Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ INNY] 2.0 tdi 170km common rail

Silniki wysokoprężne
Awatar użytkownika
lyngso
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mariusz
Rocznik: 2018
Moje auto: A6 C8
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5 TDI R5
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: lyngso » 07 cze 2013, 13:16

Witam

Czy zostały udoskonalone, to nie wiem. Pewnie jakies zmiany od początku produkcji zostały wprowadzone. Myslę, że przy wyborze najlepszy jest zdrowy rozsądek. Gdy zaczynałem szukać mojej A6 wiele czytałem na temat różnych konfiguracji silnik+skrzynia biegów. Rozmawiałem też z paroma użytkownikami i wniosek był taki "jak dbasz tak masz".
Myślę, że gdy serwis multitronica jest robiony wg instrukcji, oleje, filtry na czas a sama skrzynia nie jest jakoś ekstremalnie obciążana to spokojnie długo wytrzyma.
Tak jak pisałem nie mam dużego przebiegu więc nie mogę się wypowiadać na temat jej trwałości ale jakoś nie wydaje mi się, żeby skrzynia miała sie zaraz rozsypać.
Nie wydaje mi sie również, że multitronic jest przeznaczony do jazdy "wyczynowej" do tego są inne skrzynie biegów.
Moje zdanie jest takie, jeśli ktoś potrzebuje wygodnego auta na długie dystanse i relatywnie ekonomiczne spalanie to wybór silnika 2.0TDI CAHA ze skrzynią multitronic jest odpowiedni.

Pozdrov

Snajperboss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Snajperboss » 07 cze 2013, 16:05

Były w a6 matowane skrzynie dwusprzęgłowe DSG??

duch-dziadka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.4 163KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: duch-dziadka » 09 cze 2013, 20:26

No jestem już po pewnych przejściach w swoim Audi..., ale też mądrzejszy...
Co do błędu silnika okazało się, że padła jakaś czujka spalin przy DPF-ie.
Jeśli chodzi o temat skrzyni...byłem na diagonstyce. Facio stwierdził, że może to być efekt jakiegoś problemu ze softem. Powiedział, że jest dziwne iż dzieje się to przy 200 km/h i wyhamowanie skrzynią do zera. Mam się u niego pojawić za jakieś 2 tygodnie.
W tym czasie powinien mieć już najnowsze softy wgra wszystko od nowa i będziemy obserwowali.
Ja kupilem autko z przebiegiem 90 tys km(salon Polska) obecnie mam już 114 tys auto posiadam od końca stycznia...teraz skrzynia będzie dbana jak należy i zobaczymy czy faktycznie się nie zepsuje.
Co do jej pracy to ja powiem, że naprawdę nie ma się czego czepić. 7 biegów działa bardzo płynnie...i momentu też nie brakuje...poza tymi pierdołami(pisze pierdoły bo na auto mam ubezpieczenie mechaniczne więc za remont skrzyni dostałem zwrot kasy) to nie ma się czego czepić... :)

Snajperboss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Snajperboss » 10 cze 2013, 00:25

A co się działo że skrzynia że jo remontowales

duch-dziadka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.4 163KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: duch-dziadka » 07 lip 2013, 17:27

Nic się nie działo właściwie.
Poprostu pewnego zimowego dnia przy odpuszczeniu gazu przed zakrętem tak jakby odłączył się napęd. Mimo przełożeń nie działało ani P ani R ani D...tak jakby był na loozie.
W ASO początkowo sadzili ze to elektronika, ale było grubiej co opisałem w innym temacie... :)

Awatar użytkownika
pinyo2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pinyo2 » 24 lis 2013, 12:09

Witam z
Również posiadam 2009 2.0 TDIe 170 KM CAHA , zakupiłem z przebiegiem 179 tyś. po leasingu w DE.
Spalanie na trasie 5,8 to rekord ale jazda była EKO : 0 swiateł/skrzyzowań, 6 bieg przy 2 tyś, około 50 km
w mieście jak poszaleję na 3-pasmówkach pomiędzy światłami to dojazd do centrum kończy się 11 litrami
na trasie w normalnym użytkowaniu 6,5 litra w mieście 8-9 litra (głównie przez stanie na światłach)
dla mnie auto idealne na wypady za miasto, wakacje, dłuższe wyjazdy. Do jazdy po mieście używam Vw Polo 1,4 Tdi które w mieście pali tyle co A6 na trasie:)
Nie jestem rajdowcem mam 4-osobową rodzinę i przyspieszenia są bardzo zadowalające. Idealny rodzinny kompromis pomiędzy oszczędnością a dynamiką :)
A... i uwielbiam jak auta przede mną uciekają na prawo na sam widok w lusterku wsteczny:))))))
Nie wiem czy ktoś te ma taki problem ale siedzenia mi nie leżą (mam 180 cm wzrostu), fakt, mam zwykłe materiałowe bez elektryki, ale trzymanie boczne i zakres regulacji jest ZEROWY !
co na to poradzić, czy ktoś jest z ÂŁodzi jak ja, i pozwoli się przymierzyć do innych(skóra?) z elektryką?
była A4 B5 Avant 1,9 TDI 110 KM AFN
jest A6 C6 Avant 2.0 TDIe 170 KM CAHA
Mody:
-Felgi Borbet 18" 225/45/18- lato
-Ledy tablicy rej ori. A5

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja