Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

{A6 C5 2.7BiTurbo}prawidłowe parametry napełnienia klimatyza

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
slavi30
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

{A6 C5 2.7BiTurbo}prawidłowe parametry napełnienia klimatyza

Post autor: slavi30 » 25 cze 2013, 12:31

Witam
Wczoraj serwisowałem klimatyzację czyli napełnianie czynnika chłodzącego i oleju oraz odgrzybianie,obserwowałem maszynę do tego typu czynności i zauważyłem na wyświetlaczu jak to wszystko tam wskazuje i jedno mnie zmartwiło to że wpompowało 20g oleju,według tabliczki znamionowej przyklejonej na klapie silnika jest napisane 250ccm oleju,czynnika chłodzącego wpompowało 650g czyli prawidłowo według danych producenta,pytanie jest takie czy serwisant żałuje oleju do klimatyzacji czy to tak ma być a jeśli za mało to całą procedurę trzeba powtarzać czy tylko oleju dopompować.Dziękuję

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Re: {A6 C5 2.7BiTurbo}prawidłowe parametry napełnienia klima

Post autor: Naprawa Audi A6 » 25 cze 2013, 13:18

slavi30 pisze:Witam
Wczoraj serwisowałem klimatyzację czyli napełnianie czynnika chłodzącego i oleju oraz odgrzybianie,obserwowałem maszynę do tego typu czynności i zauważyłem na wyświetlaczu jak to wszystko tam wskazuje i jedno mnie zmartwiło to że wpompowało 20g oleju,według tabliczki znamionowej przyklejonej na klapie silnika jest napisane 250ccm oleju,czynnika chłodzącego wpompowało 650g czyli prawidłowo według danych producenta,pytanie jest takie czy serwisant żałuje oleju do klimatyzacji czy to tak ma być a jeśli za mało to całą procedurę trzeba powtarzać czy tylko oleju dopompować.Dziękuję
Wszystko ok - w pierwszym ładowaniu idzie 250g oleju i jest on w większości zlokalizowany w kompresorze - a stamtąd nie takie hop go odessać. Olej krąży też w obiegu - i odessiesz różną ilość za każdym razem. Proces ma za zadanie odessać czynnik, olej wydobywamy przy okazji - i tyle ile odessaliśmy tyle należy uzupełnić. Czynnik uzupełniamy to co odessaliśmy i jeśli trzeba dobijamy do 650g <okok>

slavi30
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: slavi30 » 25 cze 2013, 14:02

Dzięki wielkie za wiadomość a jeśli chodzi o filtr kabinowy też wymieniłem go,co do filtra klimatyzacji tzw.osuszacz też trzeba wymienić co jakiś czas czy muszą być jakieś przyczyny wymiany.

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 25 cze 2013, 14:45

slavi30 pisze:osuszacz też trzeba wymienić co jakiś czas czy muszą być jakieś przyczyny wymiany.
Co dwa trzy lata dobrze jest wymienić <okok>
Warsztat, naprawy Audi A6.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja