Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Mega problem z klimą

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
mattijahu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Mega problem z klimą

Post autor: mattijahu » 28 cze 2013, 03:15

Witam

Mam ogromny problem z klimatronikiem w mojej a6... Kupiłem auto bez działającej klimy, jak powiedział poprzedni właściciel "wystarczy nabić i po wszystkim"...

To może po krótce powiem co już w niej zostało zrobione...

Klima nabita, szczelność sprawdzona. Nie działa a koleś który robił mi serwis podstawowy stwierdził, że to wina elektroniki i wysłał do elektryka. Tak więc udałem się do niego. Podłącza laptopa pod auto i zonk, nie da się połączyć z klimą od razu na dzień dobry mówi - panel do wymiany (dodam iż cały czas świecił mi się ECON i nie dało się go wyłączyć) Jak powiedział tak zrobił - załatwił drugi panel, podłączył i ok, laptop łączy się z klimą w aucie i wyskakują dwa błędy (ECON już mogę włączać i wyłączać). Pierwszego nie pamiętam drugi odnośnie czujnika ciśnienia klimatyzacji - na drugi dzień załatwił drugi czujnik - i dupa - nie działa. Dalej stwierdził, że to sprężarka. Podłączał ją na "krótko" i się nie załączała - wysłał do kolesi od klimy. Pojechałem. Tam okazało się, że sprzęgło było...w zasadzie ktoś grzebał przy niej i sprzęgła nie było. Gościu stwierdził, że jeżeli chodzi o klime to powinna działać, ale nie działa i nadal (tylko to już drugi koleś nie ten co mi pierwszy raz nabijał) usłyszałem - elektryczna sprawa. Tak więc wróciłem do elektryka, tam usłyszałem, że być może drugi panel uszkodził się (dodam tylko, iż nadal podobno pokazuje te dwa błędy). Posprawdzał przewody, mówił że był jeden zgnity i przetarty - wymienił - nadal nie działa. Próbował kable puszczać bokiem tzn. na skróty - mijał tą instalacje która jest i sprężarka się nie załączała.
Grzać grzeje fajnie, ale już nie chłodzi. Na upały to porażka szczególnie, że w skórze jest..
rok 2002

Co to może być...kasy już zassało mi to bardzo dużo a nadal nie jest zrobione... :/

Awatar użytkownika
dio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: dio » 28 cze 2013, 08:41

To sprzęgło sprężarki jest czy go w końcu nie ma?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 28 cze 2013, 11:31

Kolego mattijahu, jeżeli panel wykazuje błąd czujnika ciśnienia, to w ogóle nie powinien pozwolić na wyłączenie trybu ECON (to zabezpieczenie które ma uniemożliwić uszkodzenie sprężarki). Każdy nowy panel (również używany) powinien zostać zaadaptowany do samochodu (do wszystkich siłownikczków, silniczków i czujników), a dopiero póÂźniej używany.

Moja rada - na początek pozbyć się wszystkich błędów - bo możliwe że to one wykluczają poprawną pracę układu (jeżeli trzeba podłączyć zworki, które będą symulowały czujniki). Jeżeli napisałeś, że elektryk załatwił drugi czujnik i powiedział, że błąd nadal istnieje to pewnie dlatego, że czujnik nie wykrył żadnego ciśnienia (poza atmosferycznym rzecz jasna - zakładam, ze nie zainstalował go fizycznie w układzie). Dlatego na początek zrobiłbym zwarcie w kostce czujnika, tak aby zasymulować jego poprawną pracę (był ten wątek kilka razy poruszany na forum). Następnie sprawdzić jak to jest z tą sprężarką (czy się włącza, czy nie) - w komorze silnika koło zbiorniczka wyrównawczego będzie 1 konektorowa złącza. Podaj na nią 12V z akumulatora (oczywiście przez jakiś bezpiecznik powiedzmy 15-20A do konektora idącego do sprężarki), i na włączonym silniku zobacz czy sprzęgło klimatyzacji poprawnie sprzęga koło pasowe z wałem sprężarki.

Napisz jakie będą rezultaty tych sprawdzeń, wtedy zastanowimy się co dalej

P.S. Widać, że masz mało ogarniętych fachowców i chyba należało by ich zmienić <okok>
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kot919, łącznie zmieniany 1 raz.

mattijahu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mattijahu » 28 cze 2013, 19:00

To wszystko zostało zrobione. Ale podejrzewam, że elektryk nie wymieniał czujnika bo gdyby to zrobił czynnik ulotniłby się. Nie mam już siły i cierpliwości do tej klimatyzacji...
Lepiej sobie żartować, niż płakać ;)

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 28 cze 2013, 19:38

mattijahu pisze:To wszystko zostało zrobione. Ale podejrzewam, że elektryk nie wymieniał czujnika bo gdyby to zrobił czynnik ulotniłby się. Nie mam już siły i cierpliwości do tej klimatyzacji...
Albo nie wymienił i czujnik pokazał bzdury, albo wymienił i pokazał prawdę - brak ciśnienia (czynnik się ulotnił podczas wymiany).

Co do sprężarki, to nie napisałeś w końcu czy działa czy nie, tak więc w swojej wypowiedzi wspomniałem o metodzie jej sprawdzenia.
Poza tym proponowałbym podać jakie błędy występują w klimatyzacji, w taki sposób będziemy mogli napisać coś więcej o usterce.

Kolego wiem, że współpraca z 'fachowcami' potrafi być ciężka, jednakże nie łam się wszystko idzie naprawić przy odrobinie pracy :-)

rob78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rob78 » 28 cze 2013, 19:41

witajcie koledzy mam ten sam problem klima nie dziala czynnik nabity czujnik cisnienia musi byc dobry bo econ moge wlaczyc i wylaczyc nawiew cieply dziala jest mozliwosc taka zeby ktos wczesniej zmienil kody klimy. podpialem pod komputer i zero bledow.

mattijahu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mattijahu » 28 cze 2013, 19:52

Sprężarka po wymianie sprzęgła była podłączana na "krótko" i działała, przewody były bardzo zimne.
Jeden błąd to był odnośnie czujnika ciśnienia klimatyzacji, drugi natomiast...nie pamiętam. Nie mam sprzętu by móc samemu podłączyć laptopa pod auto...

Wczoraj w nocy jak jechałem to zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Przy maksymalnie przyciemnionym podświetleniu, wskaÂźniki temperatury klimy oraz siła nawiewu zaczynają "mrugać" tak co parę minut. Na około 1 sekundę wyświetlacze emitują maksymalną jasność po czym wracają do normalnego ustawienia.
ahh...tylko wam pozazdroscic dzialajacej klimy...u mnie temat z klima rozpoczal sie dawno i trwa do dzis..a zaczelo sie od...jak to zwykle bywa od zakupu autka. W marcu.econ swieci i nie da sie go wylaczyc...pojechalem do fachowca od klimy, pomyslalem sobie ze brak czynnika. Facet widac ze ogarniety od razu powiedzial ze to problem elektryczny...mowi jedz do elektryka. Pojechalem no i sie zaczelo...
Na poczatek brak polaczenia klimy z komputerem - wymieniony panel - polaczenie jest econ sie wylacza i wlacza. Pozniej temat czujnika cisnienia klimatyzacji. Nigdzie nie moglem dostac nowki na 3 piny w koncu w czesciach uzywanych. Ale nawet nie mam pewnosci czy elektryk to wymienial, mam podejrzenia ze nie. Pozniej mowi - trzeba nabic czynnik - to zrobilem od razu pelen serwis przy okazji. Nastepnie sprezarka...niby podlaczona na krotko nie chodzi odeslal do fachowcow od klimy. Pojechalem do innego niz na poczatku. Tam sie okazalo ze nie bylo sprzegla w niej (czyli ktos musial wymontowac to z niej). Na krotko zaczela chlodzic az milo. Facet przejrzal uklad i stwierdzil ze pod wzgledem mechanicznym klima powinna dzialac. Na pytanie dlaczego nie dziala uslyszalem - do elektryka. Pojechalem a tam znowu - moze panel - podpiety drugi - nie dziala. Instalacja kablowa wszystko ok podobno. I na tym zakonczylem w miesiacu czerwcu. Caly lipiec nie mialem kiedy sie tym zajac ale poczytalem forum. Zajrzalem do bezpiecznikow zaden nie spalony. Sprawdzalem ten A40 pod kolumna kierownicza - ok. I teraz gdzie moje podejrzenia sie skierowaly po poczytaniu forum...moze wiatrak? W tygodniu jade do mechanika aby mi to sprawdzil czy na krotko zalacza i zobaczymy co dalej. Nawet lekko postukalem. Zauwazylem ze ten wiatrak chyba sie nie kreci, takie temperatury to zawsze slysze w innych autach dodatkowy wentylator gdy silnik dziala a tym bardziej na wylaczonym. A u mnie cisza. Kasy wylozylem juz za duzo na to :/ Wychodzi na to ze potrzebuje czarodzieja...

Wiatrak sprawny, na krótko podłączany działa. Nie załącza się sprężarka a wiatrak nie kreci się w cale chociaż jedno i drugie powinno działać bo nie jest uszkodzone - to dziś u mechanika się dowiedziałem apropo wiatraka.

[ Dodano: 2013-08-08, 17:07 ]
dupa dupa dupa
ze tak powiem
dziś wyłożyłem kolejne 200zł czyli już w tym momencie 600zł wyłożyłem na tą głupią klime
dziś koleś stwierdził (elektryk w piasecznie), ze walnięty mam czujnik ciśnienia kilimy oraz to, iż panel który mam aktualnie nie będzie działał z tą klimą, ponieważ ten jest na przełącznik zwykły a potrzeba takiego który działa liniowo czy coś..
wkurza mnie to już

To nie miejsce na ogłoszenie sprzedaży (0x4B25A)
Ostatnio zmieniony 09 sie 2013, 08:32 przez mattijahu, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja