu listwy diodowej.
UWAGA: Na zdjęciu może być pokazany błędny kierunek przesunięcia listwy. Nie pamiętam w którym kierunku trzeba było to przesunąć aby odblokować, albo w prawo albo w lewo - trzeba próbować
Na początku nie wiedziałem jak to ugryźć, jednak okazało się to bardzo proste.
Należy płaski śrubokręt wsunąć w wyżłobienie w czarnej listwie i energicznie przesunąć w prawo (lub lewo nie pamiętam, na zdjęciu może być pokazane przesunięcie w złym kierunku).
Czarna listwa przesunie się i odpadnie.
Wysuną się również cztery metalowe sprężynowe zapinki.
Teraz można już wyjąć listę diodową (wraz z czarną listwą i zapinkami - nie przydadzą się już nam)
Po zdemontowaniu listwy należy oczyścić wtyczkę z nalotu.
Dobrze jest również oczyścić miejsce w które włożymy nową listwę (tak żeby uszczelka w nowej listwie nie puszczała wody)
Montaż nowej listwy jest banalnie prosty. Po włączeniu wtyczki wsuwa się ja w otwór po starej listwie.
Montaż osłon w odwrotnej kolejności
Mam nadzieje, że oszczędziłem komuś trochę czasu przy wymianie stopu.