Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Jakie klocki hamulcowe?

Układ hamulcowy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 14 kwie 2013, 19:54

Lewian pisze:Chodzi o to, że skoro nie jest producentem to i nie dostarcza, raczej byłoby dziwne gdyby producenci aut brali do nich podzespoły z drugiej ręki. ATE konstruuje układy hamulcowe.
Przepraszam, że się wtrącę ale jak dla mnie zaczyna być to już wyraÂźnie drażniące. Co ? Chodzi o to, że w kazdym mozliwym wątku gdzie jest mowa o ATE to dodajesz komentarz dyskredytujący wspomnianą firmę. Rozumiem, że może wzgledy konkurencji ale co to ma za znaczenie ?
Jakby tak patrzeć to nalezy napisać, że Audi nie sprzedaje samochodów Audi bo nie produkuje sama ich komponentów !
W czasach obecnej globalizacji chyba już nikt nie produkuje wszystkiego sam. Bardziej chodzi o markę i o to, że ktos coś firmuje.
Kto wg Ciebie w takim razie dostarcza na montaż do Audi części hamulcowe ?

Dla jasności to ATE nie tylko konstruuje układy hamulcowe ale też produkuje i sprzedaje części tych układów. I od razu też zaznaczę (bo widzę, że to ma mega znaczenie) że nie wiem czy pracownik który toczy tarcze hamulcowe ma umowę o prace z firmą ATE i czyste nordyckie (a nie np. azjatyckie) pochodzenie <okok>

Przecież też nie zagwarantujesz, że tarcz Zimmermanna nie toczy Jugol, Polak, Turek itp ?

A w kwestii porównania to jakiś czas temu założyłem w 2 autach na przód podobne w sumie komplety tarcz i klocków (312 i 288). Po zjechaniu pierwszych klocków postanowiłem spróbować i założyłem następne klocki Zimmermann. Wiadomo, klocki twardsze, mniej pylą, ale niestety bardziej ryją tarcze.
Byc może chodzi o to, aby używać komplety firmowane przez jedną firmę.
Ponadto nie biore pod uwagę oczywiście podróbek, jak na razie mimo zakupu poza ASO udawało mi się trafić na części które zajeżdżałem do konca bez reklamacji. Albo mam szczęście albo nie jestem kilerem <okok>

[ Dodano: 2013-04-14, 19:57 ]
EDIT

goly191, MaTyS, widzę, że w trakcie mojej pisaniny załatwiliście temat <okok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

Awatar użytkownika
Lewian
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adam
Rocznik: 2018
Moje auto: A6 C8
Silnik: 4.2 360KM
Skrzynia: Multitronic
Kontakt:

Post autor: Lewian » 14 kwie 2013, 20:25

RomanS pisze:
Lewian pisze:Chodzi o to, że skoro nie jest producentem to i nie dostarcza, raczej byłoby dziwne gdyby producenci aut brali do nich podzespoły z drugiej ręki. ATE konstruuje układy hamulcowe.
Przepraszam, że się wtrącę ale jak dla mnie zaczyna być to już wyraÂźnie drażniące. Co ? Chodzi o to, że w kazdym mozliwym wątku gdzie jest mowa o ATE to dodajesz komentarz dyskredytujący wspomnianą firmę. Rozumiem, że może wzgledy konkurencji ale co to ma za znaczenie ?
Jakby tak patrzeć to nalezy napisać, że Audi nie sprzedaje samochodów Audi bo nie produkuje sama ich komponentów !
W czasach obecnej globalizacji chyba już nikt nie produkuje wszystkiego sam. Bardziej chodzi o markę i o to, że ktos coś firmuje.
Kto wg Ciebie w takim razie dostarcza na montaż do Audi części hamulcowe ?

Dla jasności to ATE nie tylko konstruuje układy hamulcowe ale też produkuje i sprzedaje części tych układów. I od razu też zaznaczę (bo widzę, że to ma mega znaczenie) że nie wiem czy pracownik który toczy tarcze hamulcowe ma umowę o prace z firmą ATE i czyste nordyckie (a nie np. azjatyckie) pochodzenie <okok>

Przecież też nie zagwarantujesz, że tarcz Zimmermanna nie toczy Jugol, Polak, Turek itp ?

A w kwestii porównania to jakiś czas temu założyłem w 2 autach na przód podobne w sumie komplety tarcz i klocków (312 i 288). Po zjechaniu pierwszych klocków postanowiłem spróbować i założyłem następne klocki Zimmermann. Wiadomo, klocki twardsze, mniej pylą, ale niestety bardziej ryją tarcze.
Byc może chodzi o to, aby używać komplety firmowane przez jedną firmę.
Ponadto nie biore pod uwagę oczywiście podróbek, jak na razie mimo zakupu poza ASO udawało mi się trafić na części które zajeżdżałem do konca bez reklamacji. Albo mam szczęście albo nie jestem kilerem <okok>

[ Dodano: 2013-04-14, 19:57 ]
EDIT

goly191, MaTyS, widzę, że w trakcie mojej pisaniny załatwiliście temat <okok>

W tym co napisałeś jest dużo racji, nigdzie nie napisałem, że produkty sprzedawane przez ATE są złej jakości, wręcz przeciwnie. Chodziło mi tylko o sprostowanie pewnych niejasności. W ofercie mam również części ATE i z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że są dobrej jakości.
LEWIAN - HAMULCE
Wszystko związane z hamulcami, zapraszamy !

Gwarancja najniższej ceny - znalazłeś taniej ? pisz !

http://hamulcesklep.pl
507-857-074

hrabuncio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0.TDI 177KM
Skrzynia: S-tronic

Post autor: hrabuncio » 14 kwie 2013, 21:41

Po pierwsze jakby tarcze się przegrzały to wydaje mi się że powinien zostać na nich jakiś ślad? Po drugie prędkości z jakimi jeÂździłem w tym czasie to 120-140 w tym zero ostrego hamowania. Jedna, dwie próby powyżej tej prędkości i bicie się pojawiało. Jeszcze 2 tygodnie i będzie wiadomo czy z teraz założonymi tarczami jest wszystko w porządku. Jest wiele postów na tym forum od osób które miały problem taki jak opisałem. Jeden komplet tarcze + klocki 900zł drugi podobne pieniądze. Sklep w Legnicy Autorekin lub Jota Moto Centrum nie pamiętam dokładnie bo już nie mam paragonu i faktury oddałem mechanikowi. Moim zdaniem jakby taka prosta wymiana miała przerosnąć mechanika to by się nawet za to nie zabierał. Bo kto chciałby być stratny tyle pieniędzy. Mechanik robił w moich autach wiele skomplikowanych napraw i nigdy mnie jeszcze nie zawiódł. Co do opinii o TRW i ATE wystarczy poczytać forum lub przekonać się na własnej skórze. Jak ktoś kupił z tych firm tarcze i klocki i był zadowolony to Ja się bardzo cieszę. Sam w innych autach miałem części z firmy ATE i byłem zadowolony dopóki nie założyłem ich do audi.

hrabuncio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Silnik: 2.0.TDI 177KM
Skrzynia: S-tronic

Post autor: hrabuncio » 14 kwie 2013, 22:19

Podczas wizyty w serwisie powiedziałem jaka jest sytuacja, że wymieniam już 3 raz itd. Poprosiłem żeby wszystko sprawdzili, niby wszystko jest w porządku i według mechanika który teraz wymieniał tarcze poprzednia naprawa była wykonana prawidłowo. Była też możliwość sprawdzenia tarcz czy nie są krzywe ale słysząc, że za tą usługę należy się 250zł to zrezygnowałem.

Awatar użytkownika
Lewian
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Lewian » 15 kwie 2013, 07:53

ZelvaBOi pisze:A moze ten sklep jakis jest podejrzany? Poza tym ja bym szukal przyczyny w zaciskach a nie w tarczach i klockach. Oczywiscie - moze sie trafic taki problem ale nie w taki sposob i w tak krotkim czasie w tym samym aucie - obie wady identyczne a oba komplety niezaleznych producentow. Dziwne to.
Mam to samo zdanie, "zwichrować" tarcze to nie taka prosta sprawa, w 90% przypadków gdy użytkownik twierdzi, że tego dokonał tak na prawdę ma tarcze Âźle zamontowane (najczęściej założone na brudną piastę).
hrabuncio pisze:Była też możliwość sprawdzenia tarcz czy nie są krzywe ale słysząc, że za tą usługę należy się 250zł to zrezygnowałem.
Trochę to dziwne. Pomiar bicia zarówno piast jak i tarcz wykonuje się każdorazowo przy wymianie tarcz, bez tego nie ma co podchodzić do profesjonalnej wymiany.
LEWIAN - HAMULCE

507-857-074

ASTRO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ASTRO » 30 kwie 2013, 20:17

Mozecie mi polecic jakies dobre klocki? jest sens ceramiczne ATE?? i gdzie kupić tanio i dobrze?
audi a6 c6 2.7 TDI Q

Asek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Asek » 05 maja 2013, 13:08

Witam.

Starałem się przeczytać całe forum, i widzę ze 90% forumowiczów stawia na oryginalne części. Przed a6, miałem vw bore 1.9tdi 175Ps,388Nm, założyłem w niej tarcze brembo max wiercone nacinane przód, nacinane tył, klocki ferodo sportowe FDS. Jeżdżę bardzo szybko - ale z głową. Zestawem tym zrobiłem 130tyś KM. !! Kolega ma mercedesa kombi w210 , 3.2CDI. Zakłada tylko oryginalne i wymienia klocki razem z olejem - jeÂździ bardzo spokojnie. Wymienił 5x klocki w czasie gdy ja raz. Poszukałem chwile ale nie za bardzo widzę do mojego auta takiego rozwiązania. kody mam 1LG i 1KD. Klocki ferrodo FDS1629 znalazłem na przód, ale tył i tarcze z Brembo max nie widziałem. Z kolei znów wyczytałem tutaj ze brembo nie polecacie. No i mam zagadkę. :( Nie chciał bym wymieniać kloców co 30tyś albo wcześniej, nie mam na to po prostu czasu :(. Zastanawiam się teraz czy ate ceramicznie klocki nie zakupic, bo ferodo sportowych chyba nie dostane na tył no i jakie tarcze ?

Awatar użytkownika
Lewian
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Lewian » 05 maja 2013, 20:40

Podeślij numer nadwozia, coś wymyślimy ;)

Pozdrawiam
LEWIAN - HAMULCE

507-857-074

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.4 165KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 05 maja 2013, 21:32

Asek pisze:Kolega ma mercedesa kombi w210 , 3.2CDI. Zakłada tylko oryginalne i wymienia klocki razem z olejem - jeÂździ bardzo spokojnie. Wymienił 5x klocki w czasie gdy ja raz.
Boże... patrzysz a nie grzmisz
takie ściemy tylko w erze

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 05 maja 2013, 21:46

No w sumie, jak nie ma na co kasy wydawać, to może i z kazdą wymiana oleju wymieniać rozrząd, a co ! <rotfl>
Może lubi mieć zawsze nowe ? <mysli> <glupek>

Asek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Asek » 06 maja 2013, 00:43

goly191 pisze:
Asek pisze:Kolega ma mercedesa kombi w210 , 3.2CDI. Zakłada tylko oryginalne i wymienia klocki razem z olejem - jeÂździ bardzo spokojnie. Wymienił 5x klocki w czasie gdy ja raz.
Boże... patrzysz a nie grzmisz
takie ściemy tylko w erze
W którym miejscu przyjacielu widzisz ściemę? Stare przysłowie mówi jak nie masz co powiedzieć to lepiej siedzieć cicho.

[ Dodano: 2013-05-06, 00:45 ]
RomanS pisze:No w sumie, jak nie ma na co kasy wydawać, to może i z kazdą wymiana oleju wymieniać rozrząd, a co ! <rotfl>
Może lubi mieć zawsze nowe ? <mysli> <glupek>
Nie po prostu nie lubi jak trze blacha o blache.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 06 maja 2013, 00:58

Asek, No ale jak poważnie można przyjmować informację, że ktoś regularnie zajeżdża oryginalne klocki po 26 tys km ??? I jak piszesz przy spokojnej jeÂździe ?

To z czego w mercach są te klocki ? Z trocin jak w ś.p. rumuńskiej Dacii ? <luzik>

Jakiś niemądry człowiek, czemu nie założy jakich porządnych ?
Chociaż w sumie chyba sam chce takie g...ne klocki skoro zrobił to 5 razy z rzędu ? <mysli>

Asek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Asek » 06 maja 2013, 08:35

RomanS pisze:Asek, No ale jak poważnie można przyjmować informację, że ktoś regularnie zajeżdża oryginalne klocki po 26 tys km ??? I jak piszesz przy spokojnej jeÂździe ?

To z czego w mercach są te klocki ? Z trocin jak w ś.p. rumuńskiej Dacii ? <luzik>

Jakiś niemądry człowiek, czemu nie założy jakich porządnych ?
Chociaż w sumie chyba sam chce takie g...ne klocki skoro zrobił to 5 razy z rzędu ? <mysli>
Jak założył inne (ferrodo standardowe) to mu tak piszczały, ze po 2 tysiacach wymienił na oryginalne, bo wstyd było jeÂździć. Sam mu 3 razy zamawiałem i kupowałem klocki jak byłem po czesci w salonie Mercedesa ( mam dostęp do etki online). Nie wiem z czego są klocki mercedesowe, nie wiem też po ilu km średnio wymienia sie w audi bo pierwszy raz mi się oświeciła wymiana od kupna auta używanego, 19tyś przejechałem, 110tyś mam łącznie, ale z pewnością nie mam zamiaru wymieniać klocków co 30tyś km. Miałem sportowe w poprzednim aucie gdzie wszyscy twierdzili ze zaraz się zjadą, a wytrzymały baaardzo długo.

Andrzej Doc admin

Post autor: Andrzej Doc admin » 20 maja 2013, 23:20

Witajcie. Staram się znaleÂźć do swojej A6 klocki. Przejrzałem prawie całe 27 str i mało wiem. Więc jak większość zapytam kolegę z Lewian Hamulce o dobranie mi klocków na tył. Mało napisane o firmie brembo a takowe posiadam na przedniej i tylnej osi. Mój vin wauzzz4f66n191108.

Awatar użytkownika
pama
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Tomasz
Rocznik: 2006
Silnik: 3.0 220KM
Kontakt:

Post autor: pama » 21 maja 2013, 07:31

jak tak czytam ten temat.. to sie zastanawiam, czy mam az takie szczescie, czy inni maja takiego pecha.. <lol> <lol>
J atez poprzet ten temat zamawialem klocki do swojej C6 i nie moge powiedziec zlego slowa.
Hamuja znakomicie, pyla standardowo, choc musze powiedziec, ze felga jest generalnie czysta.
O ile pamietam, ATE zamawialem przez ktoregos z kolegow i nie mam powod do narzekan. A przejechalem juz dobre 40-50tys przez 2 lata. Przebieg jedynie autostradowy, wiec nie wiem, jak byloby w miescie, ale o to, niech sie inni martwia :p

Osobiscie ATE polecam <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja