Witam
Wczoraj serwisowałem klimatyzację czyli napełnianie czynnika chłodzącego i oleju oraz odgrzybianie,obserwowałem maszynę do tego typu czynności i zauważyłem na wyświetlaczu jak to wszystko tam wskazuje i jedno mnie zmartwiło to że wpompowało 20g oleju,według tabliczki znamionowej przyklejonej na klapie silnika jest napisane 250ccm oleju,czynnika chłodzącego wpompowało 650g czyli prawidłowo według danych producenta,pytanie jest takie czy serwisant żałuje oleju do klimatyzacji czy to tak ma być a jeśli za mało to całą procedurę trzeba powtarzać czy tylko oleju dopompować.Dziękuję
{A6 C5 2.7BiTurbo}prawidłowe parametry napełnienia klimatyza
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: {A6 C5 2.7BiTurbo}prawidłowe parametry napełnienia klima
Wszystko ok - w pierwszym ładowaniu idzie 250g oleju i jest on w większości zlokalizowany w kompresorze - a stamtąd nie takie hop go odessać. Olej krąży też w obiegu - i odessiesz różną ilość za każdym razem. Proces ma za zadanie odessać czynnik, olej wydobywamy przy okazji - i tyle ile odessaliśmy tyle należy uzupełnić. Czynnik uzupełniamy to co odessaliśmy i jeśli trzeba dobijamy do 650gslavi30 pisze:Witam
Wczoraj serwisowałem klimatyzację czyli napełnianie czynnika chłodzącego i oleju oraz odgrzybianie,obserwowałem maszynę do tego typu czynności i zauważyłem na wyświetlaczu jak to wszystko tam wskazuje i jedno mnie zmartwiło to że wpompowało 20g oleju,według tabliczki znamionowej przyklejonej na klapie silnika jest napisane 250ccm oleju,czynnika chłodzącego wpompowało 650g czyli prawidłowo według danych producenta,pytanie jest takie czy serwisant żałuje oleju do klimatyzacji czy to tak ma być a jeśli za mało to całą procedurę trzeba powtarzać czy tylko oleju dopompować.Dziękuję

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt: