[ INNY] 2.0 tdi 170km common rail
-
- Forum Audi A6 / A7
[ INNY] 2.0 tdi 170km common rail
Witam ma ktos taki silnik?? Jakie spalanie osiągi trwałosć silnika??
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Ja mam taki motor...i sam nie wiem co myśleć...
Nie jest to torpeda, ale zbiera się przyzwoicie.
Spalanie...dużo zależy od rozmiaru felg i gdzie się jedzie.
- na 16 felach po polsce 6,3-6,5 - na autostradach przy predkosciach tak do 180 o litr więcej
- na 17" spalanie wzrasta o około 0,5 litra
Teraz po 18 tys od przeglądu musiałem dolać 0,8l oleju...
Poza tym jest miło i sympatycznie...
Nie jest to torpeda, ale zbiera się przyzwoicie.
Spalanie...dużo zależy od rozmiaru felg i gdzie się jedzie.
- na 16 felach po polsce 6,3-6,5 - na autostradach przy predkosciach tak do 180 o litr więcej
- na 17" spalanie wzrasta o około 0,5 litra
Teraz po 18 tys od przeglądu musiałem dolać 0,8l oleju...
Poza tym jest miło i sympatycznie...

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
hmmmmmm...w sumie nie mieszkam w dużym mieście...więc trudno mi powiedzieć...
Ja generalnie przy swojej ciężkiej nodze powyżej 8 nie wyszedłem...
Przyspieszenie...nie wiem ile do setki..., ale jest OK co prawda mierz siły na zamiary i lepiej nie próbuj się z jakimiś Paskami lub innymi audikami ze świateł, bo możesz się zawstydzić, chociaż powiem, że Audi budzi taki szacun, że raczej wszyscy robią miejsce niż startują do pościgu. Jest to dobry kompromis pomiędzy mocą, a spalaniem.
Bardzi mnie martwi, że mam sporo problemów z tym autem.
Niby salon Polska z udokumentowanym przebiegiem, a skrzynia wymagała remontu, po 18 tys musiałem dolać 0,6-0,7 oleju, wywala mi jakieś błędy silnika, a ostatnio w niemczech jak jechałem tak regularnie 200-210 to po kilkudziesięciu kilometrach wywalił mi błąd skrzyni biegów i wyhamował do zera. Zgasiłem odpaliłem i jeÂździ. Teraz w piątek jadę na przegląd i diagnostykę..., ale zaczynam rozumieć dlaczego poprzedni właściciel tak szybko i z tak niskim przebiegiem pozbył się tego auta(on też zresztą naprawiał skrzynię, bo taka naprawa widnieje w bazie ASO).
Przyznam szczerze mam to auto od stycznia tego roku i to najbardziej awaryjne auto jakie kiedykolwiek miałem i gdyby nie leasing to pewnie jużby widniało w dziale sprzedam. Dużo podróżuję po europie i mój samochód powinien być niezawodny przynajmniej tak jak moje poprzednie Mondeo MK III też w automacie(300 tys przebiegu i ani razu nie widziało lawety, ani żadnych poważnych napraw)
Przyspieszenie...nie wiem ile do setki..., ale jest OK co prawda mierz siły na zamiary i lepiej nie próbuj się z jakimiś Paskami lub innymi audikami ze świateł, bo możesz się zawstydzić, chociaż powiem, że Audi budzi taki szacun, że raczej wszyscy robią miejsce niż startują do pościgu. Jest to dobry kompromis pomiędzy mocą, a spalaniem.
Niby salon Polska z udokumentowanym przebiegiem, a skrzynia wymagała remontu, po 18 tys musiałem dolać 0,6-0,7 oleju, wywala mi jakieś błędy silnika, a ostatnio w niemczech jak jechałem tak regularnie 200-210 to po kilkudziesięciu kilometrach wywalił mi błąd skrzyni biegów i wyhamował do zera. Zgasiłem odpaliłem i jeÂździ. Teraz w piątek jadę na przegląd i diagnostykę..., ale zaczynam rozumieć dlaczego poprzedni właściciel tak szybko i z tak niskim przebiegiem pozbył się tego auta(on też zresztą naprawiał skrzynię, bo taka naprawa widnieje w bazie ASO).
Przyznam szczerze mam to auto od stycznia tego roku i to najbardziej awaryjne auto jakie kiedykolwiek miałem i gdyby nie leasing to pewnie jużby widniało w dziale sprzedam. Dużo podróżuję po europie i mój samochód powinien być niezawodny przynajmniej tak jak moje poprzednie Mondeo MK III też w automacie(300 tys przebiegu i ani razu nie widziało lawety, ani żadnych poważnych napraw)
-
- Forum Audi A6 / A7
Moze to nie tyle kwestia auto co tej niewdziecznej skrzyni multitronik... Najgorsze padlo jakie mozna kupic i pozniej sie wkurzasz na auto... No ale nie ma co sie dziwicduch-dziadka pisze:hmmmmmm...w sumie nie mieszkam w dużym mieście...więc trudno mi powiedzieć...
Niby salon Polska z udokumentowanym przebiegiem, a skrzynia wymagała remontu, po 18 tys musiałem dolać 0,6-0,7 oleju, wywala mi jakieś błędy silnika, a ostatnio w niemczech jak jechałem tak regularnie 200-210 to po kilkudziesięciu kilometrach wywalił mi błąd skrzyni biegów i wyhamował do zera. Zgasiłem odpaliłem i jeździ. Teraz w piątek jadę na przegląd i diagnostykę..., ale zaczynam rozumieć dlaczego poprzedni właściciel tak szybko i z tak niskim przebiegiem pozbył się tego auta(on też zresztą naprawiał skrzynię, bo taka naprawa widnieje w bazie ASO).
Ja osobiscie polecam manuala i sam takowym jezdze
Co do spalania i osiagow to podpisuje sie obiema recami

Chociaz chwilami zastanawiam sie nad chipem, ale szkoda mi tego auta...
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Jestem po diagnostyce...okazało się, że kontrolka silnika jest związana z nie możliwością dokończenia wypalania przy DPF-ie.
Zrobiłem jak należy wedle instrukcji i kontrolka zgasła.
Co do tej skrzyni widnieje błąd wysprzęglania. Gość powiedział mi, że albo coś się dzieje z naprawioną skrzynia(dobrze, że na gwarancji to jest) lub po prostu kwestia wymiany kolejnej oleju w skrzyni po naprawie. Czekam na wieści.
Chcę tylko dodać, że pisałem powyższego posta w chwili wkurzenia. Tak naprawdę bardzo lubię swój samochód. Jest cichy, dobrze sie prowadzi, ładnie wygląda i choć nie jest tak pakowny jak mondeo to ma dużo zalet o których pisać nie muszę...a jeszcze dzisiaj przymodziłem tył diodami i cieszę jak głupi do sera...
Zrobiłem jak należy wedle instrukcji i kontrolka zgasła.
Co do tej skrzyni widnieje błąd wysprzęglania. Gość powiedział mi, że albo coś się dzieje z naprawioną skrzynia(dobrze, że na gwarancji to jest) lub po prostu kwestia wymiany kolejnej oleju w skrzyni po naprawie. Czekam na wieści.
Chcę tylko dodać, że pisałem powyższego posta w chwili wkurzenia. Tak naprawdę bardzo lubię swój samochód. Jest cichy, dobrze sie prowadzi, ładnie wygląda i choć nie jest tak pakowny jak mondeo to ma dużo zalet o których pisać nie muszę...a jeszcze dzisiaj przymodziłem tył diodami i cieszę jak głupi do sera...

Witam Mam ten sam silniczek autko mam juz od roku....2.0 TDI 170 KM CAHA......Jezeli chodzi o spalanie to jest roznie w zaleznosci jak sie jedzie ale na autostradzie z kompletem ludzi i bagaznikiem po dach spalil mi najmniej to 6.4 litra na 100Km nie mierzona kompem tylko wyliczone z zalanego paliwa i przejechanych kilometrow.W miescie to roznie....ale mysle ze 8 litrow to nigdy mi nie przekroczyło...Ogolnie to jestem jak najbardziel zadowolny z autka....Wziołem je z przebiegiem 92 tys.Bez żadnej lipy odkupilem od firmy w ktorej pracuje,W Ciagu roku przejechalem 35 tys km bez niczego nic sie nie dzialo,olej osobiscie mieniam przy 15 tys.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Nie no komfort i cisza jest jak należy.
Auto sobie mruczy tak, że zazwyczaj wszystkich, których wiozę pytają czy to V6, a jak dociera do nich że w 2.0 jest 4c rzędówka to są zaskoczeni dźwiękiem silnika.
Ja akurat w swoim życiu miałem już V-6 stki i 5c rzędówki i na mnie wrażenia to nie robi.
Latam nierzadko po niemieckich autostradach z prędkościami 170-200 km/h i naprawdę jest przyjemnie...
Auto sobie mruczy tak, że zazwyczaj wszystkich, których wiozę pytają czy to V6, a jak dociera do nich że w 2.0 jest 4c rzędówka to są zaskoczeni dźwiękiem silnika.
Ja akurat w swoim życiu miałem już V-6 stki i 5c rzędówki i na mnie wrażenia to nie robi.
Latam nierzadko po niemieckich autostradach z prędkościami 170-200 km/h i naprawdę jest przyjemnie...

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- lyngso
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mariusz
- Rocznik: 2018
- Moje auto: A6 C8
- Silnik: 2.5 TDI R5
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Witam
Posiadam takowy z multi i jestem jak na razie zadowolony. Co prawda nie mam naganiane zbyt wiele ale parę dalekich tras juz nim zrobiłem i sprawował się ok.
Co do skrzyni to uważam, że jest bardzo dobra i komfortowa. W sam raz do tego silnika. Myślę, że jej niesława bierze się z tego, że wileu użytkowników nie przestrzega wymian oleju itp. Wystarczy trochę poczytać na forum o skrzyniach automatycznych i ilosć postów dotyczących multi i tip jest podobna.
Nie długo kroi mi się sporo długich wyjazdów więc mam nadzieję, że auto nie sprawi mi takich problemów jak koledze @duch-dziadka
W moim odczuciu autem z tą skrzynią można poruszać się zarówno dynamicznie jak i komfortowo. Mocy wystarcza, żeby bez strachu wyprzedzić wężyk tirów natomiast do wyścigów na ćwierć mili sie nie nadaje
Jest to po prostu solidna limuzyna na dalekie trasy.
Pozdrov
Posiadam takowy z multi i jestem jak na razie zadowolony. Co prawda nie mam naganiane zbyt wiele ale parę dalekich tras juz nim zrobiłem i sprawował się ok.
Co do skrzyni to uważam, że jest bardzo dobra i komfortowa. W sam raz do tego silnika. Myślę, że jej niesława bierze się z tego, że wileu użytkowników nie przestrzega wymian oleju itp. Wystarczy trochę poczytać na forum o skrzyniach automatycznych i ilosć postów dotyczących multi i tip jest podobna.
Nie długo kroi mi się sporo długich wyjazdów więc mam nadzieję, że auto nie sprawi mi takich problemów jak koledze @duch-dziadka
W moim odczuciu autem z tą skrzynią można poruszać się zarówno dynamicznie jak i komfortowo. Mocy wystarcza, żeby bez strachu wyprzedzić wężyk tirów natomiast do wyścigów na ćwierć mili sie nie nadaje

Jest to po prostu solidna limuzyna na dalekie trasy.
Pozdrov
-
- Forum Audi A6 / A7